To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

21 επιδόματα ...ζητούν σύμβαση

Μια σειρά από θεσμικά ζητήματα τα οποία προστατεύονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν, με την λήξη της τρίμηνης μετενέργειας, τελικά, όπως συμφωνεί και ο ΣΕΒ, στις 15 Μαΐου.

Ήδη, σύμφωνα με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) το 60% των εργαζόμενων, ήτοι 1.200.000 εργαζόμενοι, δεν καλύπτονται πλέον από το προστατευτικό πλαίσιο των συμβάσεων εργασίας και απασχολούνται με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΚΕ που προτίθεται να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια υπογραφής νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, έστω και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν συμφωνία για το ύψος των κατώτατων μισθών, αφού αυτός θα καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, μόλις το 10% των επιχειρήσεων είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων και επομένως υποχρεωμένες να τηρούν τις συμβάσεις εργασίας.

Σε κεντρικό επίπεδο, η ΟΚΕ τίθεται υπέρ της επαναφοράς της καθολικής ισχύς της ΕΓΣΣΕ ενώ παράλληλα ζητά να κυρωθεί νομοθετικά η διατήρηση μιας σειράς θεσμικών όρων, όπως είναι άδειες, για να μην τροποποιηθούν προς το χειρότερο. Αυτές είναι η ετήσια κανονική άδεια, η άδεια γάμου, η άδεια γεννήσεως τέκνου και μητρότητας, το επίδομα λοχείας, η άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών, η γονική άδεια ανατροφής και ανάδοχων γονέων, η άδεια απουσίας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης, η άδεια για ασθένεια εξαρτώμενων μελών, αλλά και η άδεια εξετάσεων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, φέτος, αναμένεται να χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας, ενώ συνολικά από την προηγούμενη διετία έως το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα αναστείλουν την δραστηριότητα τους 185.000 επιχειρήσεις. Επιπλέον, 400.000 ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) δεν καταβάλουν, λόγω οικονομικής αδυναμίας, τις εισφορές τους προς το ταμείο, όταν το 2009 οι οφειλέτες δεν ξεπερνούσαν τις 80.000.

Την εικόνα στην εγχώρια αγορά εργασίας συμπληρώνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Εντός ενός οκταμήνου( Φεβρουάριου -Δεκέμβριου του 2012), το ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) διαπιστώνει ότι με την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων σε 794 επιχειρήσεις η προκληθείσα μείωση μισθών για 94.044 εργαζόμενους ήταν κατά μέσο όρο 18,8%. Μεγαλύτερη, στο 22,2% ήταν η μείωση που έγινε χωρίς να χρειαστεί η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, για 261.353 εργαζόμενους με βάση τις καταστάσεις προσωπικού σε 74.483 επιχειρήσεις. Τα ποσοστά αυτά, αυξάνονται στο 40% εάν συνυπολογιστούν και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Ως προς την ανασφάλιστη εργασία, το ποσοστό που προκύπτει από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ ανέρχεται στο 36%. Ανασφάλιστο παραμένει το 46.9% των αλλοδαπών και το 31% των ημεδαπών.

Αλλά και η Eurostat δείχνει υποχώρηση κατά 11,2% στο κόστος ανά ώρα εργασίας στην Ελλάδα, το διάστημα από το 2008 έως το 2012. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα 16,7 ευρώ που ήταν το κόστος ανά ώρα εργασίας στη χώρα το 2008, έφτασε το 2012 στα 14,9 ευρώ. Αντίθετα, η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά στην Ευρωζώνη με το αντίστοιχο μέγεθος να καταγράφει αύξηση 8,7% φτάνοντας τα 28 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από το κόστος ανά ώρα εργασίας της Ελλάδας. Αύξηση κατά 8,6% κατέγραψε το ίδιο μέγεθος και στην ΕΕ των «27» χωρών μελών, φτάνοντας τα 23,4 ευρώ.

Χθες, το προεδρείο της ΓΣΕΕ στο οποίο μετέχουν μόνο ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να επιδιώξει συναντήσεις με τους εργοδοτικούς φορείς σε μια προσπάθεια συμφωνίας για νέα ΕΓΣΣΕ. Κυρίαρχη διεκδίκηση και της ΓΣΕΕ είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα στα 751 ευρώ μικτά, όσο ήταν πριν από την περσινή μείωση κατά 22% που έριξε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ και ειδικά για νέους έως 25 ετών, στα 511 ευρώ(-32%). Επίσης, η Συνομοσπονδία ζητάει να επιτραπεί η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις εταιρείες ενός κλάδου και να επανέλθει ο χρόνος της μετενέργειας των συμβάσεων στους 6 μήνες, από 3 μήνες που είναι σήμερα. Επίσης, όπως και η ΟΚΕ, ζητά ένα θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει άδειες και επιδόματα που απορρέουν από την ΕΓΣΣΕ, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος γάμου.

(Πηγή: capital.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: