To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Με τέσσερα κριτήρια η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

Με «μπούσουλα» τα κριτήρια που υπάρχουν στη διάταξη για τους ενήμερους οφειλέτες ενυπόθηκων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, σχεδιάζει το υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΝ) τη ρύθμιση για τη μεταβατική περίοδο προστασίας από τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας που θα ισχύσει όλο το 2014.

Στη ρύθμιση θα περιλαμβάνονται τέσσερα κριτήρια: αντικειμενική αξία α' κατοικίας, η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, το εισόδημά του και μια ελάχιστη καταβολή της οφειλής. Όπως σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης στη Δημόσια Τηλεόραση «στόχος μας είναι να ξαναζωντανέψει η σχέση δανειολήπτη – τράπεζας».

Σε ό,τι αφορά στα τρία κριτήρια, οι σχεδιασμοί είναι οι εξής:

· Η αντικειμενική αξία του ακινήτου που θα προστατεύεται θα είναι στα επίπεδα των 170.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ποσό αυτό να «κλειδώσει» τελικά στις 180.000 ευρώ κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά και ισχύει και στη ρύθμιση για τους ενήμερους δανειολήπτες.

· Το εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 25.000 ευρώ, ανεξαρτήτως όμως οικογενειακής κατάστασης, κάτι που δημιουργεί αντιδράσεις αφού εξισώνει άγαμο και οικογενειάρχη που έχει παιδιά.

· Το ύψος της περιουσίας του οφειλέτη επίσης θα κρίνει κατά πόσο μπορεί να προστατευθεί από τον πλειστηριασμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ύψος της αντικειμενικής αξίας για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας (κύρια, δευτερεύουσα, κ.ά.), τοποθετείται στις 250.000 ευρώ. Σε ότι αφορά στο ύψος των καταθέσεων ο πήχης μπαίνει στις 10.000 ευρώ.

· Αναφορικά με το ύψος της δόσης, τα πράγματα παραμένουν ακόμη πιο θολά. Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει γίνει γνωστό ποιο θα είναι το ποσοστό επί του εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν μηνιαίως οι δανειολήπτες. Από την πλευρά του υπουργείου το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι η δόση δεν θα ξεπερνά το ύψος ενός ενοικίου.

Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης ανέφεραν ότι θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη. Οι ίδιοι σημείωναν ότι για να προστατευθούν οι επαγγελματίες δεν θα αποτελεί προϋπόθεση η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα

Την ώρα, πάντως, που το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται έτοιμο να νομοθετήσει για τους πλειστηριασμούς, βουλευτές της συγκυβέρνησης τραβάνε διαχωριστική γραμμή. Χθες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι το κόμμα (ΠΑΣΟΚ) δεν έχει συμφωνήσει σε τέτοια νούμερα.

Σημειώνοντας χαρακτηριστικά «δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα. Δεν έχουμε συμφωνήσει ως ΠΑΣΟΚ σε τέτοια νούμερα». Στην ερώτηση ποια θα ήταν τα κριτήρια στα οποία θα μπορούσαν οι βουλευτές του κόμματος να συμφωνήσουν ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να συμφωνήσει εάν το οικογενειακό εισόδημα, προσαυξημένο με ένα ποσό για κάθε παιδί- οριζόταν στα 30.000 ευρώ.

Πάντως και παρά τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος και ως αυτοτελές άρθρο πιθανότατα την Πέμπτη. Η επεξεργασία του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ενώ το Σάββατο, αναμένεται να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του σώματος.

(Πηγή: euro2day.gr)


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: