To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Όσα θέλετε να γνωρίζετε για το οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

H αποτελεσματική και οικονομική διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας σε καθημερινή βάση αποτελεί επιτακτική ανάγκη ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης, που τα ενεργειακό κόστος γίνεται πολλές φορές δυσβάσταχτο για το μέσο καταναλωτή. Γι' αυτό τον λόγο η ΔΕΗ προσφέρει το οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο, η χρήση του οποίου στη σημερινή εποχή είναι πιο σημαντική από ποτέ λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων του μέσου νοικοκυριού.

Πρόκειται για μία υπηρεσία που προσφέρει εδώ και χρόνια η ΔΕΗ, δίνοντας τη δυνατότητα στον πελάτη να πληρώνει μειωμένες τιμές για το ρεύμα που καταναλώνει ορισμένες ώρες της ημέρας. Το μόνο που χρειάζεται ένα νοικοκυριό είναι να προγραμματίσει τη χρήση των ενεργοβόρων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών στις ώρες κατά τις οποίες ισχύει το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο. Το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει:
•Από την 1η Νοεμβρίου έως και την 30ή Απριλίου, από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:30 έως τις 17:30, ενώ από την 1η Μαΐου έως και 31η Οκτωβρίου, το νυχτερινό τιμολόγιο ισχύει από τις 23:00 έως τις 07:00.
•Οι οικιακοί πελάτες που έχουν επιλέξει το νυχτερινό τιμολόγιο, κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης) χρεώνονται για την ενέργεια που καταναλώνουν με τιμή χαμηλότερη από αυτήν της ημέρας και επιβαρύνονται μόνο με 4 ευρώ επιπλέον πάγιο το τετράμηνο.

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει για τα νοικοκυριά, όταν:

Οικιακό νυχτερινό τιμολόγιο, λύση και την εποχή της κρίσης
•χρησιμοποιούν τις ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης),
•σε κάθε περίπτωση, εάν η συνολική κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο και εφόσον η κατανάλωση της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.

Το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος από το οικιακό τιμολόγιο με χρονοχρέωση επιτυγχάνεται αν προγραμματιστούν, για παράδειγμα, με χρονοδιακόπτη, ορισμένες ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, θερμοσίφωνας και θερμοσυσσωρευτές να λειτουργούν στις ώρες μειωμένης χρέωσης και όταν η ηλεκτρική κουζίνα, το σίδερο και τα κλιματιστικά χρησιμοποιούνται κυρίως κατά τις ώρες μειωμένης χρέωσης.

Όφελος υπάρχει επίσης και από τις ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν όλο το 24ωρο (όπως το ψυγείο, ο καταψύκτης, οι ηλεκτρονικές συσκευές σε αναμονή) γιατί το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουν θα χρεώνεται με τη μειωμένη τιμή του νυχτερινού.

Επίσης οι καταναλώσεις των λαμπτήρων φωτισμού ασφαλείας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρεώνονται με τις χαμηλές τιμές.

Η στροφή προς το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να συνδυασθεί με τις ανάγκες του νοικοκυριού για θέρμανση (κατά τις νυχτερινές ώρες). Ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει το κόστος λειτουργίας ηλεκτρικών θερμαντικών συστημάτων με βάση τις μειωμένες τιμές ου νυχτερινού τιμολογίου σε σχέση με άλλους τρόπους θέρμανσης, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.

Χρεώσεις
Σωστή ενημέρωση

Για όσους επιθυμούν να έχουν το Οικιακό Τιμολόγιο με Χρονοχρέωση θα πρέπει πριν απ΄όλα να ενημερωθούν σχετικά με τις πραγματικές καταναλώσεις τους ανά τετράμηνο, να προγραμματίσουν ποιες ώρες θα χρησιμοποιούν το μειωμένο τιμολόγιο, να γνωρίζουν τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο, να κάνουν συγκρίσεις του κόστους τιμολόγησης ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με την κατανάλωση και του κόστους του νυκτερινού κ.λπ.

Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι ενημερωθούν σχετικά και αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αξιοποίηση της δυνατότητας που τους παρέχει η ΔΕΗ, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν στις επόμενες ενέργειες. Θα πρέπει να τοποθετηθεί, εάν δεν υπάρχει ήδη, από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης μεταξύ του μετρητή και του γενικού πίνακα της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Για να γίνει μια τέτοια εργασία είναι αυτονόητο ότι, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη, εφόσον ο χρήστης είναι ενοικιαστής.

Για την τοποθέτηση, όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να επισκεφτούν το αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης για Υπηρεσίες Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ, που είναι απαραίτητα για τις διαδικασίες που ακολουθούν:
•Yποβολή σχετικής αίτησης και νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου (ΥΔΕ), στην οποία θα αναφέρεται ο αγωγός πρόσθετης εξυπηρέτησης.
•Kαταβολή 34 ευρώ πλέον ΦΠΑ, που αποτελεί τη συμμετοχή στις δαπάνες στις οποίες υποβάλλεται το Δίκτυο.

Εφόσον γίνουν όλες οι ενέργειες αυτές, τότε και μόνο ο καταναλωτής θα πρέπει να μεταβεί σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΔΕΗ, έχοντας μαζί του αστυνομική ταυτότητα και αποδεικτικό του ΑΦΜ, για να υπογράψει νέο συμβόλαιο στο όνομά του.

Το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ αποτελεί μια «καλή λύση» για τη μείωση των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα πρέπει να εξετάσουν τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο παρατεταμένων οικονομικών δυσκολιών.

(Πηγή: Ημερησία)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: