To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Σενάρια για ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου στο 1,40

Πολλά είναι τα σχόλια, οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις γύρω από την δύναμη που έχει αποκτήσει το ευρώ το τελευταίο διάστημα, και την επίδραση αυτού στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν πλέον να δούμε σύντομα και πάλι την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου στο 1,40. Η Goldman Sachs, η Societe Generale και η Nomura, εξετάζουν την πιθανή αντίδραση της ΕΚΤ καθώς και τις ευκαιρίες για σορτάρισμα στο επόμενο διάστημα.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ έφθασε σε υψηλά 13 μηνών στο τέλος του Ιανουαρίου, και λόγω της αδυναμίας του γεν και της στερλίνας, το ευρώ ανατιμήθηκε απότομα τον Ιανουάριο σε εμπορικά σταθμισμένη βάση.

Το πώς λοιπόν η ΕΚΤ θα αντιδράσει στην πιθανή ανατίμηση του ευρώ στο 1,40 εξετάζει η Goldman Sachs χρησιμοποιώντας το πλαίσιο του κανόνα του Taylor σε «πραγματικό χρόνο», λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική επίδραση της ανατίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στα επιτόκια της ΕΚΤ.

Τα δύο κύρια ευρήματα της GS είναι τα εξής:

1. Εάν υπάρξει περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ προς 1,40 στους τρεις επόμενους μήνες, η συνολική καθοδική επίδραση στα επιτόκια της ΕΚΤ, θα είναι μεταξύ των 45και των 75 μονάδων βάσης, ανάλογα με το πόσο μεγάλο μέρος της ανατίμησης προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες.

2. Ο κανόνας του Taylor σε «πραγματικό χρόνο» που χρησιμοποιεί η GS εκτιμά πως η μείωση 250 μονάδων βάσης στο δημοσιονομικό risk premium θα ισοδυναμεί με αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά περίπου 90 με 80 μονάδες βάσης.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η μείωση λοιπόν των δημοσιονομικών κινδύνων θα εξαλείψουν με το παραπάνω την επίδραση της πρόσφατης ανατίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ στα επιτόκια της ΕΚΤ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον προσαρμοσμένο κανόνα του Taylor που χρησιμοποιεί η Goldman Sachs, η ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ δεν είναι ακόμη επαρκής για να δικαιολογήσει μια μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ακόμη και αν το ευρώ ανατιμηθεί περαιτέρω στο επίπεδο των προβλέψεων της GS, δηλαδή στο 1,40 έναντι του δολαρίου, τα αποτελέσματά της ανάλυσης της τράπεζας δείχνουν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά.

Σύμφωνα με την Societe Generale, το ευρώ αναμένεται να «χτυπήσει» το 1,40 τον Μάρτιο, και εάν δεν το κάνει μέχρι τότε, θα είναι «όλο και πιο δύσκολο» να συμβεί.

Όπως επισημαίνει, θα δούμε αν ο Mario Draghi κάνει κάτι για να επιβραδύνει την αγορά κάπως. την Πέμπτη. Πάντως, εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στο 1,40 στο πρώτο τρίμηνο και μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Εάν δεν συμβεί, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να αναρριχηθεί σε αυτά τα επίπεδα στην συνέχεια .

Το ευρώ έχει οδηγηθεί από την άνοδο των επιτοκίων λόγω της επανεξέτασης της αγοράς σχετικά με το ποίο είναι το «τερματικό» επιτόκιο για την ΕΚΤ καθώς είναι ξεκάθαρο πως η ΕΚΤ δεν προσπαθεί να ωθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά προσπαθεί να λύσει την κρίση για αυτό υπάρχει και αυτός ο κατακλυσμός χρημάτων προς στις περιφερειακές αγορές ομολόγων, καταλήγει ο Kit Juckes, επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος της Societe Generale.

Σύμφωνα πάντως με την Nomura, oι επενδυτές που δεν σορτάρισαν την Παρασκευή, θα πρέπει να έχουν υπομονή καθώς θα υπάρξει και άλλη κατάλληλη στιγμή για το σορτάρισμα του ευρώ έναντι του δολαρίου

Οπως σημειώνει, οι αγορές αισθάνονται πολύ διαφορετικά το 2013, καθώς υπάρχει ξαφνικά μια πραγματική όρεξη για ανάληψη ρίσκου, στις μετοχές, στην αγορά συναλλάγματος και σε άλλα assets.

Στην αγορά του fx, αυτό φάνηκε για παράδειγμα, στην ισοτιμία ευρώ/γεν η οποία έκανε μια ανοδική κίνηση κατά 30% από το καλοκαίρι, μαζί με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, η οποία δοκίμασε το1,37 την Παρασκευή πριν την εδραίωση μερικών από αυτά τα κέρδη αυτή την εβδομάδα.

Τί σημαίνει λοιπόν αυτό για το άμεσο μέλλον; Η Nomura απαντά τα εξής:

Όσον αφορά το trading, θα πάρει λίγο χρόνο να φιλτραριστεί η δύναμη του ευρώ. Η μετάδοση των κινήσεων της αγοράς συναλλάγματος στην πραγματική επίδοσης ενός νομίσματος είναι αργή, και συνήθως εμφανίζεται με χρονική υστέρηση 12-18 μηνών.

Σε σχέση με την πολιτική συναλλάγματος, ο Draghi δεν φαίνεται απίθανο να σχολιάσει άμεσα το όλο θέμα στην επόμενη διάσκεψη Τύπου της ΕΚΤ. Αλλά η κίνηση του ευρώ είναι πιθανό να επηρεάσει την επόμενη πρόβλεψη της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται το Μάρτιο.

Πριν από αυτό, έχουμε μια συνάντηση του G20 στη Μόσχα τον Φεβρουάριο, στις 14-15. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως το ευρώ θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Όμως, η Ιαπωνία, φρόντισε να μετριάσει τα άμεσα σχόλια σχετικά με την συναλλαγματικές ισοτιμίες, και η κίνηση του εμπορικά σταθμισμένου ευρώ, δεν είναι αρκετά ακραία ακόμη για να δημιουργήσει τέτοιου είδους επίσημα σχόλια.

Η Nomura πιστεύει ότι τελικά θα υπάρξει και πάλι ευκαιρία για σορτάρισμα του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ισχυρό ευρώ σαφώς δεν βοηθά την ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα, και η μελλοντική αδυναμία στο νόμισμα θα έλθει λόγω της απουσίας της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως καταλήγει, οι επενδυτές που απέτυχαν να σορτάρουν στο σημαντικό τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή, το 1,37 καλό είναι να περιμένουν λίγο περισσότερο, καθώς θα έχουν σύντομα και άλλη τέτοια ευκαιρία.

(Πηγή: Κέρδος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: