To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Εθνική - Eurobank: Προσπάθεια για τη συγκέντρωση του 10%

Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank συγκαλούν σήμερα, Τρίτη, τα Διοικητικά τους Συμβούλια με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι δύο τράπεζες σημειώνουν ότι θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Πάντως και οι δύο τράπεζες τονίζουν ότι θα επιδιώξουν να καλύψουν το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (10%) προκειμένου να αποφύγουν την πλήρη ανακεφαλαιοποίησή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι κινήσεις της Εθνικής

Με τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της σήμερα προωθεί η Εθνική Τράπεζα τις διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που πλέον θα πραγματοποιηθεί ξεχωριστά από αυτήν της Eurobank. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα προτείνει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη με στόχο την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της.

Σύμφωνα με τα όρια που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η Γενική Συνέλευση θα πρέπει να έχει αποφασίσει εντός του Απριλίου, ώστε να αρχίσουν αμέσως οι διαδικασίες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου ή το αργότερο εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχε δημοσιεύσει η τράπεζα τον Δεκέμβριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες της ανέρχονταν σε 9,7 δισ. ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο τηςΕθνικής όμως θα ανακοινώσει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Κύκλοι της τράπεζας ανέφεραν πάντως ότι, ακόμη και αν η τράπεζα προχωρήσει σε πώληση παγίων ή αναδιάταξη του ενεργητικού της, οι κινήσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Το στοίχημα της Eurobank

Προσπάθεια ώστε να διατηρήσει η Eurobank τον ιδιωτικό χαρακτήρα της κάνει η διοίκηση της τράπεζας απευθυνόμενη σε κάθε δυνατή πηγή άντλησης κεφαλαίων, ακόμη και στο προσωπικό της.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν κεφάλαια περίπου 450 εκατ. ευρώ, με τα οποία η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι θα καλυφθεί η απαιτούμενη συμμετοχή 10% στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ώστε να αποτραπεί με αυτόν τον τρόπο η πλήρης κρατικοποίησή της.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, οι σχετικές πληροφορίες αποτέλεσαν αφορμή για την ανάκαμψη που σημείωσε η μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο, μετά την αρχική μεγάλη πτώση της.

Η προσπάθεια είναι δύσκολη και τα ίδια τα στελέχη της διοίκησης της τράπεζας που ανέλαβαν την πρωτοβουλία αναγνώριζαν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι λίγες. Και αυτό γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος και τα κεφάλαια -βεβαίως- δυσεύρετα.

Παρ' όλα αυτά η προσπάθεια θα γίνει και μάλιστα θα επιχειρηθεί να προσλάβει και χαρακτήρα «λαϊκού καπιταλισμού», όπως λένε χαριτολογώντας στην τράπεζα, αφού στην άντληση κεφαλαίων θα κληθούν να συμμετάσχουν ακόμη και οι εργαζόμενοι παραχωρώντας έναν ή δύο μισθούς τους. Η συμμετοχή τους θα είναι, βεβαίως, εθελοντική.

Η Γενική Συνέλευση της Eurobank θα γίνει στις 30 Απριλίου. Σε αυτήν θα αποφασιστούν οι όροι της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της και το χρονοδιάγραμμά της. Η αύξηση τοποθετείται τον Μάιο, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας.

Η τράπεζα έχει επομένως ένα διάστημα είκοσι μόλις ημερών ώς τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης για να πετύχει τον στόχο της. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει η διοίκησητης τράπεζας, περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τα απαιτούμενα κεφάλαια θα καλυφθούν με ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές (τα λεγόμενα CoCos ).

Αν δεν πετύχει το σχέδιο της διοίκησης της Eurobank -κάτι που η ίδια αναγνωρίζει ότι είναι το πιο πιθανό- τις μετοχές θα πάρει εξ ολοκλήρου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε αυτή την περίπτωση τα στελέχη της τράπεζας αναφέρουν ότι πρέπει να προχωρήσει η αναδιάρθρωσή της ώστε να πωληθεί στη συνέχεια το ταχύτερο δυνατόν, αφού ο στόχος δεν είναι η κρατικοποίησή της αλλά η επαναφορά της σε ιδιωτικά χέρια.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την τράπεζα προδιαγράφεται ρόλος τέταρτου πόλου στο τραπεζικό σύστημα, με την απορρόφηση εκ μέρους της του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η απορρόφηση των «ορφανών» τραπεζών, κυρίως του Ταμιευτηρίου και της Proton Bank, χρησιμοποιήθηκε, άλλωστε, από την τρόικα ως ένα από τα επιχειρήματα για τη διάλυση του γάμου της Eurobank με την Εθνική, καθώς υποστηρίχθηκε ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να ενταχθούν και αυτές στον ήδη πολύ ισχυρό τραπεζικό πυλώνα που επρόκειτο να δημιουργηθεί.

(Πηγή: in.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: