To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Τράπεζες: Ριζικές αλλαγές στις χορηγήσεις δανείων

Ριζικές αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών θα αρχίσουν σύντομα να παρατηρούνται, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν λάβει τα μηνύματα της κρίσης και έχουν ήδη αρχίσει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Ήδη, η ζήτηση των νοικοκυριών για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια έχουν περιοριστεί δραστικά, ενώ αντίστοιχα χαμηλή είναι και η διάθεση των τραπεζών να προχωρήσουν μαζικά σε τέτοιου είδους χορηγήσεις.

Ενδεικτικό είναι το περιεχόμενο της έκθεσης της Τράπεζας Πειραιώς με τίτλο «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την κρίση», όπου τονίζεται πως η τραπεζική δραστηριότητα θα πρέπει να εστιαστεί στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπου λοκομοτίβα πλέον δεν θα είναι η κατανάλωση, αλλά οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τράπεζες θα πρέπει να αναπροσανατολίσουν την έμφασή τους από τη χρηματοδότηση της κατανάλωσης και των δραστηριοτήτων που σχετίζονταν με την κατανάλωση (όπως το real estate) στη χρηματοδότηση:

Κλάδων με εξωστρεφή χαρακτήρα, όπως ο τουρισμός, τα logistics, η ενέργεια και οι μεταφορές.
Δραστηριοτήτων στα βασικά μέταλλα, τις εξορύξεις και τα ορυκτά
Της αγροτικής παραγωγής.
Της πράσινης οικονομίας και των σχετιζόμενων επενδύσεων.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, ριζικές αλλαγές θα δούμε και στις σχέσεις μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων.

Το τρέχον μοντέλο που θέλει τις τράπεζες να προσφέρουν το μεγαλύτερο τμήμα των κεφαλαίων για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα με περιορισμένη συμμετοχή των μετόχων και με έλεγχο του κινδύνου μέσα από τη χρήση εγγυήσεων, δεν είναι πλέον βιώσιμο.

Αντίθετα, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να εξασφαλίζουν ρευστότητα και η χρηματοδότηση των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να παρέχεται από τους μετόχους, με τις τράπεζες να εστιάζονται στην παροχή κεφαλαίου κίνησης και ενδιάμεσου δανεισμού (bridge financing).

(Πηγή: euro2day.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: