«Όχι άλλα μέτρα λιτότητας, η διαφορά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας θα καλυφθεί αποκλειστικά με διαρθρωτικά μέτρα, που, άλλωστε, είναι δική μας προτεραιότητα και επιλογή και τα έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εμείς θέλουμε και κάνουμε ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στον Δεκέμβριο», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Τετ α τετ Σαμαρά - Βενιζέλου
Μάλιστα, στις 10.30 το πρωί θα υπάρξει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί το θέμα του δημοσιονομικού κενού.
Μετά τη συνάντησή τους, θα συσκεφθεί υπό τον Αντώνη Σαμαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αναβολή στο «ραντεβού» Στουρνάρα - τρόικας
Πάντως, το τετ α τετ του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για το πρωί της Κυριακής, μετατέθηκε για τη Δευτέρα.
Η αναβολή κρίθηκε σκόπιμη, καθώς τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και η τρόικα χρειάζονται και άλλο χρόνο προετοιμασίας πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.
Μίνι υπουργικό χθες στο Μαξίμου
Το βράδυ του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε τρίωρη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου την οποία είχε συγκαλέσει ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει των διαβουλεύσεων με την τρόικα. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μαυραγάνης.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος, έκανε λόγο για κάλυψη της απόστασης που μας χωρίζει με την τρόικα στο θέμα του δημοσιονομικού κενού.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν τα μέτρα τα οποία παρουσιάζει η ελληνική πλευρά στην τρόικα ως διαρθρωτικά καλύπτουν την απόσταση που υπάρχει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Ναι. Κατά την άποψή μας ναι. Βεβαίως, την καλύπτει». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «δεν έχει πια σημασία να μιλάμε για ύψος. Επειδή έχουμε καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού με συγκεκριμένους στόχους, καταθέτουμε συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα που να κάνουν τους στόχους αυτούς αξιόπιστους».
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί δράσεις, με στόχο τη μείωση της τιμής προϊόντων στην αγορά σε είδη που άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη.
Το πακέτο λύσεων που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά
Στο μεταξύ, πακέτο λύσεων για το 2014 θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με τους ελεγκτές. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής», θα αφορά τις εξής παρεμβάσεις:
1. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 33.000 που θα προέλθει από συνταξιοδοτήσεις (15.000 -17.000 ατόμων), διαθεσιμότητα 13.000 υπαλλήλων και οριστική απόλυση περίπου 3.000 από τον χώρο της υγείας.
2. Μείωση των αποδοχών -ώστε να προσαρμοστούν στις «οροφές» του ενιαίου μισθολογίου- στο προσωπικό 15 φορέων του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών είναι ο ΕΟΦ και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου «ξηλώθηκε» η διοίκηση με σκοπό να συμμορφωθούν και οι άλλοι.
3. Κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποφάσεις που όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκκρεμούν από την εποχή του Θόδωρου Πάγκαλου. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να κλείσει το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, καθώς δεν είχε αντικείμενο από την ημέρα που οι αυτοκινητόδρομοι και τα διόδια πέρασαν στους ιδιώτες.
4. Προετοιμασία για την εφαρμογή ενιαίου συστήματος επικουρικής ασφάλισης με οδηγία «να εξομοιωθούν οι κρατήσεις για όλους τους εργαζόμενους και να καταβάλλονται ενιαίες παροχές σε όλους». Στον προϋπολογισμό ναι μεν θα προβλέπεται αύξηση των εισφορών των Ταμείων κατά 600 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, αλλά εάν δεν υπάρξει η αναμενόμενη απόδοση έως τον Ιούνιο, τότε ο υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, «θα πρέπει να πάρει ισοδύναμα μέτρα»
5. Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την επιτάχυνση των ελέγχων σε εκκρεμείς υποθέσεις φοροδιαφυγής και τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στον καπνό και τα τσιγάρα.
6. Περικοπή δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δεν έχουν καταθέσει προϋπολογισμούς.
7. Περικοπή δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. ευρώ και υποκατάσταση έργων μέσω της συμμετοχής ιδιωτών (ΣΔΙΤ).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: