To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ρυθμίσεις δανείων: Τι ετοιμάζουν οι τράπεζες μετά την Πρωτοχρονιά

Με την ανανέωση των σχεδίων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα καταπιαστούν οι τράπεζες από την... πρωτοχρονιά του 2014, καθώς εκκρεμεί η υποβολή της συνολικής στρατηγικής, για το συγκεκριμένο θέμα, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η κεντρική Αρχή έχει ζητήσει από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους συμπληρωματικά πλάνα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στα οποία θα αναφέρεται, εκτός από τις ενέργειες που θα γίνουν, το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί.

Μάλιστα, στην τελευταία συνάντηση που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, με τις διοικήσεις των τραπεζών, συνέστησε στους τραπεζίτες να προχωρήσουν στην κεντροποιημένη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εξειδικευμένων μονάδων των τραπεζών, δίνοντας... μία γεύση του τι θα ακολουθήσει.

Για θέμα των “κόκκινων” δανείων, οι τραπεζικές διοικήσεις κάθισαν στο ίδιο τραπέζι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Συμφώνησαν να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο αντιμετώπισης των δανειοληπτών που έχουν πάρει δάνεια από περισσότερες της μίας τράπεζες. Εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να “αναβιώσουν” αρκετά δάνεια. Ωστόσο, από μόνη της αυτή η εξέλιξη δεν θα μπορούσε να είναι αρκετή για να λυθεί ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα.

Στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες προτάσεις. Κάποιες από αυτές θα εφαρμοστούν και κάποιες άλλες θα πεταχτούν στο... καλάθι των αχρήστων.

Η ΤτΕ, εκμεταλλευόμενη τον εποπτικό της ρόλο, έλαβε υπόψη τόσο τις παρατηρήσεις της BlackRock –μέσω του Troubled Asset Review– όσο και τους καρπούς της διαβούλευσης που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν ενημερωμένα σχέδια.

“Θα προσφέρουμε λύσεις και μάλιστα ουσιαστικές σε όποιον δείξει έμπρακτα ότι θέλει να αποπληρώσει το δάνειο του, ωστόσο δεν θα ανεχτούμε περιπτώσεις δανειοληπτών που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα εκμεταλλεύονται την κατάσταση και δεν πληρώνουν”. Με αυτή τη φράση ανώτερος διευθυντής συστημικής τράπεζας δίνει τον τόνο για τα όσα αναμένεται να διαδραματιστούν το επόμενο διάστημα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. “Στόχος είναι να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν και να τους δώσουμε ανάσα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο”, τονίζει ο ίδιος.

Η πραγματικότητα σήμερα είναι πως οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις με μεγαλύτερη συχνότητα από ποτέ, όμως για την πλειονότητα των περιπτώσεων, ο ορίζοντας είναι ενός έτους. Πεποίθηση όλων είναι ότι μέσα στο 2014 το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει. Από κει και πέρα, το εισοδηματικό δεν θα είναι το μόνο καθοριστικό κριτήριο, αφού η "νέα γενιά" ρυθμίσεων θα είναι "tailor made", δηλαδή... κομμένη και ραμμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πελάτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέες υπερδιευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν νέα μοντέλα για να διακρίνουν όσο καλύτερα γίνεται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω μειωμένων εισοδημάτων ή κύκλου εργασιών. Λύση, τουλάχιστον προσωρινή, θα δοθεί μέσω ρυθμίσεων, επιμηκύνσεων και όποιων άλλων εργαλείων διασφαλίζουν την “αναβίωση” ενός δανείου.

Όσο πιο νωρίς απευθυνθεί κάποιος στην τράπεζα και αποδείξει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες (γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος του “στρατηγικού” κακοπληρωτή) τόσο το καλύτερο. Οι τράπεζες προχωρούν σε μία συνολική «ακτινογράφηση» της οικονομικής κατάστασης και δεν μένουν στα παλαιά πρότυπα πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια, η βασική ιδέα είναι να ανακουφιστεί σημαντικά ο δανειολήπτης στη μηνιαία δόση. Πρακτικά, αυξάνεται η διάρκεια του στεγαστικού ανάλογα με την ηλικία του δανειολήπτη ή του εγγυητή (επιλέγεται η μικρότερη ηλικία), ενώ παράλληλα μειώνεται η δόση. Σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες προσφέρουν ρύθμιση με την οποία ο δανειολήπτης πληρώνει μόνο τόκους για 1-2 χρόνια, με ταυτόχρονη επιμήκυνση για να μην αυξηθεί η δόση μετά το πέρας της περιόδου.

Ο δανειολήπτης, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν πληρώνει ούτε τόκους και στην ουσία απολαμβάνει μία περίοδο χάριτος, τότε στη λήξη της περιόδου χαμηλής δόσης οι τόκοι κεφαλαιοποιούνται. Στην πλειονότητα των ρυθμίσεων στεγαστικών, όπου η πληρωμή μόνο τόκων ή επιμήκυνση ή γενικότερα η αναδιάρθρωση του δανείου δεν επαρκεί, τότε η δόση μειώνεται έως και 50%.

Σε ακραίες περιπτώσεις οι τράπεζες προχωρούν ακόμη και σε “κούρεμα” τόκων ή και κεφαλαίου. Προσοχή όμως! Αυτό δεν αφορά πολλούς καθώς γίνεται σε πολύ επιλεκτική βάση και αφού το αίτημα του δανειολήπτη περάσει από ειδική επιτροπή.

(Πηγή: capital.gr)


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: