To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Από ...βδομάδα η τελική συμφωνία με την τρόικα

Μάχη με το χρόνο καλείται να δώσει για μία ακόμη φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έγκαιρη πληρωμή λήξεων ομολόγων ύψους 5,6 δισ. ευρώ τα οποία έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και πρέπει να πληρωθούν στις 20 Μαϊου.

Χθες εξελίχθηκε ένας μαραθώνιος συναντήσεων με την τρόικα. Τα δυο ραντεβού πεντάωρης διάρκειας το καθένα (με το τελευταίο να τελειώνει στις 02:30 το πρωϊ) είχε ως στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα. Αλλωστε ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα τελειώσει η συμφωνία πριν την αναχώρησή του για το eurogroup. Πρόοδος φαίνεται πως υπήρξε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού και σε ορισμένα ακόμα ζητήματα, προκειμένου να μην πάει με «άδεια» χέρια ο υπουργός Οικονομικών στο eurogroup.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν άλλα "σκληρά" μέτρα και ευελπιστεί ότι θα υπάρξει συμφωνία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η «καυτή πατάτα» ωστόσο παραμένει το Δημόσιο.

Επαφές προγραμματίζονται και για σήμερα το πρωί καθώς το απόγευμα ο Γ. Στουρνάρας φεύγει για το Δουβλίνο για το eurogroup.

Τράβηξε πολύ η διαπραγμάτευση

Θεωρητικά, ο χρόνος που απομένει είναι υπεραρκετός. Θεωρητικά όμως από την άλλη πλευρά, η δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου θα ήταν ήδη στο ταμείο, η δόση των 6 δισ. ευρώ θα ήταν τουλάχιστον καθ’ οδόν και μια σχετικά εύκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είχε ήδη ολοκληρωθεί. Πρακτικά, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει.

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στις 4 Απριλίου έγινε με την προσδοκία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι στις 12 Απριλίου, στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στο Δουβλίνο όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν κλείσει. Έως και τις αρχές της εβδομάδας, το ιδανικό σενάριο προέβλεπε παράλληλη αναχώρηση Γ. Στουρνάρα και τρόικας σήμερα Πέμπτη και μια θετική δήλωση στο Eurogroup.

Τελικά τα δεδομένα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Το μεγάλο αγκάθι δεν είναι άλλο από αυτό των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, όπου η τρόικα φέρεται να πιέζει ασφυκτικά για άμεσα δείγματα γραφής με απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, αρχής γενομένης από 2.000 επίορκους τον Ιούνιο, ενώ ζητά άλλες 5.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του έτους.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την πλευρά του και ο αρμόδιος υπουργός Αντ. Μανιτάκης φέρεται να αποφεύγει να δεσμευθεί με συγκεκριμένους αριθμητικούς «στόχους» αποχωρήσεων, θέλοντας να τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες και χωρίς να μπορεί να προδικάσει επακριβώς πόσοι τελικά από τη δεξαμενή των επιόρκων θα κριθούν «ένοχοι».

Σε αυτό το πλαίσιο στο τραπέζι έπεσε η ιδέα της βρέξει –χιονίσει «δημοσιονομικής απόλυσης» επιόρκων, υπό την έννοια της παύσης καταβολής μισθοδοσίας από τον Ιούνιο σε 2.000 από τους πιθανούς επίορκους με το σκεπτικό πως αν αργότερα δικαιωθούν θα λάβουν αναδρομικά τις αποδοχές τους και θα διατηρήσουν βεβαίως τις θέσεις τους. Παρ’ όλα αυτά, τις πληροφορίες περί σχετικής νομοθετικής παρέμβασης διέψευσε χθες ο κ. Στουρνάρας.

(Πηγή: euro2day.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: