Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εφαρμόσει τέτοια προγράμματα οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, μέσω των οποίων αποχώρησαν πάνω από 6.000, ενώ εκτιμάται ότι κατά την εφαρμογή ανάλογου προγράμματος της Alpha Bank θα συμμετάσχουν περί τους 1.000 εργαζόμενους.
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αποχωρήσεων που αντιστοιχεί σε μείωση του προσωπικού κατά 12%, έπειτα από εύλογο διάστημα θα ακολουθήσει και δεύτερος, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην επόμενη διετία 2014-2015, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν μειώσει κατά τουλάχιστον ένα επιπλέον 20% του προσωπικού τους, ποσοστό το οποίο διαφέρει ανά τράπεζα και εξαρτάται άμεσα από τις κινήσεις που έχει κάνει κατά την αναδιάταξη του κλάδου. Δηλαδή πόσες και τι μεγέθους τράπεζες έχει απορροφήσει, αλλά και από άλλους δείκτες που φανερώνουν τη σχέση των λειτουργικών εξόδων τους σε σχέση με τα έσοδά τους, κλπ.
Λουκέτα
Οι αποχωρήσεις μπορεί να γίνουν μέσω προγραμμάτων εθελούσιων εξόδων ή και στη βάση ατομικών συμφωνιών. Για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, οι διοικήσεις των τραπεζών θα προχωρήσουν και σε κλείσιμο καταστημάτων, έπειτα από συνολική γεωγραφική και οικονομική αξιολόγηση.
Ηδη με εθελουσία από την Εθνική αποχώρησαν 2.150 εργαζόμενοι. Ως αποτέλεσμα επέρχεται μείωση του μισθολογικού κόστους κατά περίπου 150 εκατ. σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος του προγράμματος εκτιμάται ότι ανήλθε σε 160 εκατ. ευρώ.
Στα 1.100 άτομα της Eurobank εκτιμάται ότι θα προστεθούν 800-1.000 σε αντίστοιχο πρόγραμμα εθελουσίας της Alpha Bank, το οποίο δεν έχει πάρει ακόμα «σάρκα και οστά».
Εθελουσία για εκατό εργαζομένους δρομολογεί η Attica Bank, ενώ πρόσφατα υλοποιήθηκε το πρόγραμμα της Πειραιώς στο οποίο συμμετείχαν 2.182 εργαζόμενοι, το 12% του προσωπικού του Ομίλου. Από το ΤΤ αποχώρησαν επίσης 615 άτομα.
(Πηγή: Έθνος)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: