To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Από τον Ιούλιο η απαγόρευση διακοπής του ρεύματος

Δώρον - άδωρον, για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος στο επόμενο τρίμηνο, αποτελεί η δημοσίευση στο ΦΕΚ της κυβερνητικής απόφασης, με την οποία η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν θα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Η ΔΕΗ δεν θα διακόπτει την ηλεκτροδότηση πριν περάσει το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών
Αυτό γιατί ο κώδικας της ΡΑΕ, ο οποίος εγκρίθηκε και έγινε νόμος, θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς για τους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες.

Ειδικότερα, ο κώδικας προβλέπει ότι απαγορεύεται η διακοπή ηλεκτροδότησης στους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές τη χειμερινή περίοδο από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάρτιο και την καλοκαιρινή περίοδο στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Καθώς ο σχετικός κώδικας της ΡΑΕ παραδόθηκε φέτος τον Ιανουάριο και η έγκρισή του, η δημιουργία υπουργικής απόφασης και στη συνέχεια η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ απαίτησε όλο το «ωφέλιμο» χρονικό περιθώριο του κώδικα μέχρι και το τέλος Μαρτίου, η δημοσίευση του νόμου συμπίπτει με το δύσκολο διάστημα Απριλίου έως και το τέλος του Ιουνίου. Οι καταναλωτές αναμένεται να έχουν προστασία με απαγόρευση της ηλεκτροδότησης στο καλοκαιρινό διάστημα του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί και ερμηνευτική διάταξη με την πιθανότητα να διευρυνθούν τα κριτήρια των κοινωνικά ευάλωτων καταναλωτών, στους οποίους δεν θα κόβεται το ρεύμα, όπως ήδη συνέβη φέτος με τα τιμολόγια ΚΟΤ, που περιέλαβαν περισσότερους καταναλωτές στους οποίους δόθηκε εκπτωτικό τιμολόγιο από τη ΔΕΗ.

Ας σημειωθεί ότι η χρονική περίοδος κατά την οποία δεν υπάρχει η προστασία για την διακοπή του ρεύματος συμπίπτει με τη αποστολή του μεταλλαγμένου «χαρατσιού» -πρώην ΕΕΤΗΔΕ- για τα ακίνητα. Διόλου τυχαίο, γιατί το ΕΕΤΗΔΕ αποδείχθηκε ο πλέον αποδοτικός από τους νέους φόρους που επιβλήθηκαν από το 2010, χρονιά ένταξης της χώρας στο «πρόγραμμα» της τρόικας...

Οι άλλες ρυθμίσεις του κώδικα για την εξόφληση των λογαριασμών και την απαγόρευση διακοπής της ηλεκτροδότησης προβλέπουν:

* Η προθεσμία εξόφλησης οποιουδήποτε λογαριασμού κατανάλωσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερη από σαράντα ημέρες.

* Εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών, τμηματικά και άτοκα, με δόσεις που δεν θα υπερβαίνουν το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για ηλεκτρική ενέργεια.

* Η ΔΕΗ θα περνάει την ανεξόφλητη οφειλή σε κάθε επόμενο λογαριασμό, θα ειδοποιεί 10 ημέρες πριν διακόψει το ρεύμα του καταναλωτή και δεν θα διακόπτει την ηλεκτροδότηση πριν περάσει το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών.

* Δεν θα διακόπτεται το ρεύμα σε ηλικιωμένους καταναλωτές που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους και σε όσους υποστηρίζονται μηχανικά.

(Πηγή: enet.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: