To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Επιδότηση για γεωργικές ασφαλίσεις αγροτών και κτηνοτρόφων

Επιχορήγηση ασφαλίστρου για γεωργικές ασφαλίσεις αγροτών και κτηνοτρόφων φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Παράλληλα, προβλέπεται η αξιοποίηση πόρων από τα επιχειρησιακά προγράμματα για την κάλυψη του κόστους των δράσεων της ενεργητικής προστασίας, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο λογαριασμός εσόδων του ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών, ενώ από την επόμενη χρονιά θα επεκταθεί η ενεργητική προστασία τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή.

Στη λίστα των μεταρρυθμίσεων της νέας ΚΑΠ υπάρχει η πρόβλεψη για δράσεις για καλύτερη γεωργική ασφάλιση, που αφορούν στην επιχορήγηση ασφαλίστρου για ασφάλιση καλλιεργειών, ζώων και φυτών, στη σύσταση ταμείου αλληλοβοήθειας για νόσους ζώων, φυτών και περιβαλλοντικών συμβάντων, αλλά και στην αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος λόγω απρόβλεπτων δυσμενών καιρικών φαινομένων ή εξάρσεων ασθενειών που έχουν ως συνέπεια μείωση του αγροτικού εισοδήματος.
Για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών από τον Οργανισμό, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τη διοίκηση του Οργανισμού να προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδων εργασίας, οι οποίες ολοκλήρωσαν το έργο τους και κατέθεσαν και τις προτάσεις τους.
Οι ομάδες εργασίας έχουν προτείνει τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες απεστάλησαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αφού μελετηθούν, όσες αφορούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση.

Συγκεκριμένα, έχουν προβλεφθεί:
Η επιδότηση του ασφαλίστρου κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΥπΑΑΤ.
Η αξιοποίηση πόρων από τα επιχειρησιακά προγράμματα για την κάλυψη του κόστους των δράσεων της ενεργητικής προστασίας, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο λογαριασμός εσόδων του ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών, και
Η επέκταση της ενεργητικής προστασίας τόσο στη φυτική όσο και στη ζωική παραγωγή.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ έχει στοιχεία για τις εκμεταλλεύσεις λόγω της δήλωσης καλλιέργειας-εκτροφής.
Με την εφαρμογή της δήλωσης καλλιέργειας-εκτροφής ο ΕΛΓΑ για πρώτη φορά έχει αναλυτικά στοιχεία ανά είδος εκμετάλλευσης, ανά περιοχή, ανά ασφαλισμένο, και συνεπώς είναι εφικτός ο επαναπροσδιορισμός του ύψους του ασφαλίστρου αλλά και της ασφαλιζόμενης αξίας των καλυπτόμενων ασφαλιστικά κινδύνων.

Μάλιστα, έχει ήδη εγκριθεί η εκπόνηση τριών αναλογιστικών μελετών για κινδύνους που μέχρι σήμερα δεν ασφαλίζονται:
Για την υποχρεωτική ασφάλιση της ζημιάς στην ηρτημένη παραγωγή από πυρκαγιά
Για την προαιρετική ασφάλιση της ζημιάς από εντομολογικές προσβολές στο βαμβάκι και
Για την προαιρετική ασφάλιση της ζημιάς από χαλάζι στο στάδιο της ανθοφορίας στα καρποφόρα.

Το ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών άλλαξε το 2010, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός έπαψε πια να καλύπτει τα ελλείμματα του ΕΛΓΑ. Η αλλαγή ήταν εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη, καθώς, πρώτον, με το παλαιό σύστημα οι εισφορές των αγροτών και ο τρόπος που έφθαναν στο Ταμείο του ΕΛΓΑ δεν επαρκούσαν για την καταβολή των αποζημιώσεων, δεύτερον, οι πληρωμές των εισφορών από το σύνολο των παραγωγών δεν μπορούσαν να ελεγχθούν. Με την αλλαγή αυτή, προστατεύθηκε το σύστημα είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εισπραχθείσες εισφορές μετά το 2011. Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ έχει πλέον τον έλεγχο και την ευθύνη είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών που αποτελούν τα κύρια έσοδά του.

(Πηγή: Έθνος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: