To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Έλεγχοι «πόθεν έσχες» ακόμα και για αγορά πρώτης κατοικίας

Με... κουμπάρο την Εφορία θα γίνονται πλέον οι γάμοι (κανονικοί ή και επιχειρηματικοί) στη χώρα μας, αφού νέα ζευγάρια, μικρομεσαίοι και μικροεπενδυτές θα παίρνουν σειρά για έλεγχο από την Εφορία σε κάθε νέο ξεκίνημά τους. Από την 1/1/2014 οι έλεγχοι «πόθεν έσχες» επιστρέφουν δριμύτεροι και θα σαρώνουν τα πάντα. Μπορεί και από τα πλέον επίσημα χείλη να ακούγονται προτάσεις για μια νέα φορολογική «περαίωση», αλλά κατ’ απαίτηση της τρόικας στις 31 Δεκεμβρίου του 2013 εξέπνευσαν όλα τα μέτρα φορολογικής ασυλίας που είχαν ισχύσει στο παρελθόν για τους Ελληνες φορολογουμένους, όπως για επαναπατρισμό κεφαλαίων και απαλλαγή από ελέγχους «πόθεν έσχες» για την αγορά ακινήτων.




Με τα νέα δεδομένα όποιος έχει έστω και 1.000 ευρώ μαύρο χρήμα που του είχαν μείνει αφορολόγητα στα χέρια από το παρελθόν, έστω και αν θέλει να τα χρησιμοποιήσει για ένα νέο ξεκίνημα και να κινήσει την οικονομία, είναι αναγκασμένος να τα βάλει ξανά στο μπαούλο αν δεν θέλει μπλεξίματα με την Εφορία και για να αποφύγει φορολογικούς ελέγχους και αναδρομικούς φόρους που φτάνουν και στο 40% για μία δεκαετία πριν! Σε αντίθεση με το παρελθόν, ακόμα και η αγορά πρώτης κατοικίας δεν αποτελεί πια «ταμπού» για έλεγχο «πόθεν έσχες». Νιόπαντρα ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι με χρήματα που τους δίνουν οι γονείς τους -σε εποχές που τα τραπεζικά δάνεια σπανίζουν- θα περάσουν από το μικροσκόπιο της Εφορίας προκειμένου να ελέγξει από ποιους τα πήραν και αν φορολογήθηκαν τα χρήματα που αποταμίευαν για χρόνια οι οικείοι τους - πέραν του φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής που θα κληθούν να πληρώσουν! Ακόμα και για να ανοίξει, π.χ., ένας νέος επιστήμονας ιατρείο με λεφτά των γονέων του, κάποιος άλλος καφενείο ή να αγοράσει μετοχές με τον κωδικό του στο Χρηματιστήριο, αναλαμβάνει το ρίσκο να μπει στο δείγμα που θα επιλεγεί για έλεγχο «πόθεν έσχες» - έστω και για μικροποσά. Οι κινήσεις αυτές πλέον έχουν αυξημένο ρίσκο πέραν της αυξημένης φορολόγησης που θα έχουν τα κέρδη τους - αν και εφόσον υπάρξουν.

Ακόμη χειρότερα, με νόμους που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση μετά το καλοκαίρι το υπουργείο Οικονομικών, από κόσκινο περνάνε όλες οι επαγγελματικές συναλλαγές αξίας 500 ευρώ και άνω που γίνονται μέσω επαγγελματικών λογαριασμών. Για να αποκτήσει κάποιος μερίδιο και να συνεταιριστεί με έναν φίλο του επαγγελματία (π.χ. σε ομόρρυθμη εταιρεία), ο ελεγκτής της Εφορίας δεν θα ελέγξει απλώς πού βρήκε τα χρήματα, αλλά θα εξετάσει και θα αποτιμήσει το ενεργητικό κεφάλαιο ολόκληρης της επιχείρησης για να διαπιστώσει σε τι αξία αντιστοιχεί το ποσοστό της συμμετοχής που αποκτά. Το μπλόκο της Εφορίας όμως ισχύει μόνο για όσους έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα. Για κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό από ξένα funds και offshore δεν ελέγχεται η προέλευση των χρημάτων - εκτός αν υπάρχει υπόνοια για «βρόμικο χρήμα» για το οποίο ισχύουν οι διεθνείς συμβάσεις.

«Παράθυρα» για λίγους
Έτσι, αν κάποιος Έλληνας είχε βγάλει «έξυπνα» χρήματα στο εξωτερικό και μέσω offshore ή τρίτων προσώπων θέλει να αποκτήσει ακίνητα ή να προβεί σε επενδύσεις στη χώρα μας, θα μπορέσει να αποφύγει τον έλεγχο. Την ίδια ώρα μάλιστα που με πρόσχημα τις πιέσεις της τρόικας, η οποία απαγορεύει κάθε είδους περαίωση, η κυβέρνηση «κλειδώνει» την α’ κατοικία για νέα ζευγάρια και κλείνει κάθε παράθυρο για τη μικρή και μεσαία φοροδιαφυγή, έχει επιχειρήσει με νομοσχέδια που κατέθεσε -αν και στο τέλος υπαναχώρησε και τα απέσυρε λόγω των αντιδράσεων- να ανοίξει δρόμους για να αποφύγουν τους ελέγχους «πόθεν έσχες», να μην πληρώνουν φόρους ή και να τους εισπράξουν αναδρομικώς offshore εταιρείες που έχουν «εκλεκτικές συγγένειες» και συνδέονται με μισθωτήρια ή κεφαλαιακά με εφοπλιστικές επιχειρήσεις.

Πηγή: newmoney.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: