Η κυβέρνηση αποφασίζει όπως όλα δείχνουν να ρίξει το βάρος του ελλείμματος στους παραγωγούς αντί να επιβαρύνει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία με μια νέα αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην Τέλος ΑΠΕ).
Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση, ο στόχος μηδενισμού του ελλείμματος των ΑΠΕ ύψους περίπου 700 εκατ. Ευρώ αυτή τη στιγμή θα προϋπέθετε διπλασιασμό του ΕΤΜΕΑΡ από 14,6 Ευρώ ανά 1000 Κιλοβατώρες σε 29,5 Ευρώ.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το econews.gr αποφάσισε να αποφύγει αυτή την επιλογή τόσο λόγο του τεράστιου κοινωνικού και πολιτικού αντίκτυπου που θα είχε όσο και για οικονομικοτεχνικούς λόγους, σε μια περίοδο που οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 1,2 δισ. Ευρώ.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη από τη ΡΑΕ η οποία αναμένεται να εξετάσει και το επονομαζόμενο new deal, τις διευκολύνσεις δηλαδή που θα παραχωρηθούν προς τους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά για να δεχτούν μια αναδρομική μείωση στις εγγυημένες τιμές τους. Αυτές φημολογείται ότι θα περιλαμβάνουν επιμηκύνσεις συμβάσεων πώλησης ενέργειας στο δίκτυο και τραπεζικές διευκολύνσεις, όπως παράταση των δανειακών συμβάσεων για δύο έτη.
Το ποσοστό μείωσης της ταρίφας θα φτάσει το 40-45% ωστόσο θα διαφέρει σε αναλογία με τον χρόνο που έγινε η εγκατάσταση και την απόδοση που έχει ο κάθε επενδυτής. Για παράδειγμα, διαφορετική θα είναι η μείωση για όσους επιδοτήθηκαν από τον αναπτυξιακό Νόμο, διαφορετικό για τα φωτοβολταϊκά που έγιναν όταν το κόστος των πάνελ ήταν υψηλό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προωθούμενες ρυθμίσεις αναμένεται να αντιδράσουν με ένδικα μέσα φορείς του κλάδου και μεμονωμένοι παραγωγοί.
Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση για το new deal στα φωτοβολταϊκά αναμένεται να έχει τεθεί προς διαβούλευση στον ιστότοπο opengov μέχρι αύριο (18/12).
(Πηγή: Ημερησία)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: