Η ίδια προθεσμία αφορά και όσους έχουν εκκρεμότητες με τους ημιυπαίθριους με τη διαφορά ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τα παράβολα, καθώς πρόκειται για τον αρχικό νόμο για τον οποίο οι δηλώσεις γίνονταν μέσω των πολεοδομικών γραφείων και όχι ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, όσοι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις που προβλέπει ο νόμος 3843, μπορούν να κάνουν χρήση του νέου νόμου των αυθαιρέτων με την προϋπόθεση ότι θα ξανακαταθέσουν παράβολο και ό,τι έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα θα συμψηφιστεί με βάση τα όσα προβλέπει ο 4178.
Όσοι ξεκινήσουν να πληρώνουν δόσεις το τρίτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου (από Αύγουστο 2014 έως Φεβρουάριο 2015) το πρόστιμο θα καταβάλλεται σε ακόμη μικρότερες δόσεις που είναι 60 μηνών. Σε κάθε περίπτωση, η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 50 ευρώ και η ελάχιστη εξαμηνιαία στα 300 ευρώ.
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου. Εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση περιορίζεται στο 10% του προστίμου.
Από το γ΄ εξάμηνο οι νέες δηλώσεις που θα υποβληθούν για ένταξη στο νόμο αναμένεται να συνοδευτούν και με την υποχρέωση της ένταξης στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο α΄ εξάμηνο του νέας χρονιάς. Πρόκειται για μία διαδικασία ελέγχου και αποτροπής της αυθαίρετης δόμησης, η οποία θα συνδυαστεί και με την έναρξη της β΄ φάσης της ένταξης στο νόμο που είναι η κατάθεση των σχεδίων (τοπογραφικά, κάτοψη, κ.α).
Με τον προηγούμενο νόμο των αυθαιρέτων η β΄ φάση εξέπνευσε το περασμένο Μάιο. Εξαιτίας όμως της αντισυνταγματικότητας του νόμου (4014) από το ΣτΕ ο κόσμος “πάγωσε” τις διαδικασίες με αποτέλεσμα σε ελάχιστες δηλώσεις να έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία. Με τον νέο νόμο το περιθώριο υποβολής των σχεδίων είναι έξι μήνες μετά την κατάθεση των δηλώσεων.
Πηγή: newmoney.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: