To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Τι κρύβουν οι καθυστερήσεις της τρόικας

Βαλίτσες ετοιμάζει η τρόικα μετά την προγραμματισμένη διπλή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο σήμερα, αλλά αναλόγως του αποτελέσματος που θα υπάρξει θα κριθεί η ημερομηνία των εισιτηρίων επιστροφής.

Αν από τις σημερινές συναντήσεις προκύψει η προοπτική συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 σε σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρείται πιθανό οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης. Στην αντίθετη περίπτωση το εισιτήριο επιστροφής μάλλον θα έχει ανοιχτή ημερομηνία.

Από τις Βρυξέλλες ξεκάθαρη θέση δεν διατυπώνεται. Απαντώντας σε ερώτηση του ΜΕGΑ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον ο' Κόνορ υποστήριξε ότι δεν ευσταθούν οι φήμες περί καθυστερήσεων με ευθύνη της τρόικας, δεν έδωσε όμως ακριβή ημερομηνία για το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της αποστολής. Δήλωσε πως «οποιεσδήποτε φήμες ή αναφορές ότι η αποστολή της τρόικας σκοπίμως καθυστερεί είναι τελείως ψευδείς... Ο ακριβής χρόνος της επιστροφής (σ.σ. των επικεφαλής του κλιμακίου) θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες. Τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν στην Αθήνα, άρα η αποστολή συνεχίζεται».

Στη σημερινή διπλή συνάντηση (το πρώτο ραντεβού έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι και το επόμενο για τις 5 το απόγευμα) θεωρητικά – όπως τουλάχιστον έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση της Κυριακής- θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων «νούμερα».

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας τροφοδότησαν τις προηγούμενες ημέρες την τρόικα με τις νεότερες εκτιμήσεις και τα τελευταία δεδομένα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και τις εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική απόδοση των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται στο μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων.

Σήμερα, εκτός απροόπτου η τρόικα αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, αν και ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χθες με νόημα πως «δεν είναι δεδομένο ότι θα μπουν στο τραπέζι νούμερα». Οι ίδιες πηγές θεωρούσαν δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις «θα τραβήξουν σε μάκρος».

Την εκτίμηση αυτή στηρίζουν δύο ουσιαστικές παράμετροι. Αφενός η απουσία κυβέρνησης στη Γερμανία, εξέλιξη η οποία συμβάλλει στην αδυναμία διαμόρφωσης σαφούς ευρωπαϊκής γραμμής στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αφετέρου η διαρκής πίεση του ΔΝΤ για δραστική λύση στο θέμα του δημοσίου χρέους.

Έτσι, όπως έχει φανεί ξεκάθαρα, η τρόικα δεν βιάζεται καθόλου να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις (η καθυστέρηση είναι δικό τους θέμα, εμείς είμαστε καθ' όλα έτοιμοι έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών) και η ελληνική πλευρά δεν ...τρελαίνεται. «Έχουμε και εμείς υπομονή», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, σημειώνοντας όμως ότι «θέλουμε να κλείσουμε σύντομα».

Επί της ουσίας, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων δεν έχει τον πιεστικό χαρακτήρα παρελθόντων επαφών, όταν η Ελλάδα βρισκόταν με το μαχαίρι στο λαιμό για την εκταμίευση δόσεων, προκειμένου να πληρωθούν λήξεις ομολόγων. Τώρα, υπάρχει περιθώριο χρόνου έως τους πρώτους μήνες του 2014, ενώ οι αγορές δεν φαίνεται να αξιολογούν επιβαρυντικά τις καθυστερήσεις.

Στο πεδίο της εσωτερικής διαχείρισης των καθυστερήσεων άλλωστε, η μετρολογία την οποία φοβόταν η κυβέρνηση, κρατιέται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα αν και το μεγάλο αγκάθι του ενιαίου φόρου ακινήτων δεν θα αργήσει να ξανακάνει δυναμική επανεμφάνιση.

Ήδη, δειλά δειλά αρχίζουν να εκδηλώνονται ορισμένοι κυβερνητικοί βουλευτές οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΑ, οπότε ή το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κάνει τέτοιο λίφτινγκ το οποίο να λύνει τα χέρια των διαφωνούντων βουλευτών ή οι βουλευτές να κάνουν «κωλοτούμπα». Ουσιαστικό λίφτινγκ στο φόρο, πάντως, δεν αναμένεται παρά μόνο διορθωτικές παρεμβάσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

(Πηγή: euro2day.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: