Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Αυγούστου δείχνουν σημαντική ανάκαμψη των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες (+11,7%) και ανακοπή της υποχώρησής τους προς τις χώρες της Ε.Ε. (+8,8%), ύστερα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες. Μετά τις εξελίξεις αυτές, το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που απορροφάται από τις χώρες της Ε.Ε. ανέρχεται σε 63,6%, ενώ το υπόλοιπο 36,4% απευθύνεται σε τρίτες χώρες.
Στο 1,2 δισ.
Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον Αύγουστο ανήλθε στο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ έναντι 1,1 δισ. ευρώ ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση 9,8%.
Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά τον περασμένο Αύγουστο προήλθε κυρίως από τις εξαιρετικές επιδόσεις στα αγροτικά προϊόντα και κυρίως τα φρούτα-λαχανικά και το ελαιόλαδο, καθώς και οι πρώτες ύλες, κυρίως ορυκτών, αλλά και των προϊόντων της κατηγορίας «μηχανήματα-εξοπλισμός». Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πιέσεις συνεχίζονται μόνο στις τρεις κατηγορίες προϊόντων (ποτά-καπνός, βιομηχανικά προϊόντα, εμπιστευτικά προϊόντα).
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η έστω και εν μέρει αντιστροφή του κλίματος αβεβαιότητας, μετά το δύσκολο τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου, σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αποτυπώθηκαν στα στοιχεία του περασμένου Αυγούστου. Παράλληλα, όμως, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για την εδραίωση της εμπιστοσύνης των εμπορικών μας εταίρων προς την Ελλάδα, μέσα από μία συνεπή και συνεκτική εθνική στρατηγική εξωστρέφειας, που να στηρίζεται σε ισχυρές και στέρεες δομές υλοποίησής της'."
Και η πρόεδρος του ΠΣΕ συνεχίζει «στην πρόκληση αυτή, η Ελλάδα θα πρέπει να απαντήσει με ηχηρή και συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές, με σύγχρονες μεθόδους προώθησης-προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό και με σύγχρονα εργαλεία τόνωσης της ρευστότητας των εξωστρεφών επιχειρήσεων.
Αποτελεί πάγιο αίτημα του εξαγωγικού κόσμου της χώρας, η θεμελίωση ενός σταθερού επιχειρηματικού και φορολογικού πλαισίου, σε συνδυασμό με μία ενιαιοποιημένη προσέγγιση υποστήριξης των διεθνοποιημένων κλάδων της οικονομίας, όπως οι εξαγωγές, ο τουρισμός, οι μεταφορές και η ναυτιλία, και με συμπράξεις των αρμόδιων οργάνωσης της Επίσημης Πολιτείας και των συλλογικών-παραγωγικών φορέων της χώρας».
Ανοδος 2,5% στη βιομηχανική παραγωγή
Από τον Απρίλιο του 2008 είχε να περάσει σε θετικό έδαφος
Άνοδο 2,5% παρουσίασε ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, έναντι πτώσης 10,9% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι τελευταία φορά που ο συγκεκριμένος δείκτης βρέθηκε σε θετικό έδαφος ήταν ο Απρίλιος του 2008. Σε μέσα επίπεδα για το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής παρουσιάζει πτώση 4,1%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2011, έναντι επίσης μείωσης 7,7% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2011 προς το 2010.
Μεταποίηση
Από τους επιμέρους κλάδους της βιομηχανίας χαρακτηριστική είναι η άνοδος της μεταποίησης, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής βιομηχανίας, κατά 2%, ενώ επίσης άνοδο 5,8% είχε ο δείκτης της παραγωγής ηλεκτρισμού με 5,8% και του δείκτη παροχής νερού κατά 1,3%. Αντίθετα σε αρνητικό έδαφος 3% κινήθηκε ο δείκτης της παραγωγής ορυχείων και λατομείων.
Τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012 παρατηρείται πτώση της τάξεως του 10,9% στον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, η οποία ωστόσο, είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή της αντίστοιχης σύγκρισης του 2011 που ήταν 17,4%. Η πτώση βέβαια εξηγείται εξαιτίας του γεγονός ότι τον Αύγουστο παραδοσιακά μειώνεται η παραγωγή εξαιτίας των διακοπών. Στην μεταποίηση η κάμψη ήταν της τάξεως του 13,7%, έναντι επίσης πτώσης 21,3%, στον ηλεκτρισμό η κάμψη έφτασε το 7,2% έναντι 11,3%, ενώ στην παροχή νερού η πτώση ήταν 4,9% έναντι επίσης κάμψης 5,8%.
(Πηγή: Ημερησία)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: