To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Εμπλοκή με την τρόικα για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού δεν υπήρξε καμία συμφωνία ούτε στο δεύτερο γύρο επαφών με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Εμπλοκή φαίνεται πως προκύπτει στο θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι από το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προκύπτει επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό.

Απόσταση χωρίζει ακόμη τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να δέχεται μερική άρση της προστασίας και την τρόικα να επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση.

Η κυβέρνηση ζοριζόταν να κλείσει το 1,3 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού το 2014.
Μετά τους πειραματισμούς με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, τη σπουδή των κυβερνητικών βουλευτών να σώσουν από το φόρο κοτέτσια, στάνες και λοιπά αγροτικά κτίσματα και τη «φαεινή ιδέα» της επιβολής φόρου... πάνω στο φόρο, μόλις κατάφερε να αναζητεί καμιά 150αριά εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.

Η τρόικα , σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή μακρά συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών έβαλε κάτω τα κουκιά του νέου φόρου και απεφάνθη ότι δεν θα αποδώσει 2,650 δισ. ευρώ στα ταμεία του δημοσίου αλλά κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό με επιφυλάξεις, διότι όσο αυξάνονται τα φορολογικά βάρη, τόσο περιορίζεται η εισπραξιμότητα. Πόσο μάλλον όταν μπαίνει φόρος στο φόρο, όπως προβλέπεται στην τελευταία εκδοχή του ΕΝΦΙΑ όπου στον αρχικό φόρο ανά ακίνητο έρχεται να προστεθεί και ένα καπέλο τύπου ΦΑΠ με αφορολόγητο 300.000 ευρώ .

Με το νέο σχέδιο, για το φόρο ακινήτων, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων περιορίζεται κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο.

Τα έσοδα τα οποία θα βεβαιωθούν με βάση το τελευταίο σενάριο περιορίστηκε στα 3,240 δισ. ευρώ (από 3,5 δισ. ευρώ στο νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΑ) με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα να περιορίζονται στα 2,650 δισ. ευρώ από 2,9 δισ. ευρώ.

Τη διαφορά των 250 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε να καλύψει με περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Λογάριαζε μάλλον χωρίς τον ...ξενοδόχο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δίνει το «πράσινο φως» για κάλυψη 200 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ αλλά δεν συζητά το ενδεχόμενο και τα 400 εκατ. ευρώ, με βάση τους δικούς της υπολογισμούς, να καλυφθούν από το ΠΔΕ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έκοβε τη δυναμική επαναφοράς στην ανάπτυξη, για την οποία υπάρχουν προσδοκίες για το 2014 (αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%).

Το νέο πρόβλημα επιβεβαίωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με τη χαρακτηριστική φράση «υπάρχει φασούλι». «Πάμε για συμφωνία σε όλα έως τις 9 Δεκεμβρίου, είναι δύσκολο αλλά θα το παλέψουμε» πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για μια ακόμα αναχώρηση της τρόικας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φεύγει την ερχόμενη Πέμπτη και θα επανέλθει αν όλα πάνε καλά αρχές Δεκέμβρη.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος χθες του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να έχει έρθει σε συμφωνία με την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Αγκάθι και οι πλειστηριασμοί

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 επισημαίνοντας στην τρόικα ότι η οποία λύση επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και ότι επιπλέον θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων, ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισαν ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η απόφαση αφορά στις αποφάσεις και των δυο κομμάτων που την στηρίζουν.

«Πέρα από το όριο της φτώχειας, υπάρχει και η λογική της αδυναμίας. Υπάρχουν, δηλαδή, άνθρωποι που με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία δεν θα χαρακτηρίζονταν φτωχοί. Όμως, είτε γιατί έχουν μείνει άνεργοι, είτε γιατί έχουν πλακώσει όλοι οι φόροι μαζί αυτό το διάστημα, έχουν μία αντικειμενική δυσκολία να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά στον Αθήνα 9,84 ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ.Σκορδάς.

Όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση: «Συζητήσαμε επί γενικών αρχών. Η τρόικα δεν ανοίγει θέμα ανατροπής των πάντων. Προκύπτει ότι δεν θίγει ζητήματα που να αφορούν τις ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες».

Αξιωματούχοι του υπουργείου σημείωσαν επίσης, πως αυτή η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα, αλλά «ούτε μπορεί να πει κανείς ότι συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνήσαμε».

Ωστόσο, αν και στο θέμα των πλειστηριασμών δεν διαφάνηκε καμιά πρόοδος, στην περίπτωση των εμπορικών μισθώσεων που, επίσης, συζητήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί, όσον αφορά την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων.

Αντίθετα, για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις, η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, έγινε σαφές ότι και σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των παρεμβάσεων στην αγορά που θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι στις προθέσεις είναι να υιοθετηθούν οι περισσότερες προτάσεις του ΟΟΣΑ, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά.

(Πηγή: euro2day.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: