To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

"Πικρό" ΕΚΑΣ για διπλοσυνταξιούχους

Την ώρα που η Τρόικα πιέζει και η κυβέρνηση συζητά και νέα, αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος, ως ένα από τα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού κενού του 2014, η διοίκηση του ΙΚΑ προχωρά – λίγο καθυστερημένα - σε εξονυχιστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων.

Με επείγον έγγραφό της μάλιστα, προς όλα τα υποκαταστήματα ζητεί από τους υπαλλήλους να ξεκινήσουν άμεσα διασταυρώσεις στοιχείων σε συνταξιούχους που έπαιρναν ΕΚΑΣ το οποίο κόπηκε όταν βρέθηκε ότι έχουν υπερβεί το εισοδηματικό όριο.

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι ο συνταξιούχος λάμβανε και δεύτερη σύνταξη και είχε αποκρύψει το στοιχείο αυτό από το ΙΚΑ, τότε θα του ζητηθεί να επιστρέψει το διπλάσιο ποσό από αυτό που έλαβε.

Προσαυξημένο, κατά 5% όμως, θα επιστρέφεται το ΕΚΑΣ, ακόμη κι από τους συνταξιούχους που το λάμβαναν – ενώ δεν το δικαιούνταν - με υπαιτιότητα του ΙΚΑ. Στις περιπτώσεις δικαιούχων που με βάση τη φορολογική τους δήλωση φαίνεται ότι σε προηγούμενα έτη έλαβαν αναδρομικά ποσά λόγω σύνταξης, θα πρέπει να κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ εκκαθαριστικά της εφορίας επόμενων ετών για να φανεί το πραγματικό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις.

Τα ποσά θα παρακρατούνται σε μηνιαίες δόσεις των 80 ευρώ, μέσω συμψηφισμού με τη μηνιαία σύνταξη.

Με την ευκαιρία, το ΙΚΑ διευκρινίζει για μια ακόμη φορά τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, για τα οποία έχει ανοίξει συζήτηση με την Τρόικα, στην προσπάθεια των δανειστών να περιορίσουν τις δαπάνες.

Το ΙΚΑ διευκρινίζει ότι:
α) Η προστιθέμενη διαφορά δαπανών διαβίωσης έχει υπολογιστεί από την εφορία στο φορολογητέο εισόδημα και δεν αφαιρείται ούτε προστίθεται και πάλι στο φορολογητέο εισόδημα από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ.

β) Τα εισοδήματα που προέρχονται από την εκμετάλλευση (ενοικίαση) ακινήτων (μισθώματα) δεν ανήκουν στην κατηγορία των εισοδημάτων που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες, δεν αθροίζονται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ στα εισοδήματα που αφορούν το κριτήριο αυτό, ούτε προστίθενται εκ νέου στο φορολογητέο εισόδημα, στο οποίο έχουν ήδη συνυπολογιστεί από την εφορία.

γ) Στο συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα από συντάξεις καθώς και στο συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα δεν συνυπολογίζονται, μεταξύ άλλων, και τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη που χορηγείται σε ανάπηρους και θύματα πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους που λαμβάνουν αυτή την παροχή, ακριβώς επειδή οι ίδιοι κατέστησαν ανάπηροι και υπήρξαν θύματα πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας. Επομένως, η εξαίρεση δεν αφορά τα μέλη οικογενείας τους που λαμβάνουν εκ μεταβιβάσεως τη σύνταξή τους. Για τον ίδιο λόγο γίνεται ερμηνευτικώς δεκτό ότι η εξαίρεση της παροχής αυτής καταλαμβάνει και το κριτήριο των 850,00€ σύνταξης στην περίπτωση των εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχων.

δ) Το επίδομα ανεργίας που τυχόν έχει χορηγηθεί στο συνταξιούχο λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημά του από μισθωτές υπηρεσίες. Στην περίπτωση δε που έχει συμπεριληφθεί στο ατομικό του φορολογητέο εισόδημα ή στο φορολογητέο εισόδημα του συζύγου, λαμβάνεται ως έχει, αλλά δεν προστίθεται από τις υπηρεσίες μας στο εισόδημα αυτό, εάν δεν έχει συμπεριληφθεί από την εφορία.

ε) Τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά έχουν καθοριστεί από την εφορία. Επομένως, συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα (ατομικό/οικογενειακό) ανεξάρτητα από το είδος τους (π.χ. τόκοι καταθέσεων, μερίσματα μετοχών κ.λπ.), εκτός από εκείνα που εξαιρούνται. Επίσης, στην περίπτωση που έχουν δηλωθεί στα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά το εξωιδρυματικό επίδομα και η προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας, θα εξετάζεται το κριτήριο αυτό και παράλληλα, εφόσον υπάρχει δικαίωμα στο Ε.Κ.Α.Σ., προκειμένου να διαπιστωθεί η κλίμακα του ποσού Ε.Κ.Α.Σ. που δικαιούται να λάβει ο συνταξιούχος, θα πρέπει να αθροίζονται στα ποσά από μισθωτές υπηρεσίες/συντάξεις κ.λπ. και τα ποσά του εξωιδρυματικού επιδόματος και της προσαύξησης λόγω απόλυτης αναπηρίας.

στ) Στις περιπτώσεις που έχει χορηγηθεί μειωμένη σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τις νέες ασφαλιστικές περιοχές και επαγγελματικές κατηγορίες, καθώς για το κατ’ οίκον απασχολούμενο προσωπικό, το Ε.Κ.Α.Σ. δεν καταβάλλεται μειωμένο.

ζ) Αποζημίωση από ατύχημα που τυχόν έχει καταβληθεί στο συνταξιούχο και δεν έχει καταχωρηθεί στις ενδείξεις του εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες ούτε στο φορολογητέο εισόδημα, δεν προστίθεται εκ των υστέρων από τις υπηρεσίες μας σε κανένα από αυτά τα κριτήρια.

(Πηγή: capital.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: