To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Προθεσμιακές: Πού θα φτάσουν τα επιτόκια το 2014

Ο στόχος επιτεύχθηκε. Η απαίτηση της Τρόικας για "προσγείωση" των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις εφαρμόστηκε... κατά γράμμα και μάλιστα με ταχύ ρυθμό, κυρίως το τελευταίο εξάμηνο, με αποτέλεσμα, πλέον, πολύ δύσκολα κάποιος να μπορεί να βρει αποδόσεις που να ξεπερνούν το 2,5%. Μάλιστα, ορισμένες τράπεζες δεν μπήκαν καθόλου στον πειρασμό να “παζαρέψουν” επιτόκια για να κερδίσουν καταθέσεις, θέτοντας ως πρωταρχικό σκοπό τη μείωση του κόστους της βασικότερης πηγής χρηματοδότησής τους.

Σήμερα ο μέσος όρος των επιτοκίων νέων προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώνεται μεταξύ 2,5%-2,6%, ωστόσο τα υψηλότερα επιτόκια στα μεγάλα ποσά είναι, όπως επισημαίνεται από αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η αιτία που συγκρατεί τις αποδόσεις σε αυτό το επίπεδο. "Στην πράξη τα επιτόκια για τις περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις είναι αρκετά χαμηλότερα από το 2,5% και σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 2%", προσθέτουν οι ίδιοι, συμπληρώνοντας ότι η μέγιστη απόδοση για τα πολύ μεγάλα «πορτοφόλια» δεν ξεπερνά το 2,8%-2,9%.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το επιτόκιο των καταθέσεων προσυμφωνημένης διάρκειας έως ενός έτους υποχώρησε στο 2,97% τον Οκτώβριο, έναντι 4,70% στο τέλος του 2012. Το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 1,90% τον Οκτώβριο από 2,84% το 2012. Σημειώνεται ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης, τον Ιούνιο του 2012, το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων εκτινάχθηκε στο 5,01%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αποδόσεις των προθεσμιακών θα φτάσουν περί το 2,20%-2,30% μέσα στο νέο έτος για να συμβαδίσουν με τα αντίστοιχα επιτόκια που ισχύουν σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία. Αυτό συνεπάγεται ότι για τα «φυσιολογικά» και πιο συνηθισμένα ποσά το επιτόκιο που θα προσφέρεται θα είναι ακόμη μικρότερο (αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,8%).

Συνέπεια του νέου status quo στα επιτόκια, είναι οι πιστωτικοί όμιλοι να ωφελούνται κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, σε διάστημα ενός έτους, λόγω της μείωσης του κόστους των καταθέσεων, αλλά και γιατί τα επιτόκια των δανείων παραμένουν συγκριτικά υψηλά. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, εκτίμηση αναμένεται να... αναθεωρηθεί ανοδικά για να συμπεριλάβει και το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Τουλάχιστον μέχρι τότε προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η “κατρακύλα” που καταγράφηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013. “Να μειωθούν τα υπερβολικά επιτόκια και να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”. Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν από την πρώτη στιγμή αναφερθεί στη στρέβλωση της αγοράς και πίεζαν για “απότομη” πτώση αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Στο μεταξύ οι καταθέσεις συνεχίζουν να... επιστρέφουν, αλλά για να πληρώνουν φόρους. Στο δεκάμηνο του 2013 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, παρά τη σχετική βελτίωση των συνθηκών και την απομάκρυνση των δυσμενών σεναρίων για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις υποχώρησαν στα 160,23 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, έναντι 161,37 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. Οι προθεσμιακές, από την πλευρά τους, ενισχύθηκαν ελαφρώς στα 98,86 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 98,35 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αν παρατηρήσει κάποιος προσεχτικά τις μηνιαίες μεταβολές των υπολοίπων, προκύπτει ότι το πλήγμα από τα πρωτοφανή γεγονότα στην Κύπρο τον περασμένο Μάρτιο δεν... επουλώθηκε ποτέ. Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, μόνο τον Απρίλιο σημειώθηκαν εκροές προς το εξωτερικό. Και μπορεί το Μάιο να σημειώθηκε προσπάθεια ανάκαμψης, όμως η κυβερνητική κρίση του Ιουνίου, οι συνεπείς με το εποχικό πρότυπο (προ του 2010) αποσύρσεις καταθέσεων τον Ιούλιο και Αύγουστο και κυρίως η φορολογική λαίλαπα των μηνών που ακολούθησαν οδήγησαν στην πτώση.

“Δεδομένου ότι οι τραπεζικές καταθέσεις αποτελούν το κύριο χρηματοοικονομικό μέσο διακράτησης πλούτου, η υποχώρησή τους αντανακλά το γεγονός ότι η αποταμίευση των νοικοκυριών είναι αρνητική”, αναφέρει, επίσης, η ΤτΕ.

Σε Αργεντινή και... Ιράν οι πιο “τρελές” αποδόσεις

Αν θέλετε να μάθετε που υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποδόσεις ρίξτε μια ματιά στα επιτόκια που προσφέρουν... στην Αργεντινή. Σύμφωνα με το International Deposit Rates Exchange, στη χώρα που ακόμη προσπαθεί να ξεφύγει από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας - με πληθωρισμό 22% - οι τράπεζες πληρώνουν έως και 24% για προθεσμιακές ενός έτους. Υψηλές είναι οι αποδόσεις και στο Ιράν όπου αγγίζουν το 18%. Στην Ευρώπη, τα μεγαλύτερα επιτόκια προσφέρουν ουκρανικές τράπεζες (16%), ενώ στη Σερβία η ετήσια απόδοση μίας προθεσμιακής μπορεί να φτάσει το 10% και στην Τουρκία το 8,7%.

Στην Ιρλανδία τα αντίστοιχα επιτόκια διαμορφώνονται κοντά στο 2,7%, στην Πορτογαλία στο 1,9% και στην Ιταλία στο 1,7%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία η Deutsche Bank δίνει επιτόκιο της τάξης του 0,3% για διάρκεια 12 μηνών και στην Ελβετία για την ίδια διάρκεια, UBSκαι Credit Suisse προσφέρουν 0,125% και 0,01% αντίστοιχα.

(Πηγή: capital.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: