Όλα όμως πρόκειται να αποφασιστούν σε συνεργασία με την τρόικα η οποία και να θα δώσει το πράσινο φώς για τις αλλαγές στο χαράτσι. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να απορριφθούν όλα τα σενάρια από την τρόικα επειδή οδηγούν σε απώλεια εσόδων η οποία δεν αντισταθμίζεται με άλλες αξιόπιστες παρεμβάσεις και να συνεχιστεί τελικά η είσπραξη του χαρατσιού ακριβώς όπως είναι σήμερα.
Ας δούμε όμως τα σενάρια που εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών.
- το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μείωση της επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με μεσαία και χαμηλή αντικειμενική αξία (π.χ. έως 1.200 ευρώ). Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι το συγκεκριμένο σενάρια αν και ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες που έχουν ιδιόκτητα ακίνητα σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία, επί της ουσίας οι μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες της περιφέρειας καθώς σε αυτήν η συντριπτική πλειονότητα των περιοχών έχουν αντικειμενική τιμή ζώνης έως 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αν τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο οι ιδιοκτήτες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν να πληρώνουν αδρά το χαράτσι. Για παράδειγμα, ο φορολογούμενος που έχει ένα διαμέρισμα σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ καταβάλει χαράτσι 5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αν επιλεγεί τελικά αυτό το σενάριο θα πληρώνει 4 ευρώ ανά τετραγωνικό. Για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. αυτό σημαίνει μείωση του χαρατσιού από τα 400 στα 320 ευρώ.
- το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μείωση του χαρατσιού με βάση την παλαιότητα του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Στην περίπτωση αυτή θα ωφεληθούν όσοι έχουν ακίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών ενώ θα επιβαρυνθούν όσοι έχουν καινούρια ακίνητα. Και αυτή όμως η λύση έχει το μειονέκτημα ότι δεν ωφελούνται αναλογικά οι έχοντες μικρή ακίνητη περιουσία καθώς ο ιδιοκτήτες που έχει πολλά αλλά παλιά ακίνητα θα έχει ελάφρυνση ενώ ο ιδιοκτήτης ενός και μοναδικού καινούριου διαμερίσματος θα επιβαρυνθεί. Για το φορολογούμενο του παραπάνω παραδείγματος θα σημάνει ελάφρυνση εφόσον το ακίνητο είναι ηλικίας άνω των 15 ή 20 ετών και επιβάρυνση εφόσον είναι νεόδμητο και έως15 ή 20 ετών. Με το σημερινό καθεστώς για κάθε πενταετία από την αποπεράτωση του ακινήτου το χαράτσι μειώνεται κατά περίπου 5%.
- η τρίτη λύση που προκρίνεται από πολλούς στο υπουργείο Οικονομικών είναι η οριζόντια μείωση του χαρατσιού κατά10%-15% για όλους τους ιδιοκτήτες. Πρόκειται για μια λύση που ουσιαστικά οδηγεί σε ελάφρυνση για όλους τους φορολογούμενους τόσο μεγαλοϊδιοκτήτες όσο και μικρούς ιδιοκτήτες.
Το ποια λύση θα επιλεγεί θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από το που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Όλα τα παραπάνω σενάρια προβλέπουν τη απώλεια εσόδων από το χαράτσι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Για την κάλυψη της απώλειας, το ΥΠΟΙΚ προτείνει στην τρόικα να επιβληθεί χαράτσι στα ακίνητα που μισθώνει το δημόσιο και να αυξηθεί το χαράτσι που επιβαρύνει τα εκτός σχεδίου κτίσματα. Μένει να δούμε που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
(Πηγή: capital.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: