To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Παρατείνεται το θρίλερ για τον φόρο ακινήτων

Παράταση εβδομάδας παίρνει το σίριαλ του ενιαίου φόρου ακινήτων μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο νόμου που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. που έφτασαν ως το σημείο να ζητήσουν ακόμα και παράταση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ για ένα χρόνο, αλλά και την γκρίνια στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, το οικονομικό επιτελείο καλείται να ξαναμοιράσει την τράπουλα με στόχο πάντα την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ.

Τα θέματα του νέου φόρου ακινήτων συζητήθηκε στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «μέσα στο πλαίσιο των εσόδων που θέλουμε θα κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των Κ.Ο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκαν». Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό και ελπίζει η επεξεργασία να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας».

Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών έβαλε στον «πάγο» τα σχέδια για παράταση ενός χρόνου στην είσπραξη του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ. «Ξεχάστε το», απάντησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα, θα κριθεί αντισυνταγματικό. Επιπλέον η ΔΕΗ δεν δέχεται πλέον να σηκώνει το βάρος της είσπραξης επειδή χάνει έσοδα από λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι», είπε.

Ορισμένες από τις προτάσεις που υπέβαλαν πάντως στη μακρά σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, το βράδυ της Τετάρτης, φαίνεται πως θα «δουλευτούν» από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρξουν μικρές βελτιώσεις στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «θα γίνει προσπάθεια» να ενσωματωθούν αλλαγές στην κατεύθυνση:

• Αλλαγής της κλίμακας φορολόγησης των αγροτεμαχίων, ώστε όσο αυξάνεται η επιφάνεια ενός αγροκτήματος να αυξάνεται και ο συντελεστής φόρου και όχι το ανάποδο όπως προβλέπεται αρχικά και

• Αξιοποίησης των δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφορικά με τις επιδοτήσεις, ώστε όσοι αγρότες λαμβάνουν υψηλές ενισχύσεις να πληρώνουν περισσότερο φόρο.

• Στο τραπέζι των διορθώσεων άλλωστε αναμένεται να τεθούν και τα θέματα των συντελεστών απόστασης από τη θάλασσα για τα αγροτεμάχια, η απαλλαγή των δεσμευμένων από το Δημόσιο ακινήτων, η φορολογική ελάφρυνση των διατηρητέων και παραδοσιακών κτισμάτων και η ορθολογικότερη φορολογική αντιμετώπιση των οικοπέδων.

Αλλαγές ζητεί και το ΠΑΣΟΚ

Πέντε αλλαγές προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τον φόρο ακινήτων. Εστιάζει στον συντελεστή πρόσοψης και παλαιότητας και στις περιπτώσεις αναστολής της πληρωμής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες προτείνεται τόσο κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης όσο και κατά τη συζήτηση στη Βουλή και άλλες ουσιαστικές βελτιώσεις, όπως:

Α) Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστή Πρόσοψης στα «τυφλά» ακίνητα (κυρίως σε διαμέρισμα σε φωταγωγό).

Β) Τη μείωση από 1 σε 0,8 του Συντελεστής Παλαιότητας για τα κτίσματα άνω των 50 ετών.

Γ) Τη διάκριση των αρδευόμενων ή μη ελαιοκαλλιεργειών και δενδροκαλλιεργειών με αντίστοιχη πρόταση για μείωση του Συντελεστή Χρήσης των μη αρδευόμενων.

Δ) Την εξέταση εκπτώσεων και αναστολής πληρωμής φόρου με κοινωνικά κριτήρια ειδικών κατηγοριών πχ. Αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 7.000 ευρώ.

Ε) Σχετικά με τη χορήγηση αναστολής καταβολής του οφειλόμενου φόρου για τα Νομικά Πρόσωπα, προτείναμε το εξής: α) τη διατήρηση του 30% μείωσης του συνολικού κύκλου εργασιών σε σχέση με το προηγούμενο με αυτό φορολογικό έτος για τις προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ κλπ) β) την αύξηση σε 50%για τις κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ κλπ) γ) τη ΜΗ χορήγηση αναστολής για τις εξωχώριες εταιρείες (off shore).

(Πηγή: euro2day.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: