Ηδη, τόσο το υπουργείο Οικονομικών, το ΧΑ όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που έχουν προτείνει τη θεσμοθέτηση των εισηγμένων στο ΧΑ venture capitals, συστρατεύονται στην προσπάθεια για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τομείς όπως οι προαναφερόμενοι, δηλαδή η αγροτική παραγωγή και εκμετάλλευση, η ενέργεια, ο τουρισμός.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Η ανάγκη χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας σε μία συγκυρία που οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες ρευστότητας, αλλά και η ανάγκη τόνωσης της συναλλακτικής δραστηριότητας του ΧΑ, μετά την ανακοίνωση μάλιστα «αποχώρησης» μεγάλων ως προς την κεφαλαιοποίησή τους εταιρειών (με τελευταίο παράδειγμα αυτό της Coca-Cola, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλα), καθιστούν επιτακτική την εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων, όπως σημειώνουν παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς.
Σύμφωνα με πηγές στο ΧΑ, κατά τη διάρκεια διεθνών roadshow που το Χρηματιστήριο Αθηνών διοργάνωσε στο παρελθόν και εξακολουθεί να οργανώνει σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και άλλα παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα, καθώς και στο πλαίσιο επαφών των στελεχών του Χρηματιστήριου με επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, αναγνωρίστηκε σαφώς, το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για ελληνικές εταιρείες παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Οπως αναφέρουν πηγές από τη λεωφόρο Αθηνών, το Χρηματιστήριο Αθηνών αξιολογώντας το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από πλευράς διεθνών επενδυτών και ισχυροποιώντας την προσπάθεια που διαρκώς κάνει, να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επιθυμεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του χώρου των αγροτικών προϊόντων, στην καλύτερη δυνατή προβολή των προϊόντων και ιδιαίτερα στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Για τον σκοπό αυτό συγκέντρωσε και παρουσίασε στους ξένους θεσμικούς οδηγό με τους βασικούς κλάδους της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και τα κυριότερα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας που παράγουν, μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν ελληνικές εταιρείες.
Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας είναι η προβολή προϊόντων και εταιρειών σε ξένους επενδυτές, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα για:
- Ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς τους και προβολή της μοναδικότητας των προϊόντων τους.
- Διεύρυνση των εμπορικών τους συνόρων εκτός της Ελλάδας ή των ήδη υπαρχόντων χωρών στις οποίες οι εταιρείες πιθανά δραστηριοποιούνται.
- Ενίσχυση της ρευστότητάς τους μέσω της άντλησης κεφαλαίων και
- Επίτευξη επιχειρηματικών συνεργειών
ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Από την πλευρά της η Κεφαλαιαγορά κάνει λόγο για ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο την προσέλκυση νέων κεφαλαίων από το εξωτερικό. Οι πρωτοβουλίες αυτές απαντούν στις καινούργιες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο Χρηματιστήριο μετά την PSI εποχή. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Επιτροπής, που οι πρωτοβουλίες αυτές επιχειρούν να ρυθμίσουν επερχόμενες καταστάσεις και όχι να δράσουν θεραπευτικά σε καταστάσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Κυρίαρχη πρωτοβουλία από αυτές που ανακοινώθηκαν είναι η δημιουργία πλαισίου για ελληνικά εισηγμένα venture capital trusts. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία ελήφθη ύστερα και από αιτήματα ξένων επενδυτών με πολυσυλλεκτικά κεφάλαια, προς το Χρηματιστήριο, οι οποίοι ζητούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια αυτά σε εμπράγματες αξίες χωρίς δαιδαλώδεις διαδικασίες και χωρίς κινδύνους να σταματήσει για κάποιο λόγο η επένδυσή τους. Παράλληλα, όμως, ο θεσμός μπορεί να δράσει υποστηρικτικά στις αποκρατικοποιήσεις, αφού δυνητικά σε τέτοια κεφάλαια υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον ρυθμισθεί το πλαίσιο, να ενταχθούν και δημόσια περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, ξενοδοχεία, μη εισηγμένες εταιρείες κ.λπ.) τα οποία αυτομάτως να αποκτήσουν αποτίμηση αφού τα ΑΚΕΣ θα είναι εισηγμένα στο ΧΑ.
Τι ισχύει για τα venture capitals
Το venture capital στηρίζει τις ανάγκες δυναμικών και γρήγορα αναπτυσσόμενων εταιρειών που χρειάζονται ίδια κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους, δημιουργώντας μία ισχυρή κεφαλαιακή βάση για τη μελλοντική ανάπτυξη της επιχείρησης. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης και σε συνεργασία και με άλλους επενδυτές, εφόσον αυτό απαιτείται για την περαιτέρω ανάπτυξη.
Η χρηματοδότηση μέσω του θεσμού του venture capital έχει οδηγήσει σε εντυπωσιακή ανάπτυξη πολλές από τις επιχειρήσεις που την αξιοποίησαν. Τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα αποτελούν, κατά το παρελθόν, οι εταιρείες Goody's, Γερμανός και Chipita, ενώ στο εξωτερικό γνωστά παραδείγματα εταιρειών που χρηματοδοτήθηκαν με venture capital είναι οι Microsoft, Amazon.com και Yahoo. Το venture capital αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή χρηματοδότησης αναπτύσσονται ταχύτερα από τους ανταγωνιστές.
(Πηγή: Κέρδος)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: