Η δαπάνη του συμβολαιογράφου θα βαρύνει τους πολίτες που προβαίνουν στη γνωστοποίηση γάμου ή διαζυγίου.
Στις περιπτώσεις θανάτου, το κόστος θα βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου στις περιπτώσεις γνωστοποίησης συμφώνων συμβίωσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα συμβαίνουν ετησίως 110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης και 13.000 διαζύγια.
ΚΕΔΕ: Αντίθετοι και οι δήμοι στο χαράτσι
Η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) τονίζει ότι οι ανακοινώσεις για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της στο χαράτσι.
Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ:
Πρώτον, ήδη με την ισχύουσα νομοθεσία σε κάθε δήμο ο ληξίαρχος είναι εκ του νόμου υποχρεωμένος να αποστέλλει σε μηνιαία βάση αντίγραφα όλων των ληξιαρχικών πράξεων θανάτου που εκδίδει στα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία των θανόντων ασφαλισμένων.
Με αυτό δεδομένο, με μία απλή νομοθετική ρύθμιση θα μπορούσε να επεκταθεί η υποχρέωση του ληξίαρχου να αποστέλλει αντίγραφα και για τις υπόλοιπες κατηγορίες πράξεων μεταβολής οικογενειακής κατάστασης (γάμος, γέννηση κ.λπ.), για να ενημερώνεται η βάση δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων και για να δημιουργηθεί βάση δεδομένων στο ίδιο του υπουργείο.
Δεύτερον, επίσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα ληξιαρχεία είναι υποχρεωμένα να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση στην ΕΛΣΤΑΤ, όλες τις μεταβολές που αφορούν γεννήσεις, γάμους, θανάτους κ.λπ., σε ήδη υπάρχουσα και λειτουργούσα ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Στοιχεία τα οποία, απ' ό,τι προκύπτει, δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα.Με βάση λοιπόν τα δυο παραπάνω δεδομένα το πρόβλημα μπορεί να λυθεί οριστικά χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία, χωρίς ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, αλλά και χωρίς οικονομικό κόστος για τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: