To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Χαμηλότοκα δάνεια και εγγυητικές για επενδύσεις στην ύπαιθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η δημιουργία του νέου Ταμείου Επενδύσεων για Αγρότες που μέσω ενός «κουμπαρά» 253 εκατ. ευρώ θα παρέχει χαμηλότοκα δάνεια και εγγυητικές επιστολές σε όλους τους αγρότες και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που πρόκειται να επενδύσουν στην ύπαιθρο μέσω των ανάλογων κοινοτικών προγραμμάτων.
Στο νέο Ταμείο το Δημόσιο θα καταβάλει 115 εκατ. ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 και τα υπόλοιπα κεφάλαια ύψους 138 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλουν οι τράπεζες που θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν σε αυτό.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε χθες ότι δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και ότι οι τράπεζες έχουν προθεσμία να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό μέχρι και τις 8 Μαΐου.
Η επιλογή των τραπεζών θα γίνει με τον εξής τρόπο: αν ένα πιστωτικό ίδρυμα δηλώσει διατεθειμένο να καλύψει και τα 138 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην τραπεζική συμμετοχή, τότε προφανώς και θα επιλεγεί μόνο αυτό. Εστω όμως ότι προσφορές στον διαγωνισμό του ΕΤΕΑΝ καταθέτουν δύο τράπεζες, με τη πρώτη να δηλώνει ότι θα καταβάλει τα 110 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4%, και τη δεύτερη να δηλώνει ότι θα διαθέσει 90 εκατ. ευρώ αλλά με επιτόκιο 6%. Θα επιλεγούν τα 110 εκατ. ευρώ από την πρώτη τράπεζα και τα υπόλοιπα 28 εκατ. ευρώ (που απομένουν έως και τα 138 εκατ. ευρώ) θα επιλεγούν από τη δεύτερη τράπεζα.
Το νέο Ταμείο φιλοδοξεί να λύσει το πρόβλημα των περισσότερων αγροτών να εξασφαλίσουν μέσω δανείου το 30% του συνολικού προϋπολογισμού καθεμιάς από τις αγροτικές επενδύσεις, όπως ακριβώς απαιτούν οι όροι των κοινοτικών προγραμμάτων του υπουργείου. Το υπόλοιπο 50% του προϋπολογισμού καλύπτεται από την επιδότηση και το εναπομείναν 20% από ίδια συμμετοχή του παραγωγού.
Σήμερα οι αγρότες των οποίων έχει εγκριθεί η αίτηση, προκειμένου να υπογράψουν σύμβαση με το υπουργείο και να εισπράξουν το 50% της επιδότησης, πρέπει πρώτα να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση σε τράπεζα και να πάρουν από εκείνη εγγυητική επιστολή και δάνειο. Δεδομένου ότι δυσκολεύονται να πάρουν τόσο την εγγυητική όσο και το δάνειο, τον ρόλο του χρηματοδότη θα αναλάβει να παίξει το νέο Ταμείο. Ετσι, θα επιχειρηθεί να ξεμπλοκάρουν όσες επενδύσεις έχουν ήδη εγκριθεί αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, καθώς οι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμη πάρει εγγυητικές και δάνεια από τις τράπεζες.
Συνολικά, μέσω του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, όπως ονομάζεται, θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο των επενδύσεων που υπολογίζεται να πραγματοποιηθούν εφέτος από κοινοτικά προγράμματα, δηλαδή οι 6.000 κυρίως μικρές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα (σχέδια βελτίωσης), οι 330 στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, και αργότερα ίσως και επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα.

(Πηγή: Τα Νέα)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: