To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Έκλεισε η συμφωνία, έρχεται η δόση

Η καταβολή της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης της τρόικας στη χώρα, που έκρινε ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σε βιώσιμη τροχιά, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

«Τα πρόσφατα βήματα των αρχών υποδηλώνουν ότι τα ορόσημα του Μαρτίου πιθανόν να επιτευχθούν στο άμεσο μέλλον και συνεπώς η εκταμίευση της σχετικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον EFSF που απομένει από την προηγούμενη επιθέωρηση θα μπορούσε να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τρόικα.

«Η άποψη της αποστολής είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει σε καλό δρόμο», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «η αποστολή και οι αρχές συμφωνούν ότι οι οικονομικές προοπτικές σε γενικές γραμμές παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την προηγούμενη επιθεώρηση, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν προοπτικές για σταδιακή επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014».

Στουρνάρας: Έχουμε συμφωνία

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, προσερχόμενος στο συνέδριο του Economist, είπε ότι «έχουμε συμφωνία με την τρόικα», ενώ αυτό το γεγονός επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Η συμφωνία με την τρόικα είχε κλείσει ουσιαστικά από την περασμένη Παρασκευή. Απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες που θα διευθητηθούν σήμερα.

Ο κ. Στουρνάρας συναντάται με τον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον οποίο θα δει και αργότερα, νωρίς το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναβλήθηκε για την Τρίτη.

Ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης EFSF, Kλάους Ρέγκλινγκ, έχει δηλώσει ότι εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι έτοιμα να εκταμιευθούν 2,8 διs. ευρώ που οφείλονταν από το Μάρτιο για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο τομέα και άλλα 7,2 δισ.ευρώ υπό τη μορφή ομολόγων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την απόλυση περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη του 2014, με τις πρώτες 4.000 απομακρύνσεις έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προβλέπονται απεριόριστος αριθμός δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ, 48 δόσεις για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και εμπράγματες εγγυήσεις για χρέη άνω των 300.000 ευρώ.

Για το χαράτσι των ακινήτων προβλέπεται διατήρησή του για το 2013, μειωμένο κατά 15%, καθώς και διατήρηση του ΦΑΠ. Από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια. Σημειώνεται ότι από το καλοκαίρι του 2013 θα εισαχθούν νέες αντικειμενικές αξίες.

Για το θέμα των δανείων, φαίνεται ότι θα ρυθμίζονται μόνο τα ενήμερα δάνεια, ενώ τα «κόκκινα» θα εμπίπτουν -προς το παρόν- στο νόμο Κατσέλη.

(Πηγή: in.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: