To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Τι προβλέπει για τις τράπεζες το νέο μνημόνιο

Ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι τέλος Απριλίου 2012, διάσπαση και πώληση του ΤΤ, πώληση της νέας Proton είναι ορισμένα μόνο από αυτά που προβλέπει για τις τράπεζες το νέο μνημόνιο.

Την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι το τέλος Απριλίου 2013, την διάσπαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) σε καλό και κακό κομμάτι με την διάθεση του υγιούς τμήματος σε άλλη τράπεζα εντός Νοεμβρίου 2012 καθώς και την πώληση της νέας Proton προβλέπει το νέο μνημόνιο. Επιπλέον το μνημόνιο επιβάλλει αυστηρό έλεγχος στις τράπεζες και από ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους τόσο σε ότι αφορά την διασφάλιση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης όσο και της αποτελεσματικής εφαρμογής των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβληθεί στην Κομισιόν.

Αναλυτικότερα η ανακεφαλαιοποίηση των συστημικά σημαντικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί σε τρία βήματα. Πρώτα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα προσφέρει στις τράπεζες το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται -έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης- ώστε να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον 9%, σύμφωνα με τις σχετικές εποπτικές απαιτήσεις. Επιπλέον το ΤΧΣ θα δεσμευτεί εγγράφως ότι θα καλύψει σε κάθε περίπτωση το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται ώστε να ικανοποιηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες. Το δεύτερο βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2012 το ΤΧΣ θα συνεισφέρει για το σύνολο κάθε χρηματοοικονομικού εργαλείου που θα αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες. Τέλος το τρίτο βήμα, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και κάθε μετοχή – δικαίωμα που δεν θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα θα καλυφθεί από το ΤΧΣ με την έκδοση κοινών μετοχών.

Ιδιώτες μέτοχοι (τωρινοί ή νέοι) θα έχουν τον διοικητικό έλεγχο των συστημικά σημαντικών τραπεζών (Εθνκή – Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) υπό την προϋπόθεση ότι θα ανταποκρίνονται στις νομικές και εποπτικές απαιτήσεις και εφόσον καλύψουν όχι λιγότερο από το 10% των νέων κοινών μετοχών που θα εκδοθούν. Παράλληλα με την απομείωση της συμμετοχής των παλαιών μετόχων των τραπεζών που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, τόσο οι παλαιοί όσο και τυχών νέοι μέτοχοι θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις νέες αυξήσεις κεφαλαίου, και εφόσον καταβάλλουν το 10% των αναγκαίων κεφαλαίων, θα λάβουν δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών που θα αποκτήσει το ΤΧΣ τα οποία θα πρέπει να ασκήσουν σε διάστημα 5 ετών. Πληροφορίες αναφέρουν -οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί- ότι οι μέτοχοι των τραπεζών θα έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν 9 μετοχές του ΤΧΣ για κάθε 1 που θα αποκτήσουν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2013 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η οργανωμένη διάλυση (resolution) των υποκεφαλαιποιημένων τραπεζών και να έχει θεσπιστεί το πλαίσιο για την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που θα τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης. Σε ότι αφορά το ΤΤ θα ακολουθηθεί η λύση της οργανωμένης διάλυσης στο πρότυπο της ΑΤΕBank. Η διάσπαση του ΤΤ σε καλό και κακό κομμάτι θα πρέπει να γίνει άμεσα και η μεταβίβαση του υγιούς τμήματος σε άλλη τράπεζα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα μέχρι τα μέσα Μαΐου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγχώνευση της νέας Proton (που σήμερα βρίσκεται στον έλεγχο του ΤΧΣ) μέσα από ανοιχτή διαδικασία είτε σε μια από τις συστημικές τράπεζες είτε σε άλλο ενδιαφερόμενο. Σε ότι αφορά τις υποκεφαλαιοποιημένες μη συστημικές τράπεζες αν οι μέτοχοί τους αποτύχουν να ανταποκριθούν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις μέχρι τέλος Απρίλίου 2013 τότε θα διασπαστούν σε καλό και κακό κομμάτι και είτε θα διατεθούν σε κάποια από τις ισχυρές τράπεζες είτε θα περάσουν στον προσωρινό έλεγχο του ΤΧΣ.

Παράλληλα σύμφωνα με το μνημόνιο, ανεξάρτητοι ελεγκτικοί οίκοι, υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν, θα παρακολουθούν την εφαρμογή και τη συμμόρφωση των τραπεζών με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα υποβάλλουν στις ευρωπαϊκές αρχές. Μεγαλύτερη βαρύτητα θα δοθεί και στην αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.

(Πηγή: matrix24.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: