Αν και οι επικεφαλής της τρόικας (Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ) έχουν ήδη αποχωρήσει από την Αθήνα, οι εκκρεμότητες που μένουν θα ρυθμιστούν με ανταλλαγή e mails, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη συμφωνία, ώστε να υπάρξει η έκθεση έως το τέλος Οκτωβρίου, που θα επιτρέψει το επόμενο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
«Θα προσπαθήσουμε να βρούμε συμβιβαστικές λύσεις με την τρόικα για τα εργασιακά θέματα», λέει πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Το Υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην τρόικα τις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως διαμορφώνονται πλέον με τις συμβιβαστικές προτάσεις που διαμόρφωσε το υπουργείο Οικονομικών και βεβαίως μετά την κοινή στάση των πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη της Τρίτης.
Το πλέον πιθανό είναι να συμφωνηθεί η μείωση των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις πολύ υψηλών μισθών (π.χ. πάνω από 3.000 ευρώ) και να παραμείνουν οι τριετίες έστω και υπολογιζόμενες με χαμηλότερο συντελεστή.
Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά «τα μέτρα είναι 13,5 δισ. ευρώ, τελεία και παύλα» διευκρινίζει κατηγορηματικά η ίδια πηγή. Από αυτά τα 11 δισ. προέρχονται από περικοπές δαπανών και τα 2,5 δισ. από φόρους.
Για τις παραδοχές της διαπραγμάτευσης, τα μέτρα υπολογίζονται με βάση δυο άξονες:
- Ο πρώτος άξονας είναι ότι θεωρείται βέβαιη η διετής επιμήκυνση της προσαρμογής. «Το θέμα της επιμήκυνσης έχει τεθεί. Η τρόικα δουλεύει με βάση σενάρια επιμήκυνσης. Χωρίς την επιμήκυνση τα μέτρα θα ήταν 18 δισ. ευρώ», λέει η πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
- Ο δεύτερος άξονας είναι ο υπολογισμός της ύφεσης. Το σενάριο που λαμβάνεται υπ΄όψιν λογαριάζει την ύφεση στο 4,2% για το 2013. «Για την ύφεση βρήκαμε συμβιβαστική λύση» λέει η ίδια πηγή. «Εμείς λέγαμε 3,8%, αυτοί έλεγαν 5% και κάτι. Συμφωνήσαμε τα σενάρια να δουλευτούν με 4,2% για το 2013».
Σε ό,τι αφορά τα διαρθρωτικά, που αποδεικνύονται και τα πλέον δυσχερή, υπάρχει εκκρεμότητα στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και προφανώς στα θέματα της ευελιξίας στην αγορά εργασίας.
Στο φορολογικό, η τρόικα συμφώνησε στον βασικό κορμό της φορολογικής μεταρρύθμισης και μένει μόνο η εκ μέρους της επεξεργασία των ρυθμίσεων πάνω στα δικά της μοντέλα για τις επιπτώσεις στα έσοδα και το μακροοικονομικό περιβάλλον, το αποτέλεσμα των οποίων δεν πρέπει να απέχει πολύ από τους υπολογισμούς της Αθήνας.
«Είμαστε κοντά σε συμφωνία. Τα έχουμε βρει όλα τα μέτρα. Έχουμε κλείσει σε όλα» λέει η πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «Το Υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό που πρέπει να φροντίσει να έρθει η δόση στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει εξ ορισμού ότι έχουμε τον πρώτο λόγο στις διαπραγματεύσεις αυτές».
Αν όλα πάνε καλά η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους αναμένεται πριν από τις αμερικάνικες εκλογές.
Σήμερα πάντως το ελληνικό ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής, αν και ως συνήθως μπορεί να γίνει αναφορά στην Ελλάδα. Αυτό που επιζητεί η ελληνική πλευρά είναι μια «καλή κουβέντα» από τους εταίρους μας, στον τόνο που δίνουν οι Γερμανοί και ιδιαίτερα η κυρία Μέρκελ το τελευταίο διάστημα.
(Πηγή: Κέρδος)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: