To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Με point system ο νέος «Τειρεσίας»

Ευνοϊκότερο σύστημα για την ένταξη επιχειρήσεων και επιτηδευματιών στον «Τειρεσία» ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε στο περιθώριο της συζήτησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ο κ. Κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζεται νέο σύστημα υπαγωγής στον «Τειρεσία», το οποίο θα βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο. Βασικός άξονας των αλλαγών θα είναι η διαμόρφωση ενός point system, στο οποίο θα αξιολογούνται όλα τα οικονομικά δεδομένα μίας επιχείρησης, προκειμένου να αξιολογείται εάν αυτή θα εντάσσεται στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία» και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, η ύπαρξη π.χ. μίας απλήρωτης επιταγής.

Εν τω μεταξύ, φόβο για την κατάργηση του προστατευτικού καθεστώτος της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών γέννησε η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Τις ανησυχίες δεν διεύρυναν τόσο η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη να απορρίψει τις τροπολογίες των κυβερνητικών εταίρων ΠαΣοΚ και ΔημΑρ να επεκταθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών έως το 2014 ή το 2015 αντίστοιχα εντός της αιθούσης, αλλά οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης στο περιστύλιο στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. «Αν ψηφιζόταν η τροπολογία για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών δεν θα παίρναμε την επόμενη δόση», είπε χωρίς περιστροφές ο κ. Χατζηδάκης, ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν το ζήτημα αυτό αποτελεί στην παρούσα φάση αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, απάντησε αρνητικά. Ο υπουργός παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις, που θα γίνουν στο τελευταίο δίμηνο του 2013, όπως ακριβώς είχε γίνει και πέρυσι και φάνηκε ανακουφισμένος από το γεγονός ότι παρά τη δημοσιότητα που έλαβε το ζήτημα, η τρόικα δεν έθεσε θέμα σ' αυτήν τη φάση. Στην επιμονή των κοινοβουλευτικών συντακτών για το τι εκτιμά ότι θα γίνει στο τέλος του χρόνου στο επίμαχο αυτό ζήτημα αφοπλιστικά δήλωσε: «Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα γίνει!», προετοιμάζοντας έτσι την κοινή γνώμη ακόμη και για το χειρότερο.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δέχθηκε τις επικρίσεις όλων των πτερύγων της Βουλής για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, που αφορά στους διακανονισμούς των ενήμερων δανείων, οι οποίοι κρίθηκαν ανεπαρκείς και κατώτεροι των αναγκών των δανειοληπτών. Επίσης, δέχθηκε τα πυρά για το γεγονός ότι δεν εντάχθηκαν τελικά στις ρυθμίσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο εισηγητής του ΣυΡιζΑ κ. Γιώργος Σταθάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι διευκολύνσεις, που παρέχει το νομοσχέδιο, αφορούν ελάχιστες κατηγορίες πολιτών και είναι λιγότερο γενναιόδωρες από την πρακτική που ακολουθούν οι ίδιες οι τράπεζες. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι αλλαγές, που φέρνει στον ισχύοντα νόμο Κατσέλη το νομοσχέδιο για τα μη ενήμερα δάνεια, μετατοπίζουν το βάρος υπέρ της πλευράς των τραπεζών και τελικά φαίνεται ότι όλο το νομοσχέδιο προωθήθηκε όχι για να λύσει τα προβλήματα των δανειοληπτών, αλλά για να βοηθήσει τα τραπεζικά ιδρύματα να προσδιορίσουν την αξία των ρυθμιζόμενων δανείων, με τέτοιο τρόπο που θα τους επιτρέψει να διαχειριστούν την κρίση.

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι το νομοσχέδιο περιέχει τις πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις, που υπάρχουν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα και έσπευσε να δεχθεί μία τροπολογία, την οποία κατέθεσαν βουλευτές της συγκυβέρνησης, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας προστατεύονται από την κατάσχεση οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό. Ομως, η κατάσχεση για χρέη προς το Δημόσιο επιτρέπεται ακόμη και γι' αυτά τα ποσά.

(Πηγή: Κέρδος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: