To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Εμπλοκή με την τρόικα για τους φόρους χρηματιστηριακών συναλλαγών

Eμπλοκή σε δύο από τα λίγα σημεία που συμφωνούσαν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και οι φορείς της κεφαλαιαγοράς φαίνεται να έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες όσον αφορά στις φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Το ζήτημα ανέκυψε μετά τις τελευταίες συναντήσεις εκπροσώπων της τρόικας με στελέχη του ΥΠΟΙΚ.

Η ισχύς αφορολόγητου όσον αφορά στην υπεραξία των μετοχών - έχει προταθεί το ποσό των 25.000 ευρώ - είναι το πρώτο ζήτημα, επί του οποίου οι εκπρόσωποι της τρόικας δυσφορούν και δείχνουν να μην συμφωνούν καθόλου για την εφαρμογή του.

Πρόκειται για ανατροπή της τελευταίας στιγμής δεδομένου ότι τόσο το Υπουργείο, όσο και όλοι οι εκπρόσωποι φορέων της κεφαλαιαγοράς το ζητούσαν χαρακτηρίζοντάς ιδιαίτερα σημαντικό για τους μικροεπενδυτές. Κύριο επιχείρημα όλων προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το γεγονός πως το αφορολόγητο ισχύει και για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ζήτημα φαίνεται πως προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και με την έως τώρα αποδεκτή εξαίρεση από τη φορολόγηση των αλλοδαπών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εξαιρούνται ούτως ή άλλως, καθώς η έδρα τους βρίσκεται σε χώρες με τις οποίες υπάρχουν ήδη συνθήκες αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο επιχείρημα της Τρόικας ως προς αυτή την απόρριψη είναι το ότι μία τέτοια εξαίρεση μπορεί να προκαλέσει εστία φοροαποφυγής Ελλήνων επενδυτών, θέση που η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται, δεδομένου ότι οι Έλληνες επενδυτές έχουν φορολογική κατοικία στη χώρα και κατά συνέπεια υπάρχει βάση να φορολογηθούν για τα συνολικά τους εισοδήματα. Η εμπλοκή αυτή της τελευταίας στιγμής έχει προκαλέσει ιδιαίτερα έντονη δυσαρέσκεια στους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών.

Αντίθετα, πιο χαλαροί και χωρίς οξείες αντιδράσεις εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της τρόικας στα άλλα θέματα που έχει προωθήσει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως: εξαίρεση από τον ορισμό «επιχειρηματική δραστηριότητα» όλων των συναλλαγών που αφορούν σε μετοχές, ομόλογα και παράγωγα είτε αυτά τα προϊόντα τελούν υπό διαπραγμάτευση στις αγορές, είτε εκδίδονται από εισηγμένες εταιρείες, καθώς και εξαίρεση από τη φορολογία γενικότερα όλων των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων.

Να σημειωθεί ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται ο επενδυτής που κάνει πάνω από τρεις συναλλαγές να διατηρεί βιβλία εσόδων – εξόδων και να εγγραφεί στο ΤΕΒΕ.

Για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματισθεί conference calls μεταξύ των δύο πλευρών με επιδίωξη από την πλευρά της επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών να μη «χάσουν» τα παραπάνω δύο σημεία που σύμφωνα με εκπροσώπους της κεφαλαιαγοράς θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη συμπεριφορά των επενδυτών.

(Πηγή: euro2day.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: