To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ποιες είναι οι τελευταίες αλλαγές στον φόρο ακινήτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την εξόφληση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον ερχόμενο Ιούλιο. Το 2015 οι δόσεις αυξάνονται σε 9 με στόχο να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους στα ακίνητα.

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, με στόχο να έχει ψηφιστεί νωρίτερα από τον προϋπολογισμό, στις 7 Δεκεμβρίου.

Μετά τις παρεμβάσεις γαλάζιων και πράσινων βουλευτών, στη θέση του ΕΝΦΑ (ενιαίος φόρος ακινήτων) έρχονται ο ΕΝΦΙΑ (ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων) και ο νέος διευρυμένος ΦΑΠ, αν και στο υπουργείο Οικονομικών προτιμούν να κάνουν λόγο για βασικό και συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί αύριο – εκτός απρόοπτου- στη Βουλή και θα εισάγει βασικό και συμπληρωματικό φόρο ακινήτων με στόχο έσοδα 2,65 δισ. ευρώ. Στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται:

· Σπίτια και γενικότερα, κτίσματα: Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο τα κλιμάκια, μειώνονται από 30 σε 12. Στο πρώτο κλιμάκιο, για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ ο βασικός φόρος περιορίζεται στα 2 ευρώ από 2,3 ευρώ στο προηγούμενο σχέδιο και έναντι 2,55 ευρώ στο χαράτσι.

Ο ανώτατος συντελεστής των 13 ευρώ επιβάλλεται για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 5.001 ευρώ ανά τετραγωνικό (στο χαράτσι ο συντελεστής ήταν 13,6 ευρώ), έναντι 30 ευρώ στο αρχικό σχέδιο. Παραμένουν οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης. Για τους βοηθητικούς χώρους προβλέπεται μείωση στο 10% του κύριου φόρου.

· Αγροτικά κτίσματα: Εξαιρούνται από το φόρο μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων , θερμοκήπια κ.λπ.

· Οικόπεδα: τα κλιμάκια παραμένουν 25 αλλά ο φόρος κυμαίνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα (από 2 έως 30 ευρώ που ήταν).

· Αγροτεμάχια: Ο βασικός φόρος περιορίζεται από 1,5 σε 1 ευρώ το στρέμμα, διαγράφεται ο συντελεστής θάλασσας και επιβάλλονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες ,5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις. Από την προσαύξηση κατοικίας, απαλλάσσεται πρώτη κατοικία έως 150 τ.μ. Τα αγροτεμάχια δεν θα μετρούν για την επιβολή ΦΑΠ.

· Εξαιρέσεις: Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους από 7.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για τον ΕΝΦΑ σε 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος, προκειμένου να υπάρξει μείωση του φόρου στο 50% ή πλήρης απαλλαγή.

· Ειδικές κατηγορίες: προβλέπονται σημαντικές μειώσεις συντελεστών για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων.

· ΦΑΠ. Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται από τα 200.000 ευρώ φέτος σε 300.000 ευρώ, οι συντελεστές αυξάνονται από πέντε σε έξι, με μεγαλύτερη προοδευτικότητα, ενώ ο ανώτατος συντελεστής παραμένει 1%, για περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 800.000 ευρώ.

Με τις αλλαγές στην κλίμακα του ΦΑΠ, φορολογούμενος με ακίνητη περιουσία 250.000 ευρώ δεν θα πληρώνει του χρόνου καθόλου έξτρα φόρο, στα 500.000 ευρώ ο φόρος περιορίζεται στο μισό, από τα 600 στα 300 ευρώ ενώ για ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται κατά 300 ευρώ (από 2.400 σε 2.100 ευρώ). Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, οι συντελεστές του ΦΑΠ μειώνονται από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25% αντίστοιχα.

(Πηγή: euro2day.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: