To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις του μνημονίου στην ελληνική οικονομία

Η σημαντική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού αλλά και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η μείωση των δαπανών για τόκους συνεπεία του κουρέματος του δημόσιου χρέους αποτελούν τις μοναδικές, μέχρι στιγμής, θετικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου. Από την άλλη πλευρά, η εκτίναξη της ανεργίας, η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, η φυγή των καταθέσεων και η σχεδόν παντελής έλλειψη ρευστότητας τραπεζών και αγοράς, αφήνουν σαφώς πολλές αμφιβολίες για μία γενικότερη θετική αξιολόγηση της απόδοσης του μνημονίου, στην ελληνική οικονομία.

Την ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Απολογισμού της Βουλής ο αν. υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, δίνοντας έμφαση σε οκτώ δεδομένα, που επιτρέπουν τη διαμόρφωση θετικών προσδοκιών στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, με κυριότερες τη δημιουργία προϋποθέσεων για μία μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων, διατηρήσιμης βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τη βαθύτερη ύφεση, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, εμφανίζεται πολύ καλύτερη από τις προβλέψεις, δημιουργώντας βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος το 2012. Εξέλιξη που θα θέσει τις βάσεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Πέραν αυτού στους παράλληλους στόχους εντάσσονται:

- Η αποδέσμευση των χρηματοδοτικών ροών του Μηχανισμού Στήριξης αλλά και εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης βάσει της δανειακής συμφωνίας.
- Η αποκατάσταση του «κεφαλαίου αξιοπιστίας» της χώρας.
- Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης με την υιοθέτηση μέτρων για την περαιτέρω μείωση της δημόσιας δαπάνης και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.
- Η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και η ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Η ακτινογραφία της οικονομίας

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας δυόμισι χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, όπως την παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας, έχει ως εξής:

Προϋπολογισμός

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, παρά τη βαθύτερη από τις προβλέψεις ύφεση, κρίνεται τουλάχιστον ικανοποιητική. Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ), από 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (2,9% του ΑΕΠ). Το έλλειμμα ανέρχεται στα 12,9 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ), από 21,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (10,3% του ΑΕΠ). Η μεγάλη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο εντοπίζεται 88,6% στον τακτικό προϋπολογισμό (ΤΠ) και 11,4% στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές ισοζύγιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, εκτιμάται ότι θα είναι θετικό και θα διαμορφωθεί στο 0,9% του ΑΕΠ το 2012. Σωρευτικά, η βελτίωση είναι της τάξεως του 13,2% του δυνητικού ΑΕΠ την περίοδο 2010-2012, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί από καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα. Την ίδια περίοδο, στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία η βελτίωση του κυκλικά προσαρμοσμένου πρωτογενούς αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα είναι 8,5%, 6,9% και 6,8% του δυνητικού ΑΕΠ αντίστοιχα (Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος).

Δημόσιο χρέος

Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους μειώθηκε σημαντικά. Ειδικότερα, το επιτόκιο, κατά την πρόσφατη έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, ήταν το χαμηλότερο από τις αρχές του 2010 (4,38%). Το μέσο σταθμικό επιτόκιο των εκδόσεων εντόκων γραμματίων την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2012 διαμορφώθηκε σε 4,42%, έναντι 4,63% το 2011. Η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας μειώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 (12-6-2012: 2.788 μ.β. και 17-12-2012: 1.168 μ.β.).

Χρηματιστήριο

Την περίοδο Ιουνίου - Οκτωβρίου 2012 παρατηρήθηκε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μετά την πτώση που σημείωσε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2012 (23%), στη διάρκεια των επόμενων πέντε μηνών κατέγραψε αξιόλογη άνοδο (+80%, από τις 476 μ.β. στις 861 μ.β.).

Πληθωρισμός

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009, παρά τις υπαρκτές στρεβλώσεις των αγορών. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το 2012 είναι το πρώτο έτος από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος από την Ελλάδα που ο ελληνικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος από τον μέσο πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ (1,2% έναντι 2,4%-2,6%). Το μέσο ετήσιο επίπεδο του πυρήνα του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργάσιμων τροφίμων, αναμένεται να μηδενιστεί εφέτος (0%). Τέλος, χωρίς την επίπτωση των αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας το μέσο επίπεδο του πυρήνα του πληθωρισμού προβλέπεται να είναι σαφώς αρνητικό ήδη από εφέτος (-0,6%).

Ανταγωνιστικότητα

Το επιχειρηματικό περιβάλλον ενδυναμώθηκε και η σχετική κατάταξη της χώρας στις διεθνείς μελέτες βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις σε σχέση με πέρυσι (World Bank, Doing Business). Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε, ανέρχεται στο ? του αντίστοιχου περυσινού και ήταν πλεονασματικό τους 2 τελευταίους μήνες που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο (το έλλειμμα του εφετινού εννεαμήνου ήταν 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 14,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο).

Επιπλέον, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εξαιρουμένων των καθαρών πληρωμών για καύσιμα και για τόκους του τομέα της γενικής κυβέρνησης, έγινε ελαφρά πλεονασματικό για πρώτη φορά το 2011 (0,2%) και το πλεόνασμα αυτό έχει αυξηθεί περαιτέρω στο 4,1% του ετήσιου ΑΕΠ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012.

Οικονομικό κλίμα

Ο σχετικός δείκτης βρέθηκε, τον Νοέμβριο του 2012, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι η διαφορά σε σχέση με την ευρωζώνη είναι η μικρότερη από τον Οκτώβριο του 2009.

Καταθέσεις

Οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν και μέρος αυτών διοχετεύεται για την κάλυψη φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ρευστότητα

Εχει ξεκινήσει η αναδιάρθρωση, μέσω της συγκέντρωσης και της δημιουργίας νέων ισχυρών τραπεζικών ομίλων και της ανακεφαλαιοποίησης, του τραπεζικού συστήματος. Ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα αποπληρώσει εντός του έτους σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, παραδεχόμενος ωστόσο τις καθυστερήσεις που προήλθαν από την καθυστερημένη εκταμίευση της δόσης.

Εκτίμησε δε ότι τον Νοέμβριο ήταν μειωμένες κατά 68 εκατ. ευρώ και αναμένεται περαιτέρω μείωση τον Δεκέμβριο κατά 300 εκατ. ευρώ.

(Πηγή: Κέρδος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: