Ο νόμος για τα συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το φθινόπωρο του 2011 ουδέποτε λειτούργησε. Αλλά ακόμα και εάν μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών η μάχη των ισχυρών ομίλων έχει ήδη αρχίσει.
Η ανάγκη για έσοδα αναγκάζει το ελληνικό δημόσιο να κινητοποιηθεί τόσο μέσω διαγωνισμών, όσο και μέσω της διαμόρφωσης ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τα σχέδια ξεκινούν από την Αττική (Ελληνικό και παραλία Αγ. Κοσμά, Αστέρας Βουλιαγμένης) και φτάνουν μέχρι τη Ρόδο (ακίνητο Αφάντου). Παράλληλα με το ΤΑΙΠΕΔ κινούνται και ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι, είτε έχουν λάβει σχετικές άδειες, είτε ετοιμάζονται να επωφεληθούν από το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου που προωθεί την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών στο συγκρότημα «Costa Navarino», ενώ άγνωστη είναι η τύχη αντίστοιχων έργων που είχε εξαγγείλει η Dolphin Capital όπως το Lavender Bay Golf Resort (700 κατοικίες, ξενοδοχείο, γήπεδο γκολφ, κλπ) στον Βόλο και το Sitia Bay Golf Resort στην Κρήτη.
Ακολουθούν δύο άλλες μεγάλες επενδύσεις τις οποίες ακούμε εδώ και χρόνια αλλά δε βλέπουμε γιατί έχουν εμπλακεί σε κυκεώνα αδειοδοτήσεων και προσφυγών: Η επένδυση της Minoan Group στο Λασίθι που πρόσφατα μπήκε στη διαδικασία «fast track» και το φαραωνικό σχέδιο, αρχικού ύψους περί τα δύο δισ. ευρώ, της εταιρείας «Λοκρός» για το Atalanti Hills στη Φθιώτιδα.
Στην κατηγορία «στοιχειωμένες επενδύσεις» εντάσσεται και το σχέδιο κατασκευής παραθεριστικού συγκροτήματος στο ιδιωτικό νησί Αρκούδι, νότια της Λευκάδας και σειρά άλλων επενδυτικών πρωτοβουλιών ή φημών σε διάφορα νησιά της Ελλάδας.
Εμειναν για χρόνια στα χαρτιά
Κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι το γεγονός πως βρίσκονται εδώ και χρόνια «στα χαρτιά». Τα στελέχη της αγοράς ακινήτων θεωρούν πως το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ μπορεί οδηγήσει σε σημαντικά έργα στον τομέα των παραθεριστικών κατοικιών. Ενα παράδειγμα είναι το συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης που θα αξιοποιήσουν από κοινού η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ.
Η πρώτη αναζητεί ήδη επενδυτή για το ξενοδοχειακό συγκρότημα και το Ταμείο παραχωρεί έκταση προκειμένου να κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι». Από κοντά και η Εκκλησία της Ελλάδος η οποία κατέχει περί τα 80 στρέμματα στην ίδια περιοχή και κατά το παρελθόν είχε δηλώσει πως θα τα αξιοποιήσει.
Για το Ελληνικό, όπου ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα κατασκευής παραθαλάσσιων κατοικιών στην περιοχή του Αγ. Κοσμά, η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον ισραηλινό όμιλο Elbit, την βρετανική London & Regional Properties, την Qatari Diar από το Κατάρ και τη Lamda Development του ομίλου Λάτση.
Εξι όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την έκταση Αφάντου στη Ρόδο και σύντομα θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Πρόκειται για την Τ.Ε.ΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που αναπτύσσει το τουριστικό συγκρότημα Porto Navarino στη Μεσσηνία, την Ατλάντικα Ελλάς της οικογένειας Νικολαϊδη, την Lamda Development και τρεις ξένους ομίλους.
Από τους τελευταίους ο πρώτος είναι η Minoan Group που προσπαθεί εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια να υλοποιήσει τουριστική επένδυση στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Κρήτης, η London Regional & Properties και η αμερικανική NCH Capital. Η τελευταία είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για την πολυετή παραχώρηση του ακινήτου Κασσιόπη στην Κέρκυρα.
Τα μοντέλα
Μια ιδέα για τα μοντέλα που μπορεί να ακολουθήσει η χώρα στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας έδωσε πρόσφατα σε συνέδριο ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής, με βάση σχετικά στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων CBRE. Οπως είπε οι επιλογές είναι δύο:
Να επικεντρωθούν οι επενδυτές προς τις ακριβές / πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες ή να περιοριστούμε στην κατασκευή συγκροτημάτων που περιλαμβάνουν εκατοντάδες φθηνότερες κατοικίες. Μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και κέρδος για τον επενδυτή, αλλά και μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, προσφέρουν οι πολυτελείς κατοικίες (με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής περί τα 5.000 ανά τετραγωνικό μέτρο, μαζί με το κόστος αγοράς της γης, και πιθανή τιμή πώλησης τα 7.000 ευρώ ανά τ.μ.).
Οι φθηνότερες κατοικίες, με κόστος κατασκευής περί τα 1.100 ευρώ ανά τ.μ. μπορούν να πωλούνται με 1.500 ευρώ ανά τ.μ. αλλά στην ουσία θα μιλάμε για τη δημιουργία νέων κωμοπόλεων στα παράλια της χώρας κάτι που μεταφράζεται σε σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση.
(Πηγή: euro2day.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: