To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Κρίσιμη εβδομάδα για την τύχη των 4 τραπεζών

Μέσα στη επόμενη εβδομάδα θα έχει κριθεί ποιες συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα και ποιες -ενδεχομένως- θα κρατικοποιηθούν, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των 4 πιστωτικών ιδρυμάτων προκειμένου να ενημερωθεί πόσα από τα απαιτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια έχουν εξασφαλίσει και ποιοι είναι οι μέτοχοι που προτίθενται να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.

Μάλιστα χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος και η επικεφαλής του ΤΧΣ κ. Σακελλαρίου συζήτησαν σειρά τεχνικών θεμάτων που άπτονται της ανακεφαλαιοποίησης των «τεσσάρων».

Συζήτησαν επίσης και επικοινωνιακά θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε περίπτωση που οι τράπεζες Εθνική και Eurobank δεν βρουν το 10% από την αγορά και ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως από το ΤΧΣ.

Η διοίκηση του ΤΧΣ, εφόσον οι τράπεζες έχουν συγκεντρώσει τα κεφάλαια, θα κληθεί να αποφασίσει εάν οι μέτοχοι είναι φερέγγυοι και κατόπιν θα δώσει την έγκρισή της.

Ας σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν βγει στις αγορές για την άντληση 2,47 δισ. ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες τις τράπεζες, η Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν εξασφαλίσει τους μετόχους που θα τοποθετήσουν κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 10% επί των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών και έτσι θα διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Το μεγάλο «στοίχημα» των δύο τραπεζών Alpha και Πειραιώς «παίζεται» στο αν θα καταφέρουν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από αυτά που αντιστοιχούν στο 10% έτσι ώστε να μην υποχρεωθούν να εγγραφούν στο ΤΧΣ για το μετατρέψιμο ομολογιακό (CoCos), ο τόκος του οποίου ξεκινά από 7% το πρώτο έτος και αυξάνεται κατά 0,5% ανά έτος έως και τον πέμπτο χρόνο.

Η πρόκληση
Μεγαλύτερη πρόκληση αντιμετωπίζουν οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, οι οποίες μετά το ξαφνικό «σπάσιμο» του deal έχουν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους για να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο τράπεζες θα ενημερώσουν το ΤΧΣ ότι δεν καθίσταται εφικτή η εξεύρεση του 10% από την αγορά.

Στο μεταξύ, σειρά δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για επενδυτές που προτίθενται να μπουν στην αύξηση της Εθνικής, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Κατά τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η Εθνική Τράπεζα δεν πρόκειται να σχολιάσει ''πληροφορίες, σχόλια, εκτιμήσεις'' για την πορεία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, είτε αυτές αναφέρονται σε ποσά, είτε σε επενδυτικούς Ομίλους, πρόσωπα, κτλ, που ενδεχόμενα θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη συμπεριφορά του επενδυτικού κοινού».

Πρόεδρος ΟΤΟΕ
«Καμπανάκι» για Εθνική

Ερχονται μαύρες ημέρες για όλους, εάν η Εθνική Τράπεζα καταλήξει στο ΤΧΣ, χωρίς να αντλήσει το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές, δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος, επισημαίνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση δεν αφορά μόνο τις τράπεζες και τους εργαζόμενους σε αυτές αλλά και την προοπτική ανάπτυξης του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

«Υπάρχει μια μεθόδευση της τρόικας και μερίδας θεσμικών οργάνων της πολιτείας για να αφελληνιστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», είπε σημειώνοντας πως «όποιος ελέγχει τις τράπεζες, ελέγχει και την οικονομία». Επίσης ζήτησε να συμμετάσχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέχουν ποσοστό περίπου 16% στην Εθνική Τράπεζα.

(Πηγή: Εθνος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: