To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα τρόικας - κυβέρνησης στο ασφαλιστικό

Περίοδο χάριτος μέχρι τον Μάρτιο, ελπίζοντας ότι τα μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής θα αποδώσουν, θα ζητήσει από την Τρόικα ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος στις 11.30 το πρωί προσήλθε στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών για να συναντηθεί με τους δανειστές. Η ελληνική πλευρά θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή άμυνας, αρνούμενη οποιαδήποτε μείωση στις συντάξεις, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τρόικα θα συμφωνήσει ότι η επιβάρυνση που αναλογεί στα ασφαλιστικά ταμεία κυμαίνεται μεταξύ 600 εκατ. και 700 εκατ ευρώ.

Σε έξι σημεία επικεντρώνεται η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για την εξέλιξη της συνάντησης:

- Η Τρόικα να αξιολογήσει ότι η απόδοση των μέτρων Βρούτση δεν ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ
- Να επιμείνει στην άμεση μείωση των εισφορών άρα και των συντάξεων στα ειδικά ταμεία το 2014 και όχι σε βάθος χρόνου
- Να μη δεχθεί την αντιπρόταση του οικονομικού επιτελείου για αναβολή της μείωσης (μετά το 2015) των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες, η οποία είχε συμφωνηθεί να αρχίσει από το 2014. Η μείωση θα συρρικνώσει τα έσοδα πάνω από 1 δις έως το 2016 εντείνοντας το πρόβλημα του ΙΚΑ. Να θυμίσουμε ότι η Τρόικα είχε απορρίψει στο παρελθόν και την πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών με τη μορφή μπόνους μόνο για τους συνεπείς στις πληρωμές τους εργοδότες
- Να επιμείνουν στην άμεση κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων σε πολλά ταμεία, μέτρο που θα «ρουφήξει» και την τελευταία σταθερή πηγή εσόδων τους.
- Να υποεκτιμήσουν τα μέτρα για την βελτίωση της εισπραξιμότητας (πάγωμα και κεφαλαιοποίηση εισφορών) που θα θέσει σε εφαρμογή ο ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να επανέλθουν στην αξίωσή τους για επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ταμείου
- Να απορρίψουν για τέταρτη φορά το αίτημα του ΙΚΑ για ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών – αφού αυτή που είναι σε εξέλιξη απέτυχε – με 72 δόσεις αντί 48
- Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται επίσης το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων έως το τέλος του έτους και η χορήγηση ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος πιλοτικά από το 2014.
- Η ανησυχία πάντως είναι έντονη όσον αφορά τους προϋπολογισμούς των ταμείων έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου το 2016. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εκτιμήσει ,μέσα από αναγωγές που έκαναν, ότι τα δύο επόμενα χρόνια οι αποκλείσεις από τους προυπολογισμούς θα είναι διογκωμένες,παρά την αισιοδοξία που εξέφραζε η ελληνική πλευρά ότι η ανάπτυξη θα «διορθώσει» τα έσοδα που έχουν καταρρεύσει.

Η μαύρη τρύπα του ΙΚΑ προϋπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ για το 2014 ενώ του ΟΑΕΕ θα φτάσει τα 800 εκ ευρώ από 600 εκ που ήταν πέρυσι. Με δεδομένο ότι το ύψος των ελλειμμάτων αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Τρόικα η οποία αξιώνει την κάλυψή τους με επώδυνα μέτρα , το οικονομικό επιτελείο θα « ανεβάσει στροφές» μέχρι το Φεβρουάριο – Μάρτιο με στόχο την εξασφάλιση 700 -800 εκ ευρώ από την εφαρμογή των μέτρων για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας. Μετά από αυτήν την περίοδο χάριτος , το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό αν τα έσοδα παραμένουν αναιμικά με δεδομένη την υψηλή ανεργία και τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση κατά 2,1 δις .

Το σχέδιο που θα υποβάλλει το υπουργείο Εργασίας για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της παραβατικότητας, προβλέπει τα εξής:

- 350 εκατ. ευρώ, από τις διασταυρώσεις ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ των δηλώσεων ΑΠΔ τις οποίες υποβάλλουν οι εργοδότες στο ΙΚΑ και στο σύστημα «Εργάνη»
- 70 εκ από την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή από την 1η Δεκεμβρίου μέσω ΑΠΔ των εισφορών για επικουρικές συντάξεις και για εφάπαξ . Αυτό το «νοικοκύρεμα» -που αποφασίστηκε μετά την αποκάλυψη ότι στο ταμείο εμποροϋπαλλήλων οι επικουρικές συντάξεις δίνονταν με μοναδικά στοιχεία τις υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών
- 80 εκ. από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων με την καταγραφή όλων των συντάξεων μέσω του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» ( ήδη εντοπίστηκαν οι πολυσυνταξιούχοι) αλλά και με την αποστολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων όπου θα αναγράφεται το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων από την ΗΔΙΚΑ .
- 200 εκατ. ευρώ από βεβαιωμένες οφειλές προς τα ταμεία, μετά την ενεργοποίηση του ΚΕΑΟ ( Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) στο οποίο θα διαβιβάζονται στο εξής οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με στόχο να προχωρήσει σε κατασχέσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
- Μέρος των οφειλών που σήμερα υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ από το πάγωμα των επιδοτήσεων προς τους αγρότες που δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα.
-15 εκατ. από τις διασταυρώσεις στοιχείων μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.



Πηγή: newmoney.gr





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: