To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Έως και 500% αυξάνονται οι φόροι για εισοδήματα από ενοίκια το 2014

Τι θα γίνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια
Περισσότερους φόρους φέρνει το 2014 σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια. Με το νέο σύστημα, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος αυξημένους φόρους έως και 500% καθώς τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ.

Συγκεκριμένα τα φετινά εισοδήματα από ενοίκια που θα δηλωθούν το επόμενο έτος θα φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά το "Έθνος" στους χαμένους του νέου συστήματος είναι οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από ακίνητα, αφού χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και στο εξής θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων ξεκινούν από τα 500 ευρώ τον χρόνο για ετήσιο εισόδημα έως και 12.000 ευρώ, ενώ για υψηλότερα εισοδήματα από ενοίκια οι επιπλέον φόροι φθάνουν έως και τα 1.820 ευρώ τον χρόνο. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσια εισοδήματα από ενοίκια 15.000 ευρώ, φέτος πλήρωσε φόρο 1.240 ευρώ, ενώ για το ίδιο ποσό ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει το 2014 θα φθάσει τα 2.190 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει επιπλέον φόρο 950 ευρώ.

Όμως με τους νέους συντελεστές 10% - 33% ευνοούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι λαμβάνουν πρόσθετο εισόδημα από ενοικίαση ακινήτων. Και αυτό γιατί μέχρι τώρα τα ενοίκια αθροίζονταν με τα υπόλοιπα εισοδήματα που αποκτούσαν οι φορολογούμενοι και φορολογούνταν με βάση την κλίμακα και με συντελεστές ως 45%.

Έτσι ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ ο οποίος εισπράττει επιπλέον 9.000 ευρώ το χρόνο από ενοίκια θα έχει όφελος της τάξης των 1.950 ευρώ. Ο φόρος που πλήρωε φέτος ο μισθωτός ανήλθε σε 7.070 ευρώ καθώς υπολογίστηκε στο συνολικό εισόδημα των 35.000 ευρώ που εισπράχθηκε το 2012. Με το νέο σύστημα τα εισοδήματα θα φορολογηθούν με διαφορετική κλίμακα. για το εισόδημα των 26.000 ευρώ από μισθωτή εργασία ο φόρος ανέρχεται σε 4.220 ευρώ και για τα ενοίκια των 9.000 ευρώ είναι 900 ευρώ. Συνολικά 5.120 ευρώ, 1.950 ευρώ λιγότερο φόρο!

Ανείσπρακτα ενοίκια

Εν τω μεταξύ οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα φορολογούνται για τα ανείσπρακτα εισοδήματα από ενοίκια από το 2014. Ωστόσο για να αποφύγουν τη φορολογία θα πρέπει να καταγγείλουν το μισθωτήριο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν και την απαίτηση να εισπράξουν από τους ενοικιαστές τους.

Συγκεκριμένα, με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου από τον Ιανουάριο του 2014, οι εκμισθωτές θα μπορούν να καταγγέλλουν τα μισθωτήρια συμβόλαια. Για το ποσό που εισέπραξαν δεν θα φορολογηθούν, ωστόσο με βάση τον αστικό κώδικα από τη στιγμή που έχει καταγγελθεί το μισθωτήριο, δεν μπορεί να υπάρχει απαίτηση για την είπραξη των ενοικίων.

Έτσι, εάν κάποια στιγμή μέσα στο έτος ο ενοικιαστής σταματήσει να πληρώνει το ενοίκιό του, ο ιδιοκτήτης θα το δηλώνει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα φορολογείται για τα ανείσπρακτα ενοίκια, αλλά ταυτόχρονα θα χάνει το δικαίωμα διεκδίκησης των μισθωμάτων.

Πάντως, για το τρέχον έτος η διαδικασία αντιμετώπισης των ανείσπρακτων ενοικίων είναι διαφορετική. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 τα ενοίκια τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, μπορούν να εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. Η εκχώρηση των ενοικίων γίνεται με απλή έγγραφη δήλωση του ιδιοκτήτη στην εφορία του. Με την υποβολή της δήλωσης εκχώρησης των ενοικίων ο φορολογούμενος χάνει κάθε δικαίωμα είσπραξης των ενοικίων που εκχωρεί.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: