To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΙΚΑ: Οδηγίες για συνταξιούχους της πρώην Αγροτικής

Οδηγίες στους χιλιάδες συνταξιούχους της πρώην Αγροτικής που μαζί με τα έμμεσα προστατευόμενά τους μέλη, από την 1η Ιουνίου ασφαλίζονται στον ΕΟΠΥΥ, δίνει με εγκύκλιό του το ΙΚΑ.

Να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 και μετά, οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ, ασφαλισμένοι στο ΤΥΠΑΤΕ δεν καλύπτονταν ιατροφαρμακευτικά από το ταμείο υγείας τους, που ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και βρέθηκε στον αέρα μετά την απορρόφηση της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Με νόμο, το ΤΥΠΑΤΕ έκλεισε και οι συνταξιούχοι εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, το οποίο με την εγκύκλιο που παρουσιάζεται σήμερα, ξεκαθαρίζει τα δικαιώματα παροχών ασθένειας σε είδος των ενταχθέντων.

ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Βάσει της εγκυκλίου, η εισφορά των συνταξιούχων που παρακρατείται από την σύνταξη είναι 4% επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, ανεξάρτητα από την ασφάλιση ή όχι προστατευομένων μελών.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσέρχονται στο Τμήμα Μητρώου του υποκαταστήματος του Ι.Κ.Α. στον τόπο κατοικίας τους, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προκειμένου να εκδοθεί βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ τόσο για τους ίδιους όσο και για μέλη οικογένειας τους τα όποια η νομοθεσία του ΙΚΑ χαρακτηρίζει προστατευόμενα μέλη. Προσοχή. Από 1/6/2013 τα βιβλιάρια υγείας του τέως Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. παύουν να ισχύουν και θα εκδίδονται, βιβλιάρια ασθενείας του ΙΚΑ. Τονίζεται δε ότι δεν θα χορηγείται βιβλιάριο ασθενείας σε πρόσωπα που δεν έχουν απογραφεί και δεν περιλαμβάνεται το όνομά τους στο Μητρώο ασφαλισμένων, έστω και αν διαθέτουν εν ισχύ βιβλιάριο υγείας του τ. Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε. .

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας είναι:

Α) ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
1. Αστυνομική ταυτότητα
2. Μία πρόσφατη φωτογραφία
3. Αποδεικτικό διεύθυνσης τόπου κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή εκκαθαριστικό εφορίας)
4. Βιβλιάριο υγείας του πρώην ΤΥΠΑΤΕ, προκειμένου να ακυρωθεί.

Β) ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ
Σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα μέλη οικογένειας του συνταξιούχου γήρατος ή αναπηρίας δικαιούνται παροχές ασθένειας σε είδος, εφόσον δεν ασφαλίζονται σε άλλο φορέα, συγκατοικούν και συντηρούνται από αυτόν και τα παιδιά εφόσον είναι άγαμα. Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου δεν ασφαλίζουν μέλη οικογένειας.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
1.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και ληξιαρχική πράξη, όπου απαιτείται.
2.Μία πρόσφατη φωτογραφία
3. Βιβλιάριο υγείας του πρώην Τ.Υ.Π.ΑΤΕ, προκειμένου να ακυρωθεί.
4. Οποιοδήποτε επίσημο στοιχείο στο οποίο να φαίνεται ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ των προστατευόμενων μελών (ΑΦΜ όπου προβλέπεται).
5. Πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας, προκειμένου να ελεγχθεί τυχόν υποχρέωση υπαγωγής ασφάλισης σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, όσον αφορά τις/τους συζύγους.
Ειδικά για τα προστατευόμενα μέλη - τέκνα που έχουν υπερβεί το 18 έτος της ηλικίας τους, κατά περίπτωση πρέπει να υποβάλλονται επιπλέον τα ακόλουθα δικαιολογητικά
α) Γνωμάτευση από την αρμόδια ΑΥΕ της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ για τέκνα ανίκανα για κάθε εργασία (παραπομπή από την υπηρεσία).
β) Πιστοποιητικό σπουδών για σπουδάζοντα τέκνα, το αργότερο μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας τους.
γ) Βεβαίωση ΟΑΕΔ ή σχετική υπεύθυνη δήλωση για άνεργα τέκνα, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους και εφόσον έχουν λήξει οι σπουδές τους, για δύο έτη ακόμη, όχι όμως πέρα από το 26ο έτος της ηλικίας τους.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: