To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Με ...δόσεις ο νέος εφαρμοστικός νόμος

Παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών, διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13%, παρεμβάσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, νέο δημοσιονομικό συμβούλιο και τα.. νέα μέτρα περιμένουν στην «ουρά» προς ένταξη είτε στον υπό κατάθεση φόρο ακινήτων ή σε νέο «εφαρμοστικό» νομοσχέδιο, που θα έρθει στη Βουλή όταν θα υπάρξει έστω μία πρώτη συμφωνία με την τρόικα «χτίζοντας» την νέα γενιά από προαπαιτούμενα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων περιλαμβάνονται, προς στιγμής τουλάχιστο, πέραν των φορολογικών διατάξεων (κώδικας φορολογικών διαδικασιών) και μία σειρά από άλλες ρυθμίσεις για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και για δημοσιονομικά θέματα.

Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού συμβουλίου. Ενός ανεξάρτητου οργάνου το οποίο θα αξιολογεί τις οικονομικές υποθέσεις πάνω στις οποίες εδράζεται ο προϋπολογισμός.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι μία σειρά από διατάξεις εξετάζεται αν θα ενταχθούν είτε λόγω των αντιδράσεων που μπορεί να προκαλέσουν είτε γιατί δεν είναι νομοτεχνικά «έτοιμες».

Τα δύο «επείγοντα»

Ωστόσο υπάρχουν δύο διατάξεις οι οποίες λόγω του «επείγοντος» εξετάζεται να ενταχθούν στο νομοσχέδιο είτε εξ αρχής είτε κατά την συζήτησή του στη Βουλή ως τροπολογίες:

* Η πρώτη αφορά στην παράταση που πρέπει να λάβουν οι πλειστηριασμοί. Επιχειρείται να υπάρχει μία πρώτη συμφωνία με την τρόικα πριν την κατάθεση του μέτρου. Ωστόσο καθώς η ρύθμιση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και αν δεν θεσπιστεί έστω και ολιγόμηνη παράταση θα απελευθερωθούν και για την 1η κατοικία από το 2014. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση ζητά παράταση τουλάχιστον 1 έτους ενώ η τρόικα συζητά παράταση 6 μηνών αλλά με διαφορετικούς όρους και με πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

* Η δεύτερη αφορά στον ΦΠΑ εστίασης. Το μέτρο μείωσής του από το 23% στο 13% ήταν προσωρινό, 5μηνης ισχύος, από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του έτους. Και πάλι απαιτείται ρύθμιση για να μην αλλάξουν οι συντελεστές στο 23% από το 2014 όπως φέρεται να επιθυμεί η τρόικα, εκτιμώντας ότι εισπρακτικά το μέτρο δεν απέδωσε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητά πρόσθετες παρεμβάσεις διασφάλισης εσόδων για να διατηρηθεί η ρύθμιση με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να πείσει ότι η απώλεια στους έμμεσους φόρους περιορίζεται στον κλάδο ενέργειας και ότι όφελος υπάρχει. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και μονομερώς στην ρύθμιση αν καταστεί αναγκαίο.

(Πηγή: capital.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: