To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Σχέδιο για φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας

Σενάρια φορολογικής περαίωσης εισοδημάτων και περιουσίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Πρόταση που διατυπώθηκε από τον τραπεζικό κλάδο προ ολίγων ημερών από το βήμα συνεδρίου του ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ αν και η πρόταση Σάλλα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιβολές του Μνημονίου, το οποίο στην τελευταία του επικαιροποίηση απαγορεύει φορολογικές αμνηστεύσεις, στελέχη της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών και της φορολογικής διοίκησης τη χαρακτηρίζουν «χρήσιμη», τονίζοντας ότι θα μπορούσε να εισφέρει σημαντικά στα δημόσια έσοδα τη διετία 2014-2015 και να διευκολύνει την επικείμενη εφαρμογή του περιουσιολογίου. Πάντως, τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι ενδεχόμενη κυβερνητική πρόθεση εφαρμογής της περιουσιακής περαίωσης θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.




Μιλώντας στις 15 Ιανουαρίου σε ημερίδα του ΣΕΒ, ο κ. Σάλλας τάχθηκε υπέρ μιας οριστικής φορολογικής περαίωσης περιουσίας για εταιρείες και ιδιώτες έναντι καταβολής ενός περιορισμένου ποσού, λέγοντας πως αυτή θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια κάλυψης του δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας και να δημιουργήσει την κατάλληλη ηρεμία στο επενδυτικό περιβάλλον.

Η πρόταση συνίσταται στη φορολόγηση με συντελεστές από 4% έως και 10% αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. Μάλιστα, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα πεισθούν πως πρόκειται για μια «οριστική διευθέτηση» με το παρελθόν, ο κ. Σάλλας προσδιόρισε τα έσοδα που μπορεί να αντληθούν από αυτή τη διαδικασία μεταξύ 7 έως 10 δισ. ευρώ!

Υπό το βάρος της απαγόρευσης της τρόικας, η πρώτη αντίδραση παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών ήταν ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί στους κόλπους του υπουργείου και ότι ενδεχόμενη περαίωση θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να συνοδεύεται από την επιβολή φόρου με υψηλό συντελεστή. Ακολούθησε δημόσια τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη με την οποία απέρριπτε μια τέτοια ρύθμιση. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στο υπουργείο Οικονομικών το κλίμα φαίνεται ότι αλλάζει.

Κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στα «ΝΕΑ» ανέφεραν ότι τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αναφερθεί στην ανάγκη να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό το διάστημα 2009-2011 να τα επαναπατρίσουν, να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τόσο η αποδυνάμωση της καταθετικής βάσης των τραπεζών όσο και οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ενδεχόμενη φορολογική περαίωση εισοδημάτων και περιουσίας.

Για το ίδιο θέμα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως δεν είναι αντίθετο με την πρόταση, αλλά θα έπρεπε να δρομολογηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μην πρόκειται για περαίωση, να μην μπορεί να θεωρηθεί φοροαμνήστευση και να έχει τη μορφή «αναδρομικής πληρωμής φόρου». Θέλοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος, ανέφερε πως οι φορολογικοί συντελεστές θα μπορούσαν να ποικίλλουν ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου και τον χρόνο που αυτό αποκτήθηκε. «Κατάθεση σε ξένη τράπεζα που έγινε το 1980 θα μπορούσε να φορολογηθεί με συντελεστή 3%, αλλά κατάθεση του 2009 θα πρέπει να φορολογηθεί στην κλίμακα», υπογράμμισε σχετικά.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν μια πρόσθετη πτυχή της οριστικής φορολογικής περαίωσης εισοδημάτων και περιουσίας, η οποία συνδέεται με την επίλυση του σοβαρού ζητήματος των τιμών συναλλαγών ακινήτων. Περίπου 600.000 συναλλαγές ακινήτων έγιναν την τελευταία δεκαετία στην αντικειμενική αξία και όχι στην εμπορική τιμή. Οι πωλητές των ακινήτων αυτών θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να διωχθούν για «ξέπλυμα» χρήματος και οι αγοραστές ως συνεργοί τους. Ζήτημα, δε, προκύπτει και για τις επιτροπές πιστοδοτήσεων των τραπεζών, οι οποίες χορήγησαν χιλιάδες δάνεια για την αγορά ακινήτων που δεν δικαιολογούνταν από την αξία του ακίνητου ή το εισόδημα του φορολογουμένου - δανειολήπτη.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: