To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Τα 14 βήματα για τη σωστή συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης

Τα δεκατέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε πιστά κατά τη συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης, αν είστε μισθωτός ή συνταξιούχος. Τα σημεία αυτά χρειάζονται προσοχή για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, πληρώνοντας περισσότερο φόρο, πρόστιμα ή προσαυξήσεις.

Η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων είναι επίπονη για όλους τους φορολογούμενους λόγω των πρωτόγνωρων αλλαγών που εφαρμόζονται, τόσο στη μέθοδο υποβολής που είναι πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονική για όλους όσο και στην ισχύουσα νομοθεσία (υποχρεωτική δήλωση όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων του έτους 2012, υποχρεωτική δήλωση αριθμών παροχής ρεύματος κατοικιών, ΑΜΚΑ παιδιών, ΑΦΜ ενηλίκων προστατευόμενων τέκνων κ.λπ.).

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά, ένα ένα τα βήματα που πρέπει να κάνετε για την ορθή συμπλήρωση της φετινής δήλωσης εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχος:

Συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών
1) Μαζέψτε, αξιοποιήστε και φυλάξτε, σαν τα μάτια σας, όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Βεβαιώσεις εσόδων: Βεβαιώσεις για μισθούς, για αμοιβές από ελευθέρια επαγγέλματα ή για συντάξεις, οι οποίες αναγράφουν τα ακριβή ποσά που πρέπει να δηλωθούν και τα ποσά των φόρων που έχουν παρακρατηθεί,

Βεβαιώσεις δαπανών: βεβαιώσεις από ασφαλιστικά ταμεία για την καταβολή ιατρικών δαπανών, από ασφαλιστικές εταιρείες για την καταβολή ασφαλίστρων ζωής, από τράπεζες για την καταβολή τόκων στεγαστικών δανείων και για την αποπληρωμή δόσεων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, αποδείξεις από φροντιστήρια για τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν, αποδείξεις από γιατρούς για τις δαπάνες ιατρικών επισκέψεων, αποδείξεις καταβληθέντων ενοικίων, αποδείξεις για αγορές καταναλωτικών αγαθών,

Πιστοποιητικά: πιστοποιητικά γέννησης για νεογέννητα παιδιά, πιστοποιητικά σπουδών για ενήλικα προστατευόμενα τέκνα και πλήθος άλλων δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την είσπραξη εισοδημάτων ή εσόδων καθώς και την καταβολή δαπανών πρέπει απαραιτήτως να έχουν συγκεντρωθεί και να βρίσκονται στη διάθεσή σας, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης.

Κρατήστε τα στο αρχείο σας: Φέτος δεν πρέπει να υποβάλετε κανένα δικαιολογητικό στην Εφορία, γιατί η δήλωση πρέπει να συμπληρωθεί και να αποσταλεί ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου. Τα δικαιολογητικά πρέπει να τα διαφυλάξετε στο σπίτι σας, για να είστε σε θέση να τα προσκομίσετε αν ποτέ σας ζητηθούν για έλεγχο από την Εφορία.

Έλεγχος στα προσωπικά στοιχεία σας
2) Αμέσως μόλις εισέλθετε στην ιστοσελίδα όπου έχει αναρτηθεί το ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσής σας, ελέγξτε εάν είναι ορθά τα προσυμπληρωμένα στοιχεία του πίνακα 1 για το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, τον αριθμό ταυτότητας, τον ΑΦΜ, τη διεύθυνση κατοικίας, το έτος γέννησης, το τηλέφωνο, και την οικογενειακή σας κατάσταση.

Σε περίπτωση που εντοπίσετε λάθη ή παραλείψεις σε ένα περισσότερα από τα δεδομένα αυτά πρέπει να αναγράψετε τα σωστά στοιχεία και να τα «επιβεβαιώσετε».

Ο πίνακας 2: Μήπως υπάγεστε σε ειδική κατηγορία φορολογουμένων
3) Ερευνήστε εάν υπάγεστε σε μία ή περισσότερες από τις 20 περιπτώσεις του πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης, στον οποίο παρέχονται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία απαραίτητα για τον ορθό υπολογισμό του φόρου εισοδήματος.

Εάν ανήκετε σε μια ή περισσότερες από τις συγκεκριμένες 20 κατηγορίες θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κενά τετραγωνίδια που βρίσκονται δίπλα από τους αντίστοιχους κωδικούς και τη λέξη «ΝΑΙ».

Προσοχή στους νέους κωδικούς, αν αμείβεστε με «μπλοκάκι»
4) Τέλος επιτηδεύματος: Αν εισπράττετε, φέτος, αμοιβές για υπηρεσίες που παρέχετε ανά τακτά διαστήματα και εκδίδετε αποδείξεις από δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι»), οι αμοιβές αυτές θεωρούνται ουσιαστικά εισοδήματα προερχόμενα από μισθωτές υπηρεσίες και το τέλος επιτηδεύματος που οφείλετε να πληρώσετε για το 2012 μειώνεται από τα 650 στα 500 ευρώ.

Αυτό ισχύει εφόσον έχετε έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή εφόσον εισπράττετε το 75% των ακαθάριστων εσόδων σας από 1 μόνο εργοδότη.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμπληρώσετε το κενό τετραγωνίδιο που βρίσκεται δίπλα από νέους κωδικούς 019-020 του πίνακα 2, ώστε κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να υπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος στο ποσό των 500 ευρώ κι όχι στο αυξημένο επίπεδο των 650 ευρώ που ορίστηκε φέτος για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ορθή μεταφορά αποδοχών από τις βεβαιώσεις στους κωδικούς της δήλωσης
5) Μεταφέρετε με μεγάλη προσοχή στους αντίστοιχους κωδικούς του πίνακα 4Α, στην πρώτη σελίδα της δήλωσης, τα δεδομένα των βεβαιώσεων αποδοχών για τα ποσά των μισθών ή των συντάξεων που λάβατε το 2012, για τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα αυτά και για τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν.

ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΣΟ
Τα ποσά των εισοδημάτων που πρέπει να δηλώσετε είναι τα «καθαρά», δηλαδή αυτά που προκύπτουν μετά την αφαίρεση των κρατήσεων για ασφαλιστικές εισφορές, εισφορές περίθαλψης και λοιπές μη φορολογικές εισφορές από τα ακαθάριστα ποσά των αποδοχών σας.

Στα «καθαρά» ποσά που πρέπει να δηλώσετε συμπεριλαμβάνονται οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών και η εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% που έχουν παρακρατηθεί κατά τη διάρκεια του 2012.

Δήλωση παρακρατηθέντων ποσών φόρου
6) Αναγράψτε στους κωδικούς 313-314 του πίνακα 8 στην 4η σελίδα της φορολογικής δήλωσης, το συνολικό ποσό των «φόρων που αναλογούν» στις καταβληθείσες αποδοχές του έτους 2012.

Τα ποσά αυτά περιλαμβάνονται στις σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες της μιας βεβαιώσεις, τα ποσά των αναλογούντων φόρων που αναγράφονται σ' αυτές πρέπει να αθροιστούν και το άθροισμα που θα προκύψει πρέπει να μεταφερθεί στους παραπάνω κωδικούς.

Αναγράψτε, επίσης, στους κωδικούς 315-316 του πίνακα 8 στην 4η σελίδα της δήλωσης, το συνολικό ποσό των «φόρων που παρακρατήθηκαν» από τις καταβληθείσες αποδοχές του έτους 2012. Το ποσό αυτό πρέπει να είναι χαμηλότερο κατά 1,5% από το ποσό των αναλογούντων φόρων που έχει αναγραφεί στους κωδικούς 313-314. Για τη δήλωση του συνολικού ποσού των παρακρατηθέντων φόρων μισθωτών υπηρεσιών ισχύουν οι ίδιες οδηγίες που παρουσιάσαμε παραπάνω για τους αναλογούντες φόρους.

Δήλωση ποσών εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν
7) Μην παραλείψετε να συμπληρώσετε και τους νέους κωδικούς 333-334 που προστέθηκαν στον πίνακα 8 στην 4η σελίδα του εντύπου της δήλωσης.

Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να αναγράψετε τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% που παρακρατήθηκαν από τις αποδοχές σας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και τα οποία αναγράφονται επίσης σε ξεχωριστή στήλη σε κάθε βεβαίωση αποδοχών που έχετε λάβει.

Τα προκαταβληθέντα αυτά ποσά πρέπει οπωσδήποτε να τα δηλώσετε, προκειμένου να αφαιρεθούν από τα ποσά εισφοράς που αναλογούν στα συνολικά εισοδήματα που αποκτήσατε το 2012 από όλες τις πηγές. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε «αναπάντεχες» επιβαρύνσεις.

Κι αυτό γιατί αν δεν αναγράψετε τα παρακρατηθέντα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα γίνει συμψηφισμός και θα κληθείτε να πληρώσετε για δεύτερη φορά την εισφορά, για ήδη φορολογημένες αποδοχές!

Εύρεση των σωστών κωδικών για την αναγραφή του ΕΚΑΣ
8) Αν είστε χαμηλοσυνταξιούχος και λάβατε το 2012 επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) πρέπει να γράψετε το συνολικό ετήσιο ποσό του επιδόματος αυτού στους κωδικούς 305-306 του πίνακα 6 στην 3η σελίδα της φορολογικής δήλωσης, διότι είναι αφορολόγητο.

Υποχρεωτική δήλωση εισοδημάτων που φορολογήθηκαν αυτοτελώς ή απαλλάχθηκαν από το φόρο
9) Μην ξεχάσετε να δηλώσετε στους κωδικούς 659-660 του πίνακα 6, που βρίσκονται στην 3η σελίδα του εντύπου, το άθροισμα των εισοδημάτων του έτους 2012 τα οποία φορολογήθηκαν αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, όπως τόκους καταθέσεων, ομολόγων, REPOS, μερίσματα εταιρειών κ.λπ.

ή απαλλάχθηκαν από τη φορολογία εισοδήματος (επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, αναπηρικές συντάξεις, κέρδη από μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, μετοχές κ.λπ.).

Η δήλωση των εισοδημάτων αυτών είναι φέτος υποχρεωτική.

Εξαιρούνται από την υποχρεωτική αναγραφή μόνο τα ποσά των τόκων των καταθέσεων που δεν υπερβαίνουν τα 250 ευρώ.

Εντοπισμός και συμπλήρωση κωδικών απαραίτητων για τη μείωση του συμπληρωματικού φόρου ενοικίων
10) Προσέξτε τους νέους κωδικούς 177-178 που προστέθηκαν στον πίνακα 4Ε στη 2η σελίδα του Ε1. Πρέπει οπωσδήποτε να τούς συμπληρώσετε εφόσον εισπράξατε το 2012 ενοίκια από την εκμίσθωση κατοικιών επιφάνειας μέχρι 300 τ.μ., αποθηκών και χώρων στάθμευσης. Κι αυτό γιατί με τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων κωδικών το ακαθάριστο εισόδημα από τις εκμισθώσεις αυτές θα επιβαρυνθεί με συμπληρωματικό φόρο 1,5% κι όχι 3% που ισχύει για τις υπόλοιπες μισθώσεις (κατοικιών επιφανείας άνω των 300 τ.μ., επαγγελματικές και εμπορικές).

Υποχρεωτική αναγραφή αριθμού παροχής ρεύματος για κάθε κατοικία.
11) Φέτος είναι αδύνατο να υποβάλετε τη δήλωσή σας αν δεν αναγράψετε, στον πίνακα 5, τα 9 πρώτα ψηφία από τον «αριθμό παροχής ρεύματος» που υπάρχουν στο ρολόι της ΔΕΗ κάθε κατοικίας σας.

Τον «αριθμό παροχής ρεύματος» της κύριας κατοικίας στην οποία διαμείνατε το 2012 πρέπει να τον αναγράψετε υποχρεωτικά στο νέο κωδικό 204 που προστέθηκε στον πίνακα 5. Τον αντίστοιχο αριθμό για την πρώτη δευτερεύουσα κατοικία σας πρέπει να τον αναγράψετε στον νέο κωδικό 205 και τον αντίστοιχο αριθμό για τυχόν δεύτερη δευτερεύουσα κατοικία σας πρέπει να τον αναγράψετε στον νέο κωδικό 206 του πίνακα 5. Το σύστημα ΤΑΧΙSNET δεν θα αποδεχτεί τη δήλωσή σας αν προηγουμένως δεν έχετε συμπληρώσει τον «αριθμό παροχής ρεύματος» κάθε κατοικίας σας.

Αναγραφή του ποσού των αποδείξεων που μαζέψατε το 2012.
12) Μην ξεχάσετε να συμπληρώσετε τον κωδικό 049 του πίνακα 7 με το ποσό της συνολικής αξίας των αποδείξεων που συγκεντρώσατε για καταναλωτικές δαπάνες του έτους 2012.

Το ποσό που θα δηλώσετε θα πρέπει να ανέρχεται στο 25% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματός σας. Αν το ποσό που θα δηλώσετε αντιστοιχεί σε χαμηλότερο ποσοστό τότε θα πληρώσετε φόρο 10% επί του ποσού που υπολείπεται μέχρι το επίπεδο του 25%.

Αν ξεχάσετε να δηλώσετε το ποσό των αποδείξεων, τότε θα πληρώσετε επιπλέον φόρο 10% για το 25% του εισοδήματός σας!

Δήλωση όλων των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση φόρου
13) Μην παραλείψετε, επίσης, να δηλώσετε στους υπόλοιπους κωδικούς του πίνακα 7 τις δαπάνες που πραγματοποιήσατε το 2012, για τις οποίες η φορολογική νομοθεσία προβλέπει εκπτώσεις φόρου.

Οι δαπάνες αυτές είναι, κυρίως, τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, τα νοσήλια, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, τα ενοίκια κύριας κατοικίας, τα ενοίκια για τη στέγαση παιδιών που σπουδάζουν, τα ασφάλιστρα ζωής, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας, τα δίδακτρα που πληρώσατε για φροντιστήρια μαθημάτων ή ξένων γλωσσών.

Υποχρεωτική δήλωση ΑΜΚΑ για τα τέκνα και ΑΦΜ για τα ενήλικα
14) Αν είστε οικογενειάρχης, μην ξεχάσετε να δηλώσετε τα στοιχεία των παιδιών σας στον πίνακα 9. Φέτος, είστε υποχρεωμένος για πρώτη φορά φέτος να αναγράψετε τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης των παιδιών σας στους νέους κωδικούς 846-849 που προστέθηκαν στον πίνακα 9. Για κάθε ενήλικο προστατευόμενο τέκνο σας θα πρέπει επίσης να δηλώσετε φέτος υποχρεωτικά στον πίνακα 9 και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

(Πηγή: money-money.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: