To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΥΠΑΝ: Η τελική ρύθμιση των ενήμερων ενυπόθηκων δανείων

Τις λεπτομέρειες για τη ρύθμιση των ενήμερων ενυπόθηκων δανείων ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον υπουργό να κάνει λόγο για ρύθμιση «ομπρέλα» στα νοικοκυριά που δεν δανείστηκαν αλόγιστα, αλλά το εισόδημά τους μειώθηκε 20% από την 1η Ιανουαρίου του 2010 λόγω της κρίσης.

Το “τελικό” σχέδιο διευκόλυνσης των ενήμερων δανειοληπτών ενυπόθηκων δανείων που θα τεθεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πριν οδεύσει στη Βουλή για ψήφιση, έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου με σημαντικότερη την πρόβλεψη ότι το καθαρό οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη θα πρέπει να είναι έως 25.000 ευρώ. Μόνο για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους, προβλέπεται ότι το ποσό αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ, δηλαδή έως 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα.

Προϋπόθεση υπαγωγής είναι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ, οι καταθέσεις να μην υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Η περίοδος χάριτος ορίζεται στους 48 μήνες και η μηνιαία καταβολή πέφτει στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού με επιτόκιο το επιτόκιο με το οποίο έχει υπογραφεί η σύμβαση με την Τράπεζα.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος ενώ μετά τους έξι μήνες θα μπορεί να παραταθεί η μηδενική καταβολή σε δόση αλλά το κεφάλαιο θα τοκίζεται.

Αναλυτικά το πρόγραμμα διευκόλυνσης των νοικοκυριών έχει ως εξής:

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
2. Όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας.
3. Άνεργοι.

Οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου του 2010.

Για τους πολύτεκνους, τρίτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία το εισόδημα θα πρέπει να είναι μέχρι 30.000 ευρώ.

ΠΟΙΑ ΔΑΝΕΙΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ

Υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ

1. Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ (μαζί με την αξία της ενυπόθηκης κατοικίας).
2. Το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.
3. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

ΤΙ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ

1. Περίοδος χάριτος 48 μηνών.
2. Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού.
3. Η δόση καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) του εισοδήματος.
4. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ' ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 15.000 ευρώ

Για τα ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

ΑΝΕΡΓΟΙ

Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα έξι μηνών εντός της περιόδου χάριτος.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και την πρόθεσή της για βελτίωση και του πλαισίου που αφορά στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Επικαιροποίηση του Νόμου Κατσέλη

Ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του νόμου Κατσέλη με στόχο οι μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες έχουν θέσει σε ομηρία πολλούς δανειολήπτες και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα.

1. Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα.

2. Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

3. Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

4. Ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται ως αντίκλητος η Τράπεζα που παρείχε το δάνειο.

5. Παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντας τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.

6. Καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται στο άρθρο 7 Ν. 3869/2010.

Τειρεσίας
Προβλέπεται η βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου έτσι ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος “Τειρεσίας” να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα μίας πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά. Δηλαδή αξιολογείται το συνολικό προφίλ του πελάτη και η Τράπεζα αξιολογεί αν point system στη λογική του βρετανικού συστήματος πιο λειτουργικό και δίκαιο.

(Πηγή: Ημερησία)


Financial & Law: Εξωδικαστικές και δικαστικές ρυθμίσεις οφειλών βάσει του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - "Κούρεμα" οφειλών έως και 90%! Τηλέφωνα: 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: