Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν οι τράπεζες, το 95% των χρημάτων που επανακαταθέτει το αποταμιευτικό κοινό δεν προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά... από τις θυρίδες και τα «σεντούκια» που διατηρούσαν μέχρι πρόσφατα οι Ελληνες αποταμιευτές. Σαν κίνηση, οι τραπεζίτες την αξιολογούν θετικά, αλλά δεν παύουν να επισημαίνουν ότι η πραγματική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας, θα επέλθει όταν θα αρχίσουν να επιστρέφουν στις ελληνικές τράπεζες, καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες στο εξωτερικό (σε Μ. Βρετανία, Ελβετία, Λουξεμβούργο κ.α.). Εκεί βέβαια, υπάρχει ακόμη ο φόβος για τη φορολογική μεταχείριση που μπορούν να υποστούν οι καταθέτες ξένων τραπεζών, σε συνδυασμό με τη λογική του «φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά», καθώς οι περισσότεροι καταθέτες που διατηρούν λογαριασμούς σε τράπεζες στο εξωτερικό, δεν έχουν λόγο να τα επιστρέψουν για ικανοποίηση τρεχουσών αναγκών (δηλαδή, είναι αποθέματα - αποταμιεύσεις), οπότε τα αφήνουν με τίμημα το μηδενικό επιτόκιο, για να νιώθουν ασφαλείς από πλευράς... ευρώ!
Εντονος ανταγωνισμός από τις τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες, όσο ακόμη έχουν τα περιθώρια να διαμορφώνουν την τιμολογιακή πολιτική που επιθυμούν για να προσελκύουν καταθέτες, προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επιτόκια. Ετσι, σήμερα, μπορεί κάποιος να βρει αποδόσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις, π.χ. για ένα εξάμηνο, από 3,70% έως 5,80% ανάλογα με το ποσό και το μέγεθος της κάθε τράπεζας. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες τράπεζες προσφέρουν για καταθέσεις προθεσμίας και για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ, επιτόκια της τάξεως του 4,20% - 4,80%. Για μικρότερα ποσά της τάξεως των 30.000 ευρώ, οι αποδόσεις αυτές υποχωρούν στο 3,70%, ποσοστό βέβαια, πολύ μεγαλύτερο των επιτοκίων των κλασικών καταθέσεων ταμιευτηρίου.
Οι μικρότερες τράπεζες προσφέρουν αποδόσεις έως 5,20%, στις προθεσμιακές μεγάλων ποσών (π.χ. 100.000 ευρώ και άνω).
Λόγω του έντονου ανταγωνισμού στον χώρο των καταθέσεων, γίνεται μία άτυπη προσπάθεια από τις αρχές να συγκλίνουν κάπως αυτές οι μεγάλες διαφορές, στις οποίες κυρίως πρωταγωνιστούν οι μικρές τράπεζες, αναζητώντας ρευστότητα την οποία πληρώνουν ακριβά. Κάποια στιγμή, πάντως, οι υπεραποδόσεις στις προθεσμιακές θα αποτελούν παρελθόν, καθώς οι ελεγκτές που αναλαμβάνουν από τα μέσα Ιανουαρίου στις τράπεζες, θα έχουν λόγο και ρόλο στη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής.
(Πηγή: Κέρδος)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: