Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε αυτά είναι στεγαστικά είτε –σε μικρότερο βαθμό- καταναλωτικά, οι επιχειρήσεις που θα αντλούν φθηνότερη ρευστότητα αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες που τα τελευταία χρόνια αντλούν σταθερά ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Στη δεύτερη συγκαταλέγονται οι καταθέτες, μια και οι αποδόσεις κυρίως στις προθεσμιακές αναμένεται πιεστούν ακόμη περισσότερο, μια και οι τράπεζες θα σπεύσουν να μεταφέρουν την μείωση στο σύνολο σχεδόν των αποταμιευτικών τους προϊόντων.
Αναλυτικότερα, η μείωση των επιτοκίων σε ιστορικό χαμηλό δίνει νέα «ανάσα» σε εκατομμύρια δανειοληπτών, καθώς οι δανειολήπτες θα δουν τη δόση τους να μειώνεται κατά δεκάδες ευρώ το μήνα. Για ένα μέσο δάνειο, ύψους 150.000 ευρώ και διάρκεια 25 ετών, η μείωση μεταφράζεται σε ελάφρυνση της μηνιαίας δόσης κατά περίπου 20 ευρώ. Το όφελος ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστηµα της αποπληρωμής, ενώ λειτουργεί αθροιστικά στην περίπτωση που υπάρχουν χρέη σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, επίσης με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Επιπλέον, πέρα από τα δάνεια που εξαρτώνται άμεσα από την ΕΚΤ, η μείωση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και για τα υπόλοιπα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Αντίστοιχα, οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα μειώσουν τα επιτόκιά τους και στην επιχειρηματική πίστη κατά τουλάχιστον 0,25%, γεγονός που μεταφράζεται σε «ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Αλλά και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν κερδισμένες από την εποχή του «φθηνού χρήματος», μια και αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, η οποία πλέον τους κοστίζει λιγότερο, μια και πληρώνουν τόκους με βάση το βασικό επιτόκιο του ευρώ.
Στο ναδίρ και οι προθεσμιακές
Στον αντίποδα, χαμένοι είναι οι καταθέτες, μια και οι προθεσμιακές καταθέσεις αναμένεται να πέσουν χαμηλότερα από τα ήδη μειωμένα σημερινά επίπεδα. Πλέον, σε μεγάλες τράπεζες, πολύ δύσκολα θα βρει κανείς μεικτό επιτόκιο κοντά ή πάνω από το 3%, ενώ μετά τη μείωση υπάρχει η εκτίμηση ότι οι καταθέσεις θα έχουν «άτυπο πλαφόν» στα επίπεδα του 2,75 με 2,5%.
Αντίστοιχα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου έχουν καθηλωθεί σε «συμβολικά» επίπεδα, ανάμεσα στο 0,10% και το 0,25% για τη συντριπτική πλειονότητα των λογαριασμών, ενώ μείωση αναμένεται να υπάρξει και στους κλιμακωτούς λογαριασμούς, στους λογαριασμούς μισθοδοσίας αλλά και στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς που ανταμείβουν τους καταθέτες που αυξάνουν κάθε μήνα το υπόλοιπο τους.
(Πηγή: in.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: