To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και των φόρων πετρελαίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα επαναφέρει σήμερα αποφασιστικά η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ούσα αυτή τη φορά περισσότερο διαβασμένη και με επιχειρήματα που θα αντικρούσουν τη μονότονη θέση των πιστωτών περί υστέρησης εσόδων. Αυτή η ίδια η υστέρηση, άλλωστε, θα γίνει σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ένα από τα βασικότερα επιχειρήματα για την ικανοποίηση του αιτήματος, αφού αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο στην πάνω από μισό δισ. ευρώ απόκλιση που παρουσιάζουν τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους στο τρίμηνο του έτους. Η αναποτελεσματικότητα αυτή καταδεικνύεται και σε σχετικό πόρισμα ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο ΓΛΚ για την αξιολόγηση αναποτελεσματικών πόρων, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση ή και άλλοι φόροι, όπως οι ΕΦΚ.

ΔΕΝ ΑΠΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ

Ετσι σε συνδυασμό με την περίφημη παραδοχή του «λανθασμένου πολλαπλασιαστή» από το ΔΝΤ, η κυβέρνηση επαναφέρει στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με το κλιμάκιο της τρόικας την ανάκληση των φόρων, που όσο κι αν «προστατεύτηκαν» σθεναρά μέχρι τώρα από τους πιστωτές μας, κρίνονται σαφώς αναποτελεσματικοί. Πράγματι τόσο ο ΦΠΑ στην εστίαση όσο και οι ΕΦΚ στα καύσιμα, παρ' ότι αυξήθηκαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και αντίθετα οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης και σε κλείσιμο επιχειρήσεων με δυσμενείς μάλιστα συνέπειες και στην απασχόληση. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός όχι μόνο θα ζητήσει ανάκληση των φόρων, αλλά αυτή να είναι άμεση, αρχής γενομένης τον Μάιο για τον ΦΠΑ έτσι ώστε να μην χαθεί η τουριστική περίοδος. Για την έναρξη της χειμερινής περιόδου θα ζητηθεί και η μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από τον ΦΠΑ και των ΕΦΚ στα καύσιμα υπολείπονται κατά σχεδόν 600 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο του έτους. Είναι εντυπωσιακό ότι, παρά την αλματώδη αύξηση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης, τα επιπλέον έσοδα από πέρυσι ήταν μόλις 80 εκατ. ευρώ, λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 67%.

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η τελική απόφαση θα συνεκτιμηθεί με την πορεία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, καθώς το διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία της επίσκεψη οι εξελίξεις δεν ήταν ιδιαίτερα θετικές. Το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίστηκε έναντι του διμήνου με τα έσοδα του προϋπολογισμού να συνεχίζουν την καχεκτική τους πορεία. Παράλληλα υψηλές και εμπροσθοβαρείς εμφανίζονται οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία υστέρηση της τάξης του 1 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και για πρόσθετη ανάγκη χρηματοδότησης των ταμείων κατά άλλο ένα δισ. ευρώ. Οι προβολές σε δωδεκάμηνη βάση ανοίγουν νωρίτερα τη συζήτηση για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2013-2014 που υπολογίζεται από την τρόικα στα 3,2 δισ. ευρώ έναντι αρχικών εκτιμήσεων 2,8 δισ. ευρώ. Προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει μία πρώιμη πίεση για νέες περικοπές θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι η πορεία των εσόδων θα αναστραφεί και ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών εισφορών. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, θα ζητήσει και την έγκριση για την εφαρμογή ρύθμισης που θα προβλέπει ενιαία αντιμετώπιση των ληξιπροθέσμων οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι απολύσεις από το Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, παραμένουν τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας. Και οι δύο πλευρές έχουν αποδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να βρεθεί μία «μέση οδός».

Όσο για το χαράτσι που αποτελεί επίσης σημαντικό "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη ότι η τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον «νέο φόρο» στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει φέτος το ειδικό τέλος, γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Απολύσεις στο Δημόσιο τώρα ζητάει η τρόικα

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις! Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας. Μάλιστα, η τρόικα δεν δέχεται ότι είναι σημαντική η αντικατάσταση των περίπου 1.000 επίορκων υπαλλήλων με άλλους, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης».

Το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο παραλίγο να προκαλέσει ακόμη και ενδοκυβερνητικό ρήγμα, αφού εξαιτίας του οποίου ξέσπασε κόντρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, μετά την απόφαση της τρόικας να "δώσει κίτρινη κάρτα" στον κ. Μανιτάκη και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις με τον κ. Στουρνάρα. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους λέγοντας χαρακτηριστικά "να βάλει ο Στουρνάρας τη δική του υπογραφή στις απολύσεις". Η τρόικα πάντως απορρίπτει το σχέδιο κινητικότητας του Αντώνη Μανιτάκη αλλά από την άλλη ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, αποφάσισε να παραμείνει ο Μανιτάκης, ειδικά μάλιστα όσο έχει τη στήριξη του κ. Κουβέλη. Ο πρωθυπουργός, για να αντιμετωπίσει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύει να ζητήσει από την τρόικα χρόνο μέχρι το Μάιο, οπότε και θα παρουσιάσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν ανά οργανισμό.

Μεταξύ άλλων, αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Μανιτάκης δέχτηκε πρόταση από την τρόικα να απολύσει άμεσα 1.000 επίορκους και να τους αντικαταστήσει με προσλήψεις(!) μέσω ΑΣΕΠ. Ωστόσο ο κ. Μανιτάκης δεν δέχτηκε ούτε αυτήν την πρόταση προβάλλοντας ως επιχείρημα τα πειθαρχικά συμβούλια που καθυστερούν αν συνεδριάσουν και να αποφασίσουν.

Συγχώνευση Eurobank - Εθνικής Τράπεζας
Για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την οποία η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα, η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και ότι δεν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Τι θα γίνει με το χαράτσι
Οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν από την άλλη πλευρά, ότι τείνει να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, μέσω των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και των εισπράξεων από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων. Ειδικά για το τελευταίο, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τον «νέο φόρο», προκειμένου (με τις καλύτερες των προβλεπόμενων εισπράξεων από το ειδικό τέλος) να κλείσει κατά 200 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: