To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Στην τελική ευθεία η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank

Κοινό μέτωπο συγκροτούν Μαξίμου, υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος και ΤΧΣ και διατρανώνουν από κοινού σε όλους τους τόνους πως η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank δεν αποτελεί deal στο οποίο μπορεί να υπάρξει «πισωγύρισμα». Οι πιέσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών είναι το αποτέλεσμα των επικείμενων σημαντικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες. Εξ αυτού του λόγου πραγματοποιούνται ρευστοποιήσεις τίτλων, με στόχο την αποκόμιση ρευστότητας για συμμετοχή στις αυξήσεις.

Καταθέσεις
Η απρόσκοπτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη συνέχιση της επιστροφής των καταθέσεων και την ανακοπή της μείωσης της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αναφέρει στο «7 ημέρες Οικονομία» η Eurobank. H έκθεση της τράπεζας επισημαίνει πως τον Φεβρουάριο οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα (1,4% ετήσια μεταβολή).

Η χρηματοδότηση ωστόσο του ιδιωτικού τομέα συνεχίζει να κινείται πτωτικά κατά 3,9% σε ετήσια βάση, αναφέρεται στην έκθεση. Εν τω μεταξύ κύκλοι της αγοράς παρατηρούν πως χωρίς ανακεφαλαιοποιημένες και υγιείς τράπεζες είναι αδύνατον να υπάρξει οποιαδήποτε ανάκαμψη στην οικονομία.

Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να βγει στις αγορές πριν υπάρξει αναστροφή της υφεσιακής τάσης, οι τράπεζες όμως μπορούν και θα το πράξουν, και θα είναι αυτές οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες.

Υπ' αυτό το πρίσμα, το θέμα που ανέκυψε για τη συγχώνευση ΕΤΕ και Eurobank μάλλον αναστάτωση δημιούργησε στην πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία. Είναι φανερό πως όλες οι αρχές της χώρας συστήνουν ενιαίο μέτωπο στο θέμα αυτό, με στόχο να μην υπάρξει οποιαδήποτε φυγόκεντρη τάση από το συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Νομική συγχώνευση
Ο σχεδιασμός αυτός για τις δύο τράπεζες προβλέπει ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης στο τέλος του Μαΐου με αρχές Ιουνίου και στη συνέχεια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Εν τω μεταξύ η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ήδη αποστείλει από την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή και στις 4 συστημικές τράπεζες ζητώντας τους να γνωστοποιήσουν μέχρι τις 15 Απριλίου του 2013 αν θα συγκεντρώσουν ή όχι το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίων, καθώς και να παρουσιάσουν τους τρόπους μέσω των οποίων θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια.

Ο λόγος είναι πως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας οφείλει να γνωρίζει τις διεργασίες που σε αυτήν τη φάση διενεργούνται στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, προκειμένου αυτά να ανακεφαλαιοποιηθούν. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα και πληροφορίες η Alpha Bank αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εξασφαλίσει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής τους στην αύξηση που προετοιμάζουν. Ηδη η Alpha Bank έχει συγκαλέσει και τη γενική συνέλευση για τον σκοπό αυτόν στις 6 Απριλίου, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει άμεσα τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για τον ίδιο σκοπό. Χθες, η Alpha Bank δημοσιοποίησε και ολόκληρο το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησής της.

Απαντήσεις
Οσον αφορά το σχήμα Εθνικής-Eurobank οι όποιες αιτιάσεις της τρόικας αναμένεται να απαντηθούν στο προσεχές διήμερο και μάλιστα μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα αύριο. Σε κάθε, πάντως, περίπτωση η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επισημαίνει σε όλους του τόνους πως ποτέ δεν δέχθηκε επισήμως καμία αιτίαση, η οποία να αμφισβητεί τη συνέχιση της προγραμματισμένης συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Ενιαίο μέτωπο
Το θέμα που ανέκυψε για τη συγχώνευση ΕΤΕ και Eurobank μάλλον αναστάτωση δημιούργησε στην πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία. Είναι φανερό πως όλες οι αρχές της χώρας συστήνουν ενιαίο μέτωπο στο θέμα αυτό.

Εκθεση
Η απρόσκοπτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη συνέχιση της επιστροφής των καταθέσεων και την ανακοπή της μείωσης της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αναφέρει στο «7 ημέρες Οικονομία» η Eurobank.

H έκθεση της τράπεζας επισημαίνει πως τον Φεβρουάριο οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν για έκτο συνεχή μήνα (1,4% ετήσια μεταβολή).

(Πηγή: Ημερησία)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: