To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Οριζόντια μέτρα για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων

Σε οριζόντια μέτρα για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (12.500 μέχρι τέλος Ιουνίου και άλλοι τόσοι μέχρι το τέλος του χρόνου), οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια η κυβέρνηση μετά τις καθυστερήσεις που διαπίστωσε με το «καλημέρα» η τρόικα στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του μέτρου.

Το μοντέλο θα είναι ίδιο μ' αυτό που εφαρμόστηκε το περασμένο Φθινόπωρο (Νοέμβριος) για τους 2.000 υπαλλήλους που εντάχθηκαν πρώτοι στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, και ενώ έχουν περάσει επτά μήνες από τότε δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα στις νέες θέσεις τους.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και για τις 2.000 απολύσεις, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που έχει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια θεαματική κίνηση κατάργησης ή συρρίκνωσης μεγάλων οργανισμών (ΕΡΤ, Αμυντικά Συστήματα κ.ά.)

Οι τελικές αποφάσεις για τις απολύσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Οι «κίτρινες κάρτες» των εκπροσώπων των δανειστών για το θέμα της διαθεσιμότητας βγήκαν μέσω των πολλαπλών επισημάνσεων που έγιναν από την πλευρά τους κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Α. Μανιτάκη.

Ο χρόνος υλοποίησης αποτελεί το κομβικό σημείο, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα χρονοδιαγράμματα με τα οποία 12.500 υπάλληλοι πρέπει να υπαχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν είναι εφικτό να τηρηθούν.

Από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητήθηκε ουσιαστικά πίστωση χρόνου για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, με τη διαβεβαίωση πως οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν και η διαδικασία θα επιταχυνθεί.

Παράγοντες του υπουργείου υπογράμμιζαν εξάλλου ότι η επίτευξη των στόχων της διαθεσιμότητας εξαρτάται και από τους ρυθμούς που ακολουθούν όλα τα υπουργεία στην αξιολόγηση των δομών των φορέων που εποπτεύουν, για να προκύψουν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Περίπου το 10% (2.500 υπάλληλοι) από τους συνολικά 25.000, θα προέλθουν από το στενό Δημόσιο τομέα (βασικά τα υπουργεία).

Ωστόσο ο κύριος όγκος των διαθέσιμων υπαλλήλων θα προκύψει από τους εποπτευόμενους φορείς, για τους οποίους η διαδικασία της αξιολόγησης φαίνεται πως απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού για τη μείωση του Δημόσιου τομέα, με διάταξη του υπουργείου, δίδεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα να αποχωρήσουν αντί αυτής από το Δημόσιο, με μειωμένη σύνταξη, εφόσον απέχουν περισσότερα από τρία χρόνια από την πλήρη συνταξιοδότησή τους.

Η διάταξη, η οποία και θα συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης τριών πλασματικών χρόνων με εξαγορά ενσήμων. Σε περίπτωση που τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κατά τον 1ο χρόνο που αυτή διαρκεί, μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν δύο πλασματικά χρόνια.

Όσοι υπάλληλοι αποχωρήσουν κάνοντας χρήση των προαναφερθέντων μέτρων, θα συνυπολογιστούν στον αριθμό των απολύσεων που πρέπει να γίνουν, 4.000 συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου.

(Πηγή: euro2day.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: