To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ανυποχώρητη η τρόικα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Δύο από τα ακανθώδη θέματα, αυτό της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, καθώς και της απελευθέρωσης των μισθώσεων σε επαγγελματικά ακίνητα, αναμένεται να θίξουν στη σημερινή τους συνάντηση υπουργείο Ανάπτυξης και τρόικα.

Οι δανειστές, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, εμφανίζονται ανυποχώρητοι από τη σκληρή γραμμή που είχαν κρατήσει. Ζητούν την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για τα ακίνητα, τα οποία οι δανειολήπτες έχουν υποθηκεύσει, αλλά δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους στις τράπεζες, καθώς και άρση όλων των εμποδίων για τις μισθώσεις καταστημάτων και γραφείων.Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και οι γενικοί γραμματείς Γιώργος Στεργίου και Στέφανος Κομνηνός για τους πλειστηριασμούς θα τονίσουν την απόφαση της κυβέρνησης για προστασία της κύριας κατοικίας των ευπαθών ομάδων, ενώ για τις αλλαγές στην επαγγελματική στέγη θα σημειώσουν πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καταλήξει σε κοινή θέση.

Πλειστηριασμοί
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα επιδιώξει, σύμφωνα με την προφορική δέσμευση που έχει δώσει στην τρόικα, να κάνει μία πρώτη συζήτηση για το θέμα. Πηγές αναφέρουν ότι θα υπογραμμίσει την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου να μην αρθεί η απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών για αδύναμες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.

Ωστόσο, η ηγεσία θα αποφύγει να μπει σε λεπτομέρειες για την ακριβή πρόταση και αναμένεται αυτή να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ανάμεσα στα δύο τεχνικά κλιμάκια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν θέλει την οριζόντια διατήρηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Εκτιμά ότι πίσω από αυτή τη διάταξη κρύβονται... περιπτώσεις δανειοληπτών οι οποίοι αν κι έχουν τη δυνατότητα, εντούτοις δεν προχωρούν στην έγκαιρη καταβολή των δόσεών τους. Υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό δανειολήπτες και τράπεζες δεν προχωρούν σε ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα «κόκκινα» δάνεια.

Από την άλλη μεριά, το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιδιώξει να επιχειρηματολογήσει πως με την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών η αγορά των ακινήτων θα καταρρεύσει, ενώ και οι τράπεζες ακόμη κι αν ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς, δεν πρόκειται να εισπράξουν τα ποσά που είχαν δανείσει.

Μάλιστα θα παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται στη φάση των πλειστηριασμών είναι μόλις 62.000. Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα επιμείνει στην προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά και κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

Ίσως αντιπροτείνει τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης και με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων και νέων πιο χαμηλών αντικειμενικών αξιών.

Αίτημα παράτασης για τις επαγγελματικές μισθώσεις
Την παραπομπή των αλλαγών στις μισθώσεις της επαγγελματικής στέγης σε μέλλοντα χρόνο, θα ζητήσει κατά τις πληροφορίες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας κ. Κομνηνός θα υποστηρίξουν πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν βρει κοινή γραμμή για τις αναγκαίες αλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει ζητήσει την πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων. Υποστηρίζει πως η χρονική διάρκεια των συμβάσεων θα πρέπει να καθορίζεται αποκλειστικά από τα δύο μέρη, ιδιοκτήτες κι ενοικιαστές και δεν χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους. Σήμερα σημειώνεται ότι η διάρκεια των συμβάσεων ενοικίασης των καταστημάτων και γραφείων είναι 12 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πρότεινε τον περιορισμό της διάρκειας για τις νέες συμβάσεις σε έξι χρόνια με δυνατότητα επιμήκυνσης για άλλα έξι χρόνια. Η τρόικα στην τελευταία συνάντηση απέρριψε την πρόταση επιμένοντας στην πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων. Το υπουργείο Ανάπτυξης έκανε ρελάνς με νέα πρόταση, η διάρκεια να είναι τριετής. Κάτι το οποίο η τρόικα δεν δέχεται. Η ουσία είναι πως ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχεται την τελευταία πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης.

(Πηγή: Ημερησία)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: