Συγκεκριμένα στο πεδίο των συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου από το 2010 μέχρι σήμερα από τις δεκάδες περιπτώσεις που προβλέπει το μνημόνιο, έχουν υλοποιηθεί οι συγχωνεύσεις ΔΟΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, ενώ στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2013 ανακοινώθηκε ότι προωθείται το κλείσιμο ή μεταφορά αρμοδιοτήτων 20 συνολικά φορέων, πολλοί εκ των οποίων είχαν συμπεριληφθεί στην λίστα κατάργησης την περίοδο που αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος!
Πρόκειται για τους παρακάτω φορείς:
Εθνικό Τυπογραφείο - οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης
Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) - συγχωνεύονται σε ένα ταμείο με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΕΤΕΑ)
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) - οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών - μετατρέπεται σε εργαστήριο της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ), Ιωαννίνων (ΟΡΘΙ) - οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στο Τμήμα Ρυθμιστικών Σχεδίων και Οικιστικών Συνόλων που υπάγεται στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ
Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής - οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Περιφέρεια Αττικής
Κεντρική Αγορά Πατρών - οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου
Οργανισμός Κωπαΐδας - οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θεόδωρος Κολοκοτρώνης «ο Γέρος του Μωριά» με έδρα την Τρίπολη
Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας με έδρα το Μεσολόγγι
Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, ΝΠΙΔ, με έδρα την Αθήνα
Ανώνυμη Εταιρεία «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας ΑΕ» με έδρα την Αθήνα
Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Στρατού, Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογικών Εξελίξεων Ναυτικού και το Κέντρο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Αεροπορίας
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσδοκά να βάλει στα ταμεία του κράτους έσοδα 3,56 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014 τα επόμενα βήματα αποκρατικοποιήσεων αφορούν πώληση πακέτων μετοχών της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ και του αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου, παραχώρηση-πώληση μετοχών 12 μεγάλων λιμανιών συμπεριλαμβανομένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, παραχώρηση μαρινών καθώς και δικαιωμάτων διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή Νότια Καβάλα.
Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται διαγωνισμοί, για την πώληση του 51% των μετοχών της ΕΥΑΘ, του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την πώληση δικαιωμάτων διεξαγωγής και διοργάνωσης αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος για 20 χρόνια, την παραχώρηση δύο πακέτων περιφερειακών αεροδρομίων και την πώληση μετοχών της Αστήρ Παλλάς.
Τέλος, στον προϋπολογισμό προβλέπεται η αξιοποίηση 3.000 ακινήτων ενώ έως το τέλος του 2013 αναμένεται να έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 1.000 ακίνητα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι διαγωνισμοί όπως για παράδειγμα για την πώληση της ΕΥΑΘ ή των ΟΛΠ- ΟΛΘ έχουν προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις βουλευτών τόσο της κυβέρνησης όσο και της Αντιπολίτευσης και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα επιτευχθούν. Συνεπώς ο στόχος της κυβέρνησης για 3,56 δισ. ευρώ το 2014 θεωρείται ως υπεραισιόδοξος.
(Πηγή: newpost.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: