To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Πρόσθετα βάρη άνω των δύο δισ. ευρώ για όλους τους φορολογουμένους

Πρόσθετα έσοδα άνω των δύο δισ. ευρώ αναμένεται να αποδώσουν τα μέτρα που θα επιβαρύνουν το σύνολο των φορολογούμενων και θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το σχέδιο νόμου μετά την απαίτηση της τρόικας θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου ενώ ορισμένα από τα μέτρα θα ισχύσουν αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα. Εκτός από τις φοροαπαλλαγές (έκπτωση 10% από το φόρο για τόκους στεγαστικών δανείων, δίδακτρα, ενοίκια κλπ) που όπως φαίνεται καταργούνται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012,στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει «πέσει» και η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών από το 2012. Το σενάριο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αντί της επιβολής ενός φόρου με συντελεστή 35% στο συνολικό καθαρό εισόδημα, να δημιουργηθεί κλίμακα με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές, για να περιοριστούν οι φοροεπιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους αυτοαπασχολούμενους :

- Η πρώτη πρόταση προβλέπει δύο συντελεστές φορολόγησης 20% και 35%, ανάλογα με το κλιμάκιο εισοδήματος.

- Η δεύτερη με τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%.

Ο συντελεστής 20% συζητείται να επιβληθεί για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις τις 20.000 ευρώ . Ταυτόχρονα θα εκπίπτουν από το συνολικό καθαρό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και όχι μόνο το 10% από το φόρο, όπως ισχύει σήμερα.

Σημειώνεται ότι θα συνεχίσουν να φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων τα μπλοκάκια που απασχολούνται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας.

Όσον αφορά στους μισθωτούς και συνταξιούχους φαίνεται να εγκαταλείπεται το σχέδιο για φορολογική κλίμακα με πέντε κλίμακα και ανώτατο συντελεστή 35%. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% πιθανότατα θα διατηρηθεί αλλά για εισοδήματα πολύ πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ θα διατηρηθούν με μικρές αλλαγές και τα οκτώ κλιμάκια που ισχύουν σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τις οικογένειες με παιδιά τα οποία θα αντικατασταθούν με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση σχεδιάζεται να περιληφθούν και άλλες ρυθμίσεις όπως:

- Αύξηση από 10% σε 15% του συντελεστή φορολόγησης των τόκων για καταθέσεις, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα 230 εκατ. ευρώ.

- Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% στον κλάδο της εστίασης. Η απώλεια εσόδων θα αντισταθμιστεί από την επιβολή του ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος.

- Μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες.

- Μείωση των επιστροφών φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου.

- Εξίσωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο και στο πετρέλαιο κίνησης.

- Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα.

- Καθιέρωση ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος για ειδικούς χώρους καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα μαζικής εστίασης.

- Αυξήσεις στα τέλη και τις χρεώσεις για αγωγές και ποινικές δίκες.

(Πηγή: matrix24.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: