To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΥΠΟΙΚ: Πώς να ρυθμίσετε τα χρέη σας προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία

Από το 2014 ο ενιαίος φόρος ακινήτων
Οι οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι είναι συνεπείς σε προηγούμενη ρύθμιση τμηματικής καταβολής δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της νέας ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό ανακοινώθηκε από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την τρόικα.

Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι από τη νέα ρύθμισην ληξιπροθέσμων, η οποία θα είναι κοινή για φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι να εισπραχθεί το 2013 τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, από τις ανακοινώσεις προκύπτουν τα εξής:

-Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα μπορούν να τα ρυθμίσουν ως εξής:

α) για χρέος έως 5.000 ευρώ, θα εξετάζεται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων θα μπορεί να ξεπεράσει τις 48. Στην κατηγορία αυτή θα μπορούν να υπαχθούν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι οι επιχειρήσεις ή οι επιτηδευματίες. Φυσικά πρόσωπα που έχουν χρέος από αύξηση επιτηδεύματος το οποίο έχει «κλείσει» θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία

β) για χρέος από 5.000 έως 75.000 ευρώ θα δίνονται έως 48 δόσεις. Όπως διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Θ. Θεοχάρης, πλέον οι 48 δόσεις θα δίνονται πολύ ευκολότερα σε σχέση με σήμερα

γ) για χρέος από 75.000 έως 300.000 ευρώ θα απαιτείται η σύνταξη έκθεσης οικονομικής φερεγγυότητας του οφειλέτη και θα συνυποβάλλεται μαζί με τη σχετική αίτηση στην εφορία

δ) για χρέος άνω των 300.000 ευρώ θα απαιτείται ο οφειλέτης να παράσχει εμπράγματες εξασφαλίσεις της οφειλής, όπως είναι η προσημείωση ακινήτων

ε) θα παρέχεται έκπτωση 50% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους

στ) στις διατάξεις της νέας ρύθμισης θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι έχουν «χάσει» προηγούμενες ρυθμίσεις που τους έχουν χορηγηθεί, δηλαδή δεν έχουν φανεί συνεπείς σε αυτές. Με άλλα λόγια, ένας φορολογούμενος, ο οποίος έχει ρυθμίσει το χρέος του σε 20 δόσεις το 2012 και είναι συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων, δεν θα μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση για εξόφλησε σε έως και 48 δόσεις.

-Προωθείται και έχει αποφανθεί θετικά για αυτό και η τρόικα η αύξηση του ορίου χρέους προς την εφορία πάνω από το οποίο ασκείται ποινική δίωξη με τη διαδικασία του αυτοφώρου στον οφειλέτη. Το σημερινό όριο είναι 5.000 ευρώ και εξετάζεται σοβαρά η αύξησή του στα 10.000 ευρώ.

-Το χαράτσι στα ακίνητα για το 2013 (ΕΕΤΗΔΕ) θα είναι μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2012 αλλά δεν θα περιλαμβάνει το αφορολόγητο όριο όπως είχε ανακοινωθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς κατά την πρόσφατη σύσκεψη για το θέμα των ακινήτων. Η απώλεια των εσόδων από τη μείωση των συντελεστών χαρατσιού θα καλυφθεί με αύξηση του φόρου για τα εκτός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (θα ισχύσει ως τιμή ζώνης η μέση τιμή ζώνης του δήμου στον οποίο βρίσκονται), με την επιβολή χαρατσιού και τα ακίνητα που μισθώνει το δημόσιο από ιδιώτες και με την επέκταση του χαρατσιού σε ακίνητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σήμερα εξαιρούνται (πχ. ειδικά ακίνητα των ΟΤΑ)

Από το 2014 θα ισχύσει ο ενιαίος φόρος ακινήτων που το αφορολόγητό του θα καθοριστεί στο εγγύς μέλλον μετά από διαβουλεύσεις των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης.

-Σπάει στα δύο το ΣΔΟΕ και η αρμοδιότητα για τον προληπτικό έλεγχο που ασκεί το Σώμα μεταφέρεται στον μόνιμο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. Το υπόλοιπο αντικείμενο, δηλαδή οι εξειδικευμένοι έλεγχοι που αφορούν εισαγγελικές παραγγελίες ελέγχων, παραμένουν στον υφιστάμενο γ.γ. του ΣΔΟΕ, ο οποίος ελέγχεται άμεσα από την κυβέρνηση.

-Τον Ιούνιο πρόκειται να τεθεί στο «τραπέζι» με την τρόικα η μείωση του ΦΠΑ εστίασης από το 23% στο 13%.

(Πηγή: capital.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: